x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinuri periculoase pentru copii, dacă mama ia anumite medicamente

Vaccinuri periculoase pentru copii, dacă mama ia anumite medicamente

de Monica Cosac    |    08 Mar 2022   •   07:55
Vaccinuri periculoase pentru copii, dacă mama ia anumite medicamente

Vaccinul contra tuberculozei (BCG), care se administrează nou-născuților în primele 2-7 zile de viață, chiar înainte ca aceștia să plece din maternitate, ar putea deveni periculos pentru bebeluș dacă mama a luat anumite medicamente în timpul sarcinii.

 

Agenția Medicamentului atrage atenția specialiștilor din domeniul sănătății că, la sugarii expuși in utero la infliximab, nu trebuie administrate vaccinurile cu germeni vii (cum este și BCG) timp de un an după naștere. De asemenea, nu este recomandată administrarea vaccinului cu germeni vii la sugarii alăptați, dacă mama ia acest medicament. 

Medicamentul infliximab este un anticorp monoclonal care, în Uniunea Europeană, este indicat pentru tratamentul poliartritei reumatoide, bolii Crohn, colitei ulcerative, spondilitei anchilozante, artritei psoriazice și psoriazisului.

Potrivit Agenției Medicamentului, infliximab traversează placenta, fiind detectat în serul sugarilor până la 12 luni după naștere. Astfel că, după ce au fost expuși la acest anticorp monoclonal în timp ce se află în burta mamei, bebelușii „pot avea un risc crescut pentru infecții, inclusiv infecție diseminată gravă, care poate avea evoluție letală”. 

„Aceasta include infecția diseminată cu bacilul Calmette Guérin (BCG), care a fost raportată în urma administrării vaccinului BCG cu germeni vii după naștere. Prin urmare, este recomandată o perioadă de așteptare de 12 luni începând de la naștere, înainte de administrarea vaccinurilor cu germeni vii sugarilor care au fost expuși in utero la infliximab”, se arată într-o informare postată, ieri, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, de către producători, de comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). 

Dacă beneficiul clinic pentru un anume sugar este evident, administrarea unui vaccin cu germeni vii poate fi luată în considerare şi mai devreme, cu condiția ca nivelul seric de infliximab la sugar este nedetectabil sau dacă mama nu a mai luat medicamentul după primul trimestru de sarcină.

Ajunge în corpul copiilor și prin laptele matern

Totodată, niveluri scăzute de infliximab au fost detectate în laptele matern, precum și în serul unor sugari care erau alăptați în perioada în care mama lua medicamente cu infliximab. Prin urmare, „nu este recomandată administrarea unui vaccin cu germeni vii la un sugar alăptat, în timp ce mamei i se administrează infliximab, cu excepția cazului în care nivelurile serice de infliximab sunt nedetectabile la sugar”, precizează ANMDM.

Specialiștii ANMDM atrag atenția că femeile tratate cu infliximab trebuie educate și îndrumate să discute despre administrarea vaccinurilor (cu germeni vii) cu medicii copiilor lor, în cazul în care acestea au rămas gravide, sau dacă aleg să alăpteze, în timp ce folosesc infliximab. 

Prospectele tuturor medicamentelor care conțin infliximab vor fi actualizate pentru a include noile recomandări privind administrarea vaccinurilor cu germeni vii la sugarii expuși in utero sau în timpul alăptării la această substanță activă. 

Medicamentele care conțin infliximab sunt: Remicade, Inflectra, Remsima și Z

×