Temperaturile aerului vor urca până la 18 grade Celsius mai ales în zonele sudice şi sud-estice în următoarele două săptămâni, iar precipitaţiile vor fi mai prezente în regiunile montane atât pe 1 martie, cât şi după 6 martie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 27 februarie - 12 martie 2017, publicată luni.
În Banat, până la sfârşitul lunii februarie, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime va atinge 18 grade şi va fi mult mai ridicată decât în mod normal în această perioadă. În prima zi din luna martie, valorile termice diurne vor scădea accentuat, până la o medie a maximelor de 10 - 11 grade. Urmează un nou proces de încălzire, ce va culmina în jurul datei de 5 martie, atunci când media temperaturilor maxime va reveni la valori de 17 - 18 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor scădea treptat. Chiar şi în aceste condiţii, mai ales în primele zile, acestea se vor menţine peste mediile climatologice specifice perioadei. Media temperaturilor nocturne va avea oscilaţii asemănătoare. Cel mai cald va fi jurul datei de 28 februarie, când va atinge 6 grade, iar cel mai frig, în dimineaţa de 2 martie când va coborî până la 0 - 1 grad. Va ploua, în general moderat cantitativ, în data de 1 martie şi, din nou, local, din data de 6 martie. În restul intervalului, condiţiile de ploaie vor fi reduse.
Pentru zona Crişanei, în primele două zile de prognoză, vremea se va încălzi, iar în data de 28 februarie va deveni mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 18 grade. În prima zi de primăvară se va răci accentuat, astfel că media maximelor pe întreaga regiune nu va mai depăşi 10 grade. În zilele care vor urma, până în jurul datei de 5 martie, maximele termice vor creşte din nou până la o medie de 17 - 18 grade. Ulterior, valorile termice vor scădea treptat, astfel că, între 9 şi 12 martie, media lor se va situa în jurul valorii de 11 grade. Variaţii vor avea şi temperaturile minime, astfel că mediile lor vor fi între zero grade (în dimineaţa de 2 martie) şi 6 grade (în ultima dimineaţă din luna februarie şi în prima dimineaţă din luna martie). Va ploua în data de 1 martie şi din nou, trecător, după data de 5 martie. În restul intervalului, doar izolat vor fi condiţii de ploaie slabă.
În Transilvania, media temperaturilor maxime va atinge, în 28 februarie, 16 grade. În primele două zile din luna martie media maximelor termice va scădea cu aproximativ 6 grade, apoi va creşte din nou, astfel încât în jurul datei de 5 martie va fi din nou deosebit de ridicată şi va atinge 16 - 17 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor scădea, de la o medie de 16 grade în data de 6 martie, până la 9 - 10 grade în ultimele zile de prognoză. Media temperaturilor nocturne va fi negativă între 3 şi 5 martie şi după data de 10 martie (în jurul a -2 grade) şi pozitivă în restul intervalului, dar nu va depăşi 3 grade, valoare ce se va atinge în prima dimineaţă din luna martie. Vor fi precipitaţii în ziua de 1 martie şi trecător, posibil în fiecare zi, după data de 6 martie. În restul intervalului condiţiile de precipitaţii vor fi reduse.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureş, în primele două zile din interval, precum şi între 3 şi 8 martie, regimul termic va fi caracterizat de valori termice mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, iar media maximelor se va situa între 12 şi 16 grade. În celelalte zile temperaturile diurne vor fi apropiate de mediile climatologice, adică între 10 şi 12 grade. Temperaturile minime vor fi în creştere până în dimineaţa zilei de 1 martie, când media lor se va situa în jurul valorii de 5 grade, apoi va scădea, iar între 2 şi 4 martie media va fi de zero grade. Între 5 şi 9 martie, minimele termice vor fi, în medie, cuprinse între 1 şi 3 grade, apoi vor scădea treptat, iar în ultimele zile vor fi apropiate de pragul de îngheţ. Temporar, vor fi precipitaţii în jurul datei de 1 martie şi local, aproape în fiecare zi, din data de 6 martie. În restul intervalului precipitaţiile vor fi pe arii restrânse.
În Moldova, în prima săptămână de prognoză, precum şi la începutul celei de-a doua, vremea va fi mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a valorilor termice maxime cuprinsă între 12 şi 17 grade, respectiv minime între 3 şi 5 grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperaturile vor scădea şi se vor apropia de cele specifice perioadei, adică în jurul a 9 grade Celsius maximele şi două grade Celsius minimele. Temporar, va ploua în zilele de 1 şi 2 martie şi după data de 6 martie.
În Dobrogea, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi caldă pentru această perioadă, iar media valorilor termice diurne va oscila între 11 şi 13 grade. Excepţie vor face ultimele zile din interval, când se va răci, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 9 grade. Temperaturile minime vor fi în creştere până în jurul datei de 2 martie, când, în medie pe întreaga regiune, acestea se vor situa în jurul valorii de 5 grade. În zilele următoare, valorile termice nocturne vor fi între 2 şi 4 grade. Temporar, va ploua în jurul datei de 2 martie şi după data de 7 martie. În restul intervalului condiţiile de ploaie vor fi reduse.
În Muntenia, în perioada 27 februarie - 8 martie, vremea va fi deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 13 şi 17 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoză vremea se va răci, iar media maximelor va oscila între 10 şi 12 grade. Temperaturile minime vor fi în creştere până în dimineaţa de 2 martie, când se vor atinge, în medie, 4 grade. În 3 şi 4 martie minimele termice vor fi apropiate de pragul de îngheţ, apoi vor creşte până în 8 martie, când vor ajunge, din nou, la 4 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză vor scădea spre un grad Celsius. Va ploua temporar în noaptea de 1 spre 2 martie şi după data de 6 martie.
În regiunea Olteniei, vremea va fi mai caldă decât în mod normal la această dată, cu valori maxime de temperatura cuprinse între 13 şi 17 grade. În ultimele zile din interval temperaturile vor scădea până în jurul valorii de 11 grade. Variaţii vor avea şi temperaturile nocturne, iar cele mai reci nopţi vor fi la începutul intervalului de prognoză şi în dimineţile zilelor de 3 şi 4 martie, când media temperaturilor minime se va apropia de pragul de îngheţ, iar cele mai calde între 28 februarie şi 2 martie, respectiv între 6 şi 10 martie, perioade în care media minimelor termice va fi cuprinsă între 3 şi 5 grade. Va ploua temporar în data de 1 martie, precum şi după data de 6 martie.
La munte, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât în mod normal la această dată, în special în 27 şi 28 februarie, dar şi în jurul datei de 5 martie, zile în care media valorilor termice maxime va fi de 6 - 8 grade, iar a celor minime de 0 - 1 grad. Mai rece va fi, însă, în data de 2 martie şi după 7 martie, când media maximelor va fi de două grade, iar a minimelor între -5 şi -4 grade Celsius. Temporar, vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, pe arii mai extinse în jurul datei de 1 martie, când se pot înregistra şi cantităţi mai importante de apă, dar şi după data de 6 martie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. www.agerpres.ro