x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA in intervalul 2 - 15 noiembrie

Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA in intervalul 2 - 15 noiembrie

03 Noi 2015   •   08:45
Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA in intervalul 2 - 15 noiembrie
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Valorile termice diurne anunţate de meteorologi pentru următoarele două săptămâni rămân pozitive, deşi tendinţa este de răcire, în timp ce pe timpul nopţilor temperaturile vor înregistra şi valori negative, mai ales în zonele depresionare din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Oltenia, precum şi la munte, reiese din prognoza meteo valabilă în perioada 2 - 15 noiembrie 2015, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în primele 4 zile ale intervalului, se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 13-15 grade, valori ce caracterizează o vreme caldă pentru începutul lunii noiembrie. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media regională se va situa în jurul valorii de 8 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile diurne vor marca o creştere uşoară, spre medii de 10 - 11 grade, respectiv un regim termic normal, iar până în data de 15 noiembrie nu vor mai fi variaţii importante. Mediile minimelor vor fi în creştere uşoară şi treptată pe tot parcursul primei săptămâni de prognoză, de la valori de aproximativ 0 grade spre 3-4 grade şi până la sfârşit se vor menţine constante, în jurul acestor valori. Probabilitatea de apariţie a ploilor, slabe cantitativ, va fi în creştere după data de 10 noiembrie, iar până atunci, numai izolat şi trecător, se pot semnala ploi slabe.

În Crişana, până în jurul datei de 5 noiembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 13-16 grade, ce caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă. Apoi, acestea vor marca o scădere accentuată, spre valori de 8-10 grade, uşor mai coborâte decât ar fi normal. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor fi în creştere uşoară şi treptată pe tot parcursul primei săptămâni, de la valori de 0 grade spre aproximativ 3 grade. Cea de-a doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de un regim termic relativ constant, atât în ceea ce priveşte maximele diurne, ce se vor situa în jurul unei medii de 10 grade, cât şi minimele nocturne, a căror medie regională va fi de 2-3 grade. Începând din data de 7 noiembrie, vor fi posibile ploi slabe şi trecătoare, cu o probabilitate mai mare de apariţie şi pe spaţii mai extinse, în intervalul 10 - 11 noiembrie şi din nou în jurul datei de 14 noiembrie.

În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză, se va înregistra o creştere a mediilor regionale ale temperaturilor maxime, de la 12 grade până spre 15 grade, caracterizând astfel o vreme caldă pentru prima decadă a lunii noiembrie. Ulterior, va surveni o răcire bruscă şi accentuată, cu aproximativ 7 grade, ceea ce va determina, la sfârşitul primei săptămâni, ca maximele termice mediate pe toată regiunea să fie mai coborâte decât normalul perioadei respective. Temperaturile nocturne vor marca o creştere uşoară şi treptată, cu trei grade peste pragul de îngheţ, pe tot parcursul primei săptămâni. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu se estimează variaţii semnificative ale regimului termic, astfel că pe un fond de scădere uşoară, se vor înregistra, în medie, maxime de 8 - 10 grade şi minime între -1 şi +1 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe va fi în creştere în jurul datei de 7 noiembrie, dar mai ales în jurul datelor de 10 şi 14 noiembrie.

În Maramureş, în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de la 12 până la 15-16 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 6 noiembrie, vremea se va răci accentuat, astfel că la sfârşitul săptămânii mediile maximelor termice nu vor mai depăşi 9 grade, iar în jurul acestei valori se vor menţine până pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi în creştere uşoară şi treptată de la o medie de -2 grade la început spre 2 grade în intervalul 7-10 noiembrie, pentru ca, la mijlocul lunii noiembrie, acestea să se situeze în jurul pragului de îngheţ. Probabilitatea de apariţie a ploilor slabe cantitativ va creşte după data de 9 noiembrie.

În Moldova, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă în primele trei zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie regională de 8 grade, ceea ce reprezintă o vreme rece pentru respectiva dată. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi o încălzire uşoară, spre 10-11 grade. Până la sfârşitul intervalului, deşi în scădere spre 8 grade Celsius, temperaturile vor continua să se menţină în limite normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative pe întreaga perioadă de prognoză. În medie, acestea se vor situa între -1 grad şi 2 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile după data de 7 noiembrie.

În Dobrogea, până în jurul datei de 5 noiembrie, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 14 grade. După data de 5 noiembrie, o răcire accentuată se va resimţi la valorile diurne ale temperaturii aerului ce va determina o medie regională de cel mult 9 grade, în data de 7 noiembrie. Cea de-a doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară, spre o medie de 12 grade, iar până la sfârşitul intervalului valorile termice vor continua să se menţină în limite normale ale perioadei. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii semnificative pe întreaga perioadă de prognoză, acestea urmând a se situa între 3 şi 6 grade. Condiţiile pentru ploi slabe, izolate, vor fi în creştere începând din data de 6 noiembrie.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, din perspectiva maximelor diurne, a căror medie, la nivelul întregii regiuni, se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6 - 8 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere accentuată, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua săptămână, nu vor mai fi variaţii semnificative, dar tendinţa va fi de scădere, de la 12 grade, în medie, spre aproximativ 10 grade în jurul datei de 15 noiembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în creştere la începutul primei săptămâni, pentru ca mai apoi să nu mai survină variaţii semnificative până la sfârşitul intervalului de prognoză, iar mediile acestora urmând a se situa între -1 şi 4 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile după data de 7 noiembrie.

În Oltenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, cu o medie a maximelor diurne ce se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6-8 noiembrie, valorile termice vor marca o scădere accentuată, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua săptămână, nu vor mai fi variaţii semnificative. Astfel, după o creştere uşoară la început, tendinţa va fi de scădere, de la 13 grade spre 9 grade, în medie. Temperaturile minime vor fi în creştere pe parcursul primei săptămâni, iar ulterior nu vor mai surveni variaţii semnificative până la sfârşitul intervalului de prognoză, mediile acestora urmând a se situa între -1 şi 4 grade. Ploi, slabe cantitativ, vor fi aşteptate începând cu data de 7 noiembrie.

La munte, în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de 10-14 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 6 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că, la sfârşitul săptămânii, mediile maximelor termice nu vor mai depăşi 6 grade, iar în jurul acestei valori se vor menţine până pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de creştere în prima parte a intervalului, de la o medie de 0 grade spre 4 grade în jurul datei de 4-5 noiembrie, pentru ca mai apoi acestea să scadă uşor şi treptat, până la aproximativ -2 grade, la mijlocul lunii noiembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere după data de 7 noiembrie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.  

Agerpres

×
Subiecte în articol: meteo