x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vreme caldă în Europa. Furtuni în America de Nord

Vreme caldă în Europa. Furtuni în America de Nord

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   17:10
Vreme caldă în Europa. Furtuni în America de Nord

Temperaturile din ianuarie 2023 au ajuns la niveluri fără precedent în mai multe țări din Europa, potrivit BBC.

Recordurile naționale au fost doborâte în opt țări, iar cele regionale în alte trei. La Varșovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1 grede Celsius, cu mai mult de 10 grade Celsius peste medie.

Vremea blândă de pe continentul european este în opoziție America de Nord, unde au loc furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig a făcut peste 60 de morți.

Ninsori abundente și ploaie înghețată au fost prognozate pentru mai multe zone din Midwest, în timp ce furtuni puternice și tornade sunt așteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas și Louisiana, din Statele Unite.

Dar pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă pentru multe locuri la început de an. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca și Belarus au fost ridicate. În Germania, Franța și Ucraina au fost doborâte recordurile stațiunilor.

Temperatura înregistrată la Varșovia la 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare față de recordul precedent pentru această lună, iar în Belarus temepraturile au ajuns la 16,4 grade Celsius, cu circa 4,5 grade Celsius peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricții privind utilizarea apei.

Cu doar câteva zile înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franța și Spania au declarat 2022 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată.

În Regatul Unit, primele 11 luni de anul trecut au fost mai calde decât media. În decembrie a căzut zăpadă în mari părți ale țării, deși acum condițiile sunt mai blânde.

Cu toate acestea, astfel de evenimente de iarnă nu au același impact uman ca valurile de căldură din timpul verii, care pot avea ca rezultat un număr mare de decese.

Temperatura pe glob a crescut cu circa 1,1 grade Celsius, în medie, de la începutul erei industriale.

×
Subiecte în articol: vremea europa