Parcul Național Ceahlău se află în nord-estul României pe teritoriul vestic al județului Neamț. Muntele Ceahlău este cel mai impresionant masiv din partea centrală a Carpaților Orientali, fiind unul dintre puținii munți care mai păstrează zone nealterate ale naturii.
Ceahlăul este bogat în legende despre Baba Dochia, Vulturul lui Traian sau Panaghia. Vârful Ocolașul Mare – 1907 metri – și Vârful Toaca – 1904 metri – sunt cele mai înalte puncte ale masivului.
Masivul Ceahlău are mai multe arii protejate în afară de Parcul Național Ceahlău, printre care Monumentul naturii Cascada Duruitoarea, Rezervațiile Științifice Polița cu Crini și Ocolașul Mare, Rezervația naturală acvatică Lacul Izvorul Muntelui și forestieră Secu. Întâlnim aici mai multe specii de orhidee, papucul doamnei, bulbucii de munte sau floarea de colț.
Iubitorii de drumeții au la dispoziție mai multe trasee turistice, trei dintre ele pornesc de la Cabana Izvorul Muntelui, iar altele două pornesc din Stațiunea Durău. Toate se încheie la Cabana Dochia.
Înainte să porniți la drum pe poteci, treceți și pe la Centrul de Vizitare al Parcului Național Ceahlău din Izvorul Muntelui. Veți găsi acolo un adevărat muzeu și veți afla de ce este Ceahlăul cu adevărat deosebit.
Zona turistică a Ceahlăului este accesibilă prin patru drumuri transcarpatice. Staţiunea Durău şi Izvorul Muntelui sunt cele mai utilizate căi de acces în masiv.