x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tradițiile rușilor lipoveni de la Letea și pădurea protejată

Tradițiile rușilor lipoveni de la Letea și pădurea protejată

de Diana Scarlat    |    27 Apr 2021   •   08:37
Tradițiile rușilor lipoveni de la Letea și pădurea protejată

Letea este o localitate așezată între apele Deltei Dunării, populată de ruși lipoveni care au reușit să-și păstreze tradițiile neschimbate, sute de ani. Aici se poate ajunge doar cu barca, iar localitatea pare rămasă suspendată undeva, într-o dimensiune ideală, neatinsă de tumultul cotidian. Obiceiurile, preparatele culinare pe bază de pește, muzica și dansurile localnicilor mereu bucuroși de oaspeți au atras vizitatorii și au făcut posibilă descoperirea acestui diamant al Deltei Dunării.

 

 

Cei care ajung la Letea au parte în primul rând de o experiență culturală specială. Pădurea Letea, de la marginea localității, poate fi vizitată, iar caii sălbatici pot fi admirați, cu puțin noroc. Temerarii care aleg o plimbare în căruță în pădure pot trăi o experiență excepțională. Oamenii din aceste locuri, care convieţuiesc în armonie cu natura de sute de ani, cu tradiţiile lor, dau o culoare aparte Rezervaţiei Biosferei. Casele au un specific arhitectural aparte, fiind vopsite în culorile tradiționale pentru tărâmul dintre ape, albastru și alb, iar bisericile creștin-ortodoxe de rit vechi amintesc de cultura Rusiei, pe care lipovenii au adus-o aici și au conservat-o, sute de ani, independent de mișcările geopolitice ale omenirii.

 

Viața dincolo de timpul cotidian

 

Comunitatea de la Letea este desprinsă, parcă, dintr-o lume paralelă, care nu ține cont de scurgerea timpului. Își conservă stilul de viață sănătos, în mijlocul naturii, moștenit de la strămoși. În centrul gastronomiei locale se află, evident, preparatele din pește proaspăt, cu multe legume și arome specifice locului. Costumele viu colorate ale lipovenilor, muzica și voia bună sunt moștenite, și ele, de la strămoși, conservate ca mod de viață și duse mai departe, peste secole. Modelele tradiționale ale hainelor cu specific rusesc simbolizează viața, fertilitatea, bogăția și credința în Dumnezeu, fiecare element floral sau geometric având o semnificație știută de membrii comunității. Ansamblul acestora spune povestea stilizată a vieții satului lipovenesc din mijlocul Deltei Dunării.

 

 

Localitatea Letea, din Delta Dunării, este una dintre cele mai frumoase zone din Rezervația Biosferei, fiind și la mare distanță de restul lumii, în mijlocul apelor.

 

 

În anul 1938, Pădurea Letea a fost declarată Rezervaţie naturală. În perioada anilor ‘50 au mai fost declarate arii naturale protejate alte 40.000 de hectare de teren din Deltă. În 1978, zona Roşca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervaţie a biosferei. Fiecare vizitator trebuie să plătească taxa de intrare în Rezervaţie şi să respecte regulile.

 

 

Accesul în Pădurea Letea a fost organizat pe trei trasee de vizitare, amplasate în zona tampon şi parţial în zona strict protejată. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are statut internaţional. Delta Dunării a fost declarată Rezervaţie a Biosferei MAB UNESCO, în cadrul Programului UNESCO „Omul şi Biosfera”, în 1990. Activitatea turistică din Delta Dunării se desfăşoară în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Vizitatorii nu pot merge oriunde vor, în Delta Dunării. Pentru a proteja patrimoniul natural, Administraţia Rezervaţiei le recomandă vizitatorilor doar 24 de trasee turistice în rezervaţie, dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport pe apă, iar celelalte nouă, prin drumeţii sau cu mijloace de transport rutier. Accesul cu ATV-uri pe dunele de nisip din Pădurea Letea este interzis.

 

×