x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţe periculoase

Vacanţe periculoase

de Anca Aldea    |    13 Mai 2011   •   14:52
Vacanţe periculoase
Sursa foto: Anca Aldea/

165282-photo-by-anca-aldea-2.jpgFără îndoială că unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Planetă se găseşte în Brazi­lia. Şi tot aici rata criminalităţii este de circa patru ori mai mare faţă de cea din SUA, conform Departamentului american de Stat. Cele mai prost cotate oraşe din acest ultim punct de vedere sunt Sao Paolo, Salvador şi Rio de Janeiro. Cu toate acestea, ele sunt şi cele mai vizitate de turişti din întreaga lume. Nu părăsim încă America Latină, deoarece mai avem un candidat – Venezuela.

Plaje întinse, cu nisip auriu, munţi stâncoşi dornici să fie străbătuţi cu piciorul, vestigii istorice, bucătăria fabuloasă atrag oameni din toate colţurile Pământului, care nu iau însă în seamă ilegalităţile petrecute aici. Un raport al Departamentului de Stat din SUA clasează rata criminalităţii din Caracas, capitala Venezuelei, ca fiind cea mai mare din lume. Şi nu numai atât – americanii spun că poliţia venezueleană nu reuşeşte să rezolve decât o mică parte din cazurile de infracţionalitate. În primul rând, poliţia nu intră în cartierele limitrofe ale Caracasului şi îi îndeamnă şi pe turişti să procedeze la fel şi să se ferească, pe cât pot, de hoţii de buzunare, spărgătorii de locuinţe, escrocii, foştii puşcăriaşi, falşii poliţişti etc.

Fascinantă, încărcată de istorie, Rusia rămâne una dintre cele mai vizitate regiuni din lume, mai ales după sfârşitul războiului rece. Concentraţia de culturi de pe teritoriul Federaţia Ruse este atât de atrăgătoare încât străinii bat în număr tot mai mare la „porţile imperiului”. Deşi condusă cu mână de fier de „o camarilă” ambiţioasă, Rusia are şi ea bilelele ei negre. Mai ales în Cecenia, unde turiştii nu ar trebui să ajungă din cauza instabilităţii politice, a luptei pentru putere, a atacurilor teroriste etc.

E drept că cei care vizitează continentul negru sunt în căutare de aventuri în mijlocul na­turii, iar Zimbabwe, Kenya şi Somalia sunt doar câteva exemple ale celor mai populare des­tinaţii. Zimbabwe, unde Mosi-oa-Tunya con­curează pentru titlul de atracţia naturală cea mai frumoasă din lume şi unde parcurile te­matice fac ca această ţară să funcţioneze ca un magnet pentru turiştii din toate categoriile de vârstă, este totodată cunoscută pentru instabilitate socio-politică şi climatul economic fra­gil.

Bandele de infractori acţionează în special în zonele aglomerate, frecventate de turişti, po­trivit Departamentului american de Stat. Kenya ocupă primul loc în lume la capitolul „organizare de safari”, din turism provenind cea mai mare parte din câştigurile localnicilor. Unii îns­ă recurg la modalităţi ilegale şi periculoase pentru a-şi câştiga traiul de zi cu zi. Întâlnim şi aici, ca în alte cazuri, oameni care, sub ame­ninţarea cuţitului sau a armei de foc, încearcă să obţină câţiva bănuţi de la străini. Un raport american arată că violenţa a escaladat în această ţară africană în ultimii ani, turiştii fiind atacaţi, în unele regiuni kenyene, în plină stradă sau chiar în camerele de hotel. Tensiunile politice din Somalia îi ţin la distanţă pe oamenii care şi-au arătat interesul pentru a o vizita.

De altfel, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Somalia, unde se află cea mai lungă plajă africană, iar bucătăria este una dintre cele mai gustoase, nu ocupă un loc important în clasamentul mondial al destinaţiilor turistice, ci în cel al celor mai periculoase regiuni de pe mapamond. Somalia, cu o natură încântătoare, a avut o soartă nefericită - zguduită de un război civil izbucnit în 1990, de lupte pentru supremaţie între traficanţii de droguri şi de arme, de atacuri teroriste, ea a fost împărţită între câteva zeci de grupări de crimă organizată. Un exemplu grăitor în acest sens: directorul unui hotel din Mogadishu îl poate ademeni uşor pe turist cu o ofertă generoasă, în care ar putea fi inclusă şi angajarea a zece luptători înarmaţi care să-l protejeze pe drumul de la aeroport spre destinaţia finală. Situaţia este atât de tulbure încât Statele Unite nici măcar nu au o ambasadă în Somalia, una dintre cele mai sărace ţări din lume.

Una dintre cele mai încântătoare atracţii turistice îl constituie Muntele Everest, cel mai înalt din lume (8.848 de metri). Aici, pericolul nu are faţă umană. De fapt, nici măcar nu se vede. Căci aerul rece şi temperaturile extrem de scăzute pot pune probleme serioase oricărui căţărător indiferent de experienţa pe care o are în spate.

×
Subiecte în articol: fun