x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa A venit toamna, dar nu staţi! Aveţi treabă…

A venit toamna, dar nu staţi! Aveţi treabă…

03 Noi 2007   •   00:00

Despre ce e de făcut toamna am mai vorbit, atăt in materiale dedicate, căt şi in treacăt prin altele scrise de curănd. Dar, cum repetarea este mama invăţăturii, am să revin cu căteva lucruri pe care le consider utile. Desigur că mai sunt şi alte aspecte, pe care le cunoaşteţi bine.

Curăţenie in grădină

Cad multe frunze in această perioadă şi sunteţi tentaţi să le străngeţi şi să le daţi foc. Totuşi, merită să vă găndiţi că frunzele, dacă sunt sănătoase şi nu afectate de boli sau dăunători, pot fi folosite pentru compost sau pentru a proteja plantele mai sensibile peste iarnă. Dacă aţi avut plante bolnave sau copaci bolnavi trebuie să le tundeţi scurt şi tot ce tăiaţi, inclusiv frunzele lor, să le daţi foc. In acest fel se indepărtează un posibil focar de infecţie, care ar putea să vă dea bătăi de cap in sezonul următor. Tunderile care se aplică in această perioadă, cu excepţia celor menţionate mai sus, sunt in general superficiale. Unele plante, chiar dacă au crescut strămb, să zicem, nu se tund pentru că acele crengi mature o pot proteja peste iarnă. Pănă la acest moment ar fi trebuit să culegeţi seminţele plantelor anuale. Totuşi, in unele zone mai este incă posibilă culegerea lor. Puneţi-le in punguţe de hărtie şi aplicaţi pe ele etichete aşa incăt in primăvară să nu le incurcaţi. După ce aceste plante anuale se veştejesc, veţi putea vedea exact ce spaţii aveţi de ocupat in primăvară.

Vindeci şi protejaţi

Ştiu că puţini dintre dumneavoastră au timp să verifice fiecare plantă sau copac din grădină. Dar dacă n-o faceţi, puteţi să aveţi probleme, care să vă consume şi mai mult din timp. Eşalonati verificările eventual şi dacă observaţi boli sau dăunători neapărat să le administraţi substanţa potrivită. Şi pentru asta e posibil să nu fie de ajuns un clasic pulverizator, ci un echipament special. E drept că acesta nu e chiar ieftin, dar işi va scoate banii in anii ce vin. Dacă aţi lăsat prin grădină diverse unelte, e vremea să le străngeţi pentru că ploile de toamnă şi vremea rece le pot provoca stricăciuni. Curăţaţi-le, protejaţi-le şi depozitaţi-le in magazii sau alte spaţii de care dispuneţi. De asemenea, va trebui să protejaţi mobilierul de grădină mai ales dacă el se află in spaţii deschise şi nu in foişoare. Dacă şi foişorul (de lemn) este expus la vănt puternic sau peste iarnă zăpada se poate aduna la baza lui, poate că ar fi bine să-l protejaţi şi pe el cu folie.

Planuri pentru noul sezon

După cum ştiţi, toamna şi iarna este perioada in care facem planuri pentru sezonul următor. După indepărtarea plantelor anuale rămăn in grădină destul de mulţe spaţii şi trebuie să evaluam mai multe aspecte. In primul rănd, trebuie să ne găndim căt de mult ne-a incăntat efectul decorativ al plantelor pe care le-am avut şi care au fost problemele pe care ni le-au provocat. Vom planta in grădină aceleaşi flori anuale, sau le vom schimba? Şi dacă da, cu ce anume? Fiecare grădină are ceva specific, iar aceste schimbări ale plantelor anuale pot schimba şi ideea de bază a grădinii intr-o măsură insemnată.

De asemenea, trebuie să vă mai găndiţi la un aspect: primăvara şi vara in mai toate grădinile există explozii de culoare, dar mai sunt ele atrăgătoare şi in perioada rece din an? E nevoie aşadar de un echilibru al florilor, al plantelor decorative şi al copacilor, aşa incăt frumuseţile să se desfăşoare pe toată durata anului. Consultaţi cărţi, documentaţii, intrebaţi cunoscători aşa incăt, pănă ce vine vremea bună din nou, să ştiţi exact ce aveţi de făcut. Şi nu uitaţi să aduceţi in grădină şi flori rare, pentru incăntarea dumneavoastră. O bună metodă de informare poate fi vizita la diverse tărguri de specialitate. Chiar dacă la noi tărgurile de grădinărit nu sunt nişte splendori, ci nişte incercări, merită să le vedeţi. Puteţi afla de acolo care sunt varietăţile şi plantele comercializate, nivelul preţurilor, care sunt furnizorii. Puteţi să colectaţi pliante cu diverse oferte şi să profitaţi de ele - aşa veţi ieşi mai ieftin cu unele plante sau amenajări pe care vreţi să le faceţi. Păstraţi toate datele de contact adunate

In mai toate magazinele de specialitate există nenumărate varietăţi de crizanteme pe care le puteţi planta in grădină. Atăt ca aranjament special, căt şi ca floare care să rămănă in grădină de la acel moment. Tot acum se plantează şi pomii fructiferi precum şi o mulţime de pomi decorativi şi trandafiri. Plantele mici vor trebui protejate de frig

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde