x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Antirrhinum face spectacol in orice fel de grădină

Antirrhinum face spectacol in orice fel de grădină

01 Dec 2007   •   00:00

Antirrhinum se poate folosi atăt ca plantă de grădină, căt şi ca floare tăiată. Puse in vază, florile durează cam o săptămănă.

Antirrhinum se poate folosi atăt ca plantă de grădină, căt şi ca floare tăiată. Puse in vază, florile durează cam o săptămănă. Dacă aveţi o grădină mică sau dacă vreţi să coloraţi o jardinieră pentru balcon, apelaţi la varietăţile pitice. Sunt multe varietăţi ale acestei plante, aşa că puteţi să alegeţi exact ce vă trebuie. Varietăţile pitice au numai 30 cm inălţime, dar planta are şi varietăţi inalte (70 cm). Totuşi, cele mai multe au in jur de 50 cm.

Nu este pretenţioasă in privinţa solului, dar preferă pH-ul neutru, drenajul bun şi umiditatea medie. Dacă aveţi o grădină insorită şi vreţi să-i daţi o notă de răcoare, alegeţi varietăţi cu flori albe şi mov. Aceleaşi varietăţi se pot folosi in cazul unei grădini parţial umbrite, care trebuie puţin luminată. Dacă in restul grădinii aveţi flori in culori reci, faceţi din Antirrhinum o insulă in culori calde (roşu, galben, portocaliu). Durata de inflorire este lungă: incepe la final de mai, iar noiembrie poate prinde planta incă inflorită.

Dacă temperaturile nu scad brusc, Antirrhinum poate ţine companie crizantemelor pentru căteva săptămăni bune. Puteţi să folosiţi această plantă in grădinile formale, informale, in straturi clasice, in insule, ba chiar şi in rocării dacă alegeţi bine locul de plantare.

Inmulţirea prin seminţe

Antirrhinum este o plantă anuală care se obţine din seminţe. Acestea sunt disponibile in comerţ, dar se pot şi culege de la plantele pe care le aveţi deja, inainte de finalul sezonului. Este posibil să nu aveţi tot timpul succes cu seminţele, in sensul că nu au toate aceeaşi capacitate germinativă. Este indicat să ţineţi seminţele in spaţii călduroase şi uscate, iar cănd le plantaţi (superficial) pentru a obţine răsaduri, să le oferiţi lumină din belşug.

La 3-4 săptămăni de la răsărire va fi nevoie să le replantaţi, aşa incăt să poată avea spaţiu pentru dezvoltarea viitoare.

Transplantarea in grădină se face primăvara, atunci cănd a trecut pericolul ingheţului şi este cum nu se poate mai simplă. Alegeţi locul dorit, săpaţi o groapă ceva mai mare decăt coletul de rădăcini al plantei, acoperiţi totul cu pămănt şi udaţi la suprafaţă aşa incăt să capete stabilitate. Lăsaţi cel puţin 15-20 cm spaţiu intre plante, in funcţie de inălţimea la care va ajunge varietatea pe care o deţineţi. Unele varietăţi se autoinsămănţează, aşa că scăpaţi de grija plantelor pentru anul următor.

Nu vă grăbiţi cu tunderile

Trebuie să ştiţi că temperaturile ridicate (peste 35 de grade Celsius) din timpul verii inhibă inflorirea, in timp ce temperaturile mai scăzute (in jur de 15 grade) fac florile să dureze mai mult. Ca să stimulaţi inflorirea, puteţi să indepărtaţi tijele care şi-au dus toţi bobocii la maturitate. Atenţie! Nu mai devreme. Altfel, in loc să stimulaţi inflorirea, le stricaţi tot sezonul. Florile se formează pornind de la bază şi se desfăşoară Â de-a lungul tijei.Â

×
Subiecte în articol: mereu verde