Geometria locuinţei prezentate astăzi reiese din întrepătrunderea a două prisme paralelipedice care stabileşte atât dispunerea funcţiunilor, cât şi perspectivele vizuale spre grădină.
Forme geometrice simple pentru o locuinţă modernă
Geometria locuinţei prezentate astăzi reiese din întrepătrunderea a două prisme paralelipedice care stabileşte atât dispunerea funcţiunilor, cât şi perspectivele vizuale spre grădină.
Corpul care defineşte livingul şi locul de luat masa este extras din partea centrală a locuinţei, optic fiind perceput ca individual. Intrarea principală se face prin lateral şi este evidenţiată atât de tratarea diferită a faţadei (placare cu lemn), cât şi prin verticala puternică definită de ferestre. Faţadele sunt tratate prin contrast atât la nivelul deschiderilor, cât şi a coloristicii, două dintre ele fiind vitrate puternic şi placate cu plăci de culoare închisă, în timp ce celelalte două prezintă doar “ochiuri” de fereastră, necesare pentru băi, locuri de depozitare, holuri.
Distribuirea funcţională
Spaţiile sunt definite pe zone, diurn şi nocturn. Parterul, cu o suprafaţă de 104 mp, include un hol de intrare, living, loc de luat masa şi bucătărie, comunicând cu o terasă spaţioasă dispusă în faţa livingului. Spaţiul de noapte (104 mp) este alocat dormitorului matrimonial şi altor două dormitoare de copii. Ultimul etaj (51 mp) este rezervat oaspeţilor sau unei camere speciale de relaxare.
Elemente tehnice
Structura de rezistenţă a clădirii este realizată din zidărie portantă rigidizată cu sâmburi şi centuri din beton armat, pereţii fiind din cărămidă. Fundaţia este realizată din beton armat, iar acoperişul este în terasă, realizată din placă din beton orizontală, cu înclinaţia necesară scurgerii apelor meteorice. Pentru finisarea faţadelor s-a folosit vopsea lavabilă de exterior de culoare albă cu placare din lemn de culoare mahon, contrastul dintre tonalităţi fiind puternic şi expresiv. Pentru terasa neacoperită de la etajul doi se va aplica o pardoseală din ceramică rezistentă la intemperii şi multiple schimbări ale vremii. Trotuarul este realizat din beton cu cordon de bitum, fiind utilizat şi ca loc de parcare.