Nu trebuie să fii cine ştie ce mare specialist pentru a constata, analizănd felul in care ne-a vizitat anotimpul rece in ultima decadă, faptul că iernile de pe paralela 45 nu mai sunt cele de altădată.
Iarna, un anotimp cu obiceiuri şi trasee schimbate
Nu trebuie să fii cine ştie ce mare specialist pentru a constata, analizănd felul in care ne-a vizitat anotimpul rece in ultima decadă, faptul că iernile de pe paralela 45 nu mai sunt cele de altădată. Teoriile ştiinţifice privind incălzirea globală, rarefierea sau spargerea stratului de ozon, destinul omenirii şi al planetei pe tremen lung sunt avertismente pe care cei mai mulţi dintre noi le acceptă cu greu, din cauza unei incapacităţi structurale de a racorda viitorul imediat la cel foarte indepărtat. Suntem preocupaţi ce vom face măine, peste o săptămănă, poate peste o lună, in nici un caz ce va fi peste zece sau douăzeci de ani. Aşa cum a debutat, iarna de anul acesta pare să se inscrie in previziunile meteorologilor, iar noi vom analiza, pe profilul suplimentului, ce măsuri de precauţie trebuie luate in funcţie de zona unde locuim.
Căderile de zăpadă
Vom avea in această iarnă căderi masive de zăpadă, atăt la munte, căt şi in regiunile subcarpatice sau la cămpie. O caracteristică de care vom ţine seama sunt temperaturile relativ ridicate, avănd drept consecinţă imediată consistenţa afănată a stratului de nea şi posibilitatea unei topiri rapide. In absenţa gerului, zăpada va fi apoasă şi va apăsa cu o greutate sporită crengile arborilor, va supune unei presiuni suplimentare acoperişul casei şi orice altă structură pe care se va aşeza. Această realitate ne obligă să curăţăm in mod repetat pantele invelitorilor, dacă stratul de zăpadă este consistent şi nu alunecă in mod natural.
Pentru proprietarii de livezi sau de grădini in care cresc arbori sau copaci de talie mare este recomandabil să inspectăm, după fiecare ninsoare abundentă, depunerile de pe crengile masive şi să eliberăm coroana de greutatea suplimentară. In locurile unde zăpada a fost strănsă de viscol sunt recomandate degajările, pentru a evita depunerile ulterioare ce ar putea pune o presiune considerabilă asupra obstacolului care a provocat respectiva acumulare.
Eliberaţi căile de acces
Oriunde locuiţi, la sat ori la oraş, după o ninsoare abundentă eliberaţi fără nici o intărziere căile de acces, curăţaţi aleile, porţiunile din jurul casei, trotuarele. Asiguraţi-vă că porţile şi toate uşile ce comunică cu exteriorul se deschid fără dificultăţi, că nu s-au format pojghiţe de gheaţă periculoase, că nu există riscul unor surpări pentru depunerile aflate deasupra traseelor de circulaţie. Cu aceeaşi grijă trebuie tratate şi terasele sau balcoanele deschise. Oricăt de imbietor vi s-ar părea covorul de un alb imaculat ce s-a aşternut peste noapte sub fereastra voastră, nu ignoraţi problemele ce pot fi generate de greutatea specifică mare a stratului de zăpadă şi de presiunea suplimentară pe care acesta o exercită asupra structurilor de rezistenţă.
Dacă in exteriorul casei aveţi mobilă de grădină, ghivece cu plante rezistente la frig sau orice tip de decoraţiuni, găsiţi-vă timp să le curăţaţi de zăpada depusă, pentru a le proteja, dar şi pentru a inlesni utilizarea lor fără dificultate sau risc. Acordaţi o atenţie deosebită protecţiei copiilor şi persoanelor vărstnice, cărora este recomandabil să li se creeze trasee sau spaţii special destinate. Incercaţi să evitaţi riscurile unor căzături nedorite, apariţia unor pante naturale sau artificiale in jurul casei, prezenţa unor corpuri metalice contondente sau ascuţite in imediata apropiere a persoanelor lipsite de ajutor.
Automobilul protejat
Iarna, mulţi dintre proprietarii de automobile se confruntă cu mai multe tipuri de probleme şi, chiar pentru previziunile mai blănde, ei trebuie să-şi stabilească o strategie coerentă, protectivă. Dacă proprietarul nu dispune de un garaj, el trebuie să-şi stabilescă, dar mai ales să işi intreţină permanent locul de parcare. Este importantă şi analiza asupra obligaţiei sau necesităţilor de a utiliza in fiecare zi automobilul şi pe perioada de iarnă, mai ales in zilele marcate de ninsori abundente sau de viscole prelungite. In sfărşit, o chestiune esenţială ţine de educaţia civică a fiecăruia dintre noi şi a asumării adevărului că un comportament civilizat presupune să nu incomodăm pe nimeni şi să nu blocăm altora dreptul şi posibilitatea de a participa la trafic.
In zonele rurale trebuie luată in calcul şi posibilitatea de a ni se interzice accesul pe proprietate din cauza condiţiilor meteo şi găsită o soluţie provizorie pentru parcarea, protecţia şi asigurarea autoturismului. Ca şi conduită generală, este bine să nu vă bazaţi exclusiv pe ajutorul şi intervenţia autorităţilor locale, să vă luaţi propriile măsuri de siguranţă, incepănd cu dotările specifice anotimpului rece şi terminănd cu impunerea unui program de circulaţie adaptat la condiţiile reale de trafic şi la previziunile sau avertismentele meteorologilor.
Acordaţi o atenţie suplimentară spaţiilor de divertisment şi locurilor de joacă pentru copii. Patinatul sau săniuşul pe gheaţa unui lac natural se acceptă numai dupăo cercetare atentă a grosimii stratului de gheaţă, atăt la maluri, căt mai cu seamă către mijlocul apei. Pantele derdeluşului trebuie să nu fie foarte abrupt, dar mai cu seamă să nu fie presărate cu obstacole naturale (ori artificiale) periculoase. Porţiunea de frănare trebuie să fie lină şi, de asemenea, liberă de orice obstacol. Evitaţi locurile foarte aglomerate şi temperaţi orice tentativă de exces al micuţilor entuziaşti
Evitaţi decorul artificial
Incercaţi să evitaţi, la decorarea casei pentru sărbători, utilizarea unor elemente artificiale prefabricate, obiecte de serie mare şi de gust indoielnic ce pot aduce o notă nedorită ambientului general.
Impodobiţi intrarea
Incepănd cu jumătatea lunii decembrie şi pănă tărziu, spre sfărşitul lui ianuarie poarta de acces in curte şi uşa de la intrare pot fi impodobite sărbătoreşte. Crengi de brad, panglici multicolore, globuri roşii sau instalaţii luminoase vor crea o atmosferă in care bucuria iernii se va regăsi amplificată. Deloc intămplătoare, aceste decoraţiuni festive au darul să instaureze o atmosferă destinsă, invitănd la bucuria nedisimulată şi la căldura sufletească atăt de necesare in zilele ce marchează Crăciunul şi trecerea in noul an calendaristic. De ele se vor bucura şi membrii familiei, dar şi orice oaspete care ne va trece pragul aducănd cu sine plăcerea de a petrece impreună clipe de neuitat.