Eleganţa şi senzaţia de familiaritate caldă pe care stilul clasic le aduce unui interior sunt atuuri de necontestat, care fac din acest stil de amenajare unul peren.
Mobilarea şi decorarea locuinţei prin adaptarea de criterii estetice ale unor vremuri de altădată nu înseamnă doar să aduni nişte obiecte pe care să le expui pur şi simplu ghidat de instinct, de bunul-simţ practic şi estetic. Înseamnă şi să cunoşti cât de cât perioada istorică respectivă şi climatul social. Înseamnă să ai o minimă cunoaştere asupra principalelor tendinţe culturale ale timpurilor cu pricina. Poate că, în cazul acestui stil de amenajare mai mult decât în orice altă abordare stilistică, este nevoie să apelezi la un profesionist. Este important, dacă doreşti ca interiorul locuinţei tale să nu eşueze în kitsch, să laşi specialistul să aleagă combinaţiile de materiale şi mobilier stil, astfel încât totul să reflecte cât mai fidel armonia atât de caracteristică stilului clasic.Zilele trecute am purtat o discuţie pe această temă arzătoare cu două cunoştinţe pasionate în domeniul designului interior şi care se plâng de omniprezenta "calitate" a clientului român de a se considera "atotştiutor" şi "fin" cunoscător chiar şi în arta decorării interioarelor.
Şi, ca să înţelegeţi până la ce nivel poate deveni agasantă această atitudine pentru specialişti, unii dintre designerii de interior mi-au mărturisit chiar că îşi pun problema să părăsească ţara, să se ducă într-un loc în care pregătirea profesională să nu le fie pusă la îndoială şi să-şi poată demonstra în afara oricăror constrângeri "de client" nivelul de competenţă pe care îl are. Să ajungă la exercitarea unui raport optim între comunicarea eficientă cu clientul - în sensul conceperii unui spaţiu compatibil cu personalitatea sau preferinţele lui - şi aplicarea cunoştinţelor bazate pe experienţă, studiu şi pe un talent estetic atestat de proiectele realizate anterior.
Tocmai pentru că stilul clasic are atât de multă nevoie de implicarea specialistului, ne-am gândit să vă oferim în acest număr al Jurnalului casei un ajutor inspirat din partea specialistului nostru. Acesta a căutat şi a combinat diverse piese de mobilier, accesorii funcţionale şi decorative corespunzătoare acestui stil. Mai precis s-a axat pe două direcţii principale, apreciate în mod special la acest moment, anume: varianta de clasic rustic- provensal sau englezesc şi varianta - atât de vehiculată în vremurile actuale - de intrepretare a opulentelor forme neobaroce.
Compoziţii spectaculoase de mozaic şi vitraliu artistic, lucrate manual, care pot să dea foarte bine într-o amenajare în stil clasic, adevărate opere de artă, ne propune în acest număr rubrica "Idei pentru casa ta". Vă oferim şi o exemplificare de ambientare în acest stil, în cadrul rubricii "Proiect de interior", adaptată dimensiunilor nu foarte mari ale unui apartament cu două camere.