x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Confortul din interiorul rulotei

Confortul din interiorul rulotei

01 Mar 2008   •   00:00

Casa pe roţi este o invenţie europeană, dar utilitatea şi ce­lebritatea ei au fost consacrate pe continentul nord-american, în­cepând cu a doua jumătate a secolului trecut.

Casa pe roţi este o invenţie europeană, dar utilitatea şi ce­lebritatea ei au fost consacrate pe continentul nord-american, în­cepând cu a doua jumătate a secolului trecut.

Această consacrare a fost generată de câteva trăsături specifi­ce societăţii americane, cum sunt mobilitatea ca principiu de viaţă, spiritul explorator, desfiinţarea barierelor geografice, independenţa şi libertatea fiinţei umane. A te deplasa în lungul şi în latul unui continent vast, a trăi în mijlocul naturii generoase, a te împotrivi alienării marilor aglome­rări urbane au fost, decenii întregi, legi nescrise ale mai multor generaţii.

Un confort minim, racordarea facilă la utilităţile minime (electricitate, canalizare, apă curentă) şi mai cu seamă mobilitatea practic neli­mitată au făcut din rulotă o casă ide­ală pentru  o largă categorie de ce­tă­ţeni, singuri sau familişti, tineri sau vârstnici, aventurieri sau romantici.

 

 

Simplu, util, modern

Departe de a se stinge, aşa cum unii au crezut într-o vreme, interesul publicului pentru utilizarea rulotei a crescut constant, fapt ce i-a determinat pe producători să se adapteze cerinţelor vieţii moderne. 

Fie că este ataşabilă, fie că are mijloace proprii de propulsie, rulota a devenit un spaţiu exemplar de simplitate, confort, ergonomie şi comprimare a spaţiului.

Mobilier rabatabil, utilităţi mini­a­tu­rizate, componente multifunc­ţio­nale la care se adaugă dotări tehnice de excepţie fac din rulotele de azi adevărate case miniaturale, complexe şi extrem de utile. Tot ce a fost nou şi interesant în evoluţia materialelor din ultimele câteva decenii şi-a găsit aplicare imediată în construcţia ru­lotei, cu un avantaj evident pentru pro­dusele cu greutate specifică re­dusă, termo şi hidro rezistente, greu de distrus prin şocuri mecanice. La fel a fost şi cu evoluţia instalaţiilor electrice, a sistemelor de climatizare şi chiar a controlului computerizat pentru o parte din componente.

 

 

Modesta sau de lux

Gama de produse este întinsă pe o paletă destul de consistentă, de la ru­lotele modeste ca spaţiu şi dotări până la categoriile de lux ce surprind prin organizarea spaţiului şi valoarea finisajelor.

Între lux şi modestie, casa pe roţi rămâne combinaţia ideală de confort maxim într-un spaţiu minimal. Ea a încetat, poate, să mai fie o soluţie ac­cep­tabilă pentru locuire permanentă. Ea a rămas însă ideală pentru că­lă­torii îndelungate, deplasări sezoniere sau petrecerea unui sfârşit de săptă­mâ­nă în mijlocul naturii.

 

 

La noi si la altii

Extrem de puţin utilizată în România (din motive pe care nu le vom analiza aici), rulota îşi păstrează valoa­rea de întrebuinţare intactă în ţările europene dezvoltate fiind utilă unei largi categorii de cetăţeni. Sociologii şi psihologii o recomandă cu entuziasm familiilor cu copii preşcolari, dar şi adolescenţilor, cuplurilor tinere sau persoanelor ajunse la vârsta pensionării. Utilizarea rulotei este bene­fică în procesul educaţional şi de cunoaş­tere, ca modalitate de relaxare, ca in­strument ideal de călătorie în sco­puri turistice sau pragmatice.

 

 

 

Dotarile de ultima ora

Rulotele moderne beneficiază de toate dotările moderne ale oricărei case. Dormitorul cu paturi suprapuse, bucătările cu masă rabatabilă, aerul condiţionat şi orice tip de aparatură electro-casnică sunt incluse în produsele standard sau pot fi instalate la comanda specială a beneficiarului. Rulota ideală trebuie să fie o construcţie uşoară, de mare siguranţă rutieră şi perfect confortabilă.

 

 

Cele mai moderne finisaje

Pentru finisajele interioare producătorii de rulote folosesc cele mai moderne materiale şi materii prime, de la ­categoriile ieftine până la preţios. Spaţiul este perfect izolat din toate punctele de vedere (umezeală, temperatură, sunet) şi perfect distribuit între funcţiunile obligatorii cum sunt ­odihna, hrana, igiena. Postarea rulotei în natură elimină orice problemă legată de claustrare sau însingurare. 

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară