Cu prilejul Floriilor, ne-am gândit să onorăm toate florile din viaţa noastră cu câteva informaţii interesante de ştiut. Este un lucru sigur că florile sunt minunate, ele ne bucură zilele şi ne îmbie cu parfumuri ce trezesc simţurile. Simplul gest de a le dărui atât de bine împământat în obiceiurile societăţii moderne este printre puţinele care nu dau greş atunci când vine vorba să impresionezi o femeie.
DAR ŞTIAI DESPRE ELE CĂ...
Majoritatea plantelor fac flori în fiecare an, dar sunt unele plante pentru care acest proces durează un pic mai mult. Astfel, agave sau planta secolului înfloreşte după foarte mulţi ani şi face o singură floare, ca mai apoi să moară. Şi mai surprinzătoare este planta numită puya raimondii din Anzii Americii de Sud, care face o singură floare după 150 de ani de viaţă, ca mai apoi să moară şi ea. Un sacrificiu suprem aşadar!
Cea mai mică floare din lume este lintea de apă (common watermeal), o plantă plutitoare ale cărei frunze sunt de 1 mm lăţime!
Plantele de bambus au câteva obiceiuri ale florilor surprinzătoare. Există mai multe tipuri de bambus cu cicluri diferite de înflorire. Un lucru magnific şi demn de urmărit este faptul că bambuşii din aceeaşi specie înfloresc exact în acelaşi moment, în oricare parte din lume cresc! Nimeni nu ştie cum reuşesc să se coordoneze atât de bine.
Florile lămâiului verde caucazian, care creşte în Marea Britanie, sunt otrăvitoare pentru albine. Aceste insecte sunt adesea găsite în jurul copacului fără viaţă.
Păsările colibri plutesc în faţa florilor în timp ce colectează nectarul. Ei folosesc foarte multă energie în timpul acestei acţiuni - energie care pentru un om s-ar măsura în consumul a 150 de hamburgeri pe zi!
Floarea albă a nufărului de Amazon are mărimea unei mingi de fotbal şi, o dată ce este polenizată, îşi schimbă culoarea în mov.
Celebra plantă de Aloe Vera este originară din Insula Socotra, denumită şi insula extraterestră. Aici sunt dezvoltate peste 800 de specii de copaci şi flori, iar o treime sunt unice în lume. Vegetaţia de aici nu seamănă cu nimic din ceea ce există pe Pământ.
Cea mai mare floare din lume o are planta Rafalezia Arnoldi, care creşte în pădurile tropicale din sud-estul Asiei, pe Insulele Filipine. Floarea ei are 3 m circumferinţă şi cântăreşte 10 kg. Un boboc de floare e de două-trei ori mai mare decât o căpăţână de varză.
Trunchiul pinului este întotdeauna înclinat spre sud. După acest semn poţi determina punctele cardinale.
Florile nu se deschid toate la aceeaşi oră. Astfel, muşcata se deschide dimineaţa, garoafele spre prânz, iar regina-nopţii seara.
Tulpina nufărului alb de baltă poate atinge patru-cinci metri. Floarea se ofileşte rapid o dată ce este ruptă şi nu îşi revine chiar dacă este pusă în apă.