Nume de prestigiu în domeniul amenajărilor interioare propun compoziţii inedite pe două stiluri internaţionale consacrate: clasic şi contemporan.
Nume de prestigiu în domeniul amenajărilor interioare propun compoziţii inedite pe două stiluri internaţionale consacrate: clasic şi contemporan.
Două stiluri din epoci diferite sunt abordate într-o manieră personalizată de designerii spanioli de la Hanbel şi Monpas. Cele două nume sunt produsele de succes ale unei companii spaniole care s-a făcut puternic remarcată în rândul liderilor în domeniul amenajărilor pe plan internaţional. Deşi diferite din punct de vedere stilistic, cele două linii au numitori comuni, ce le diferenţiază de colecţiile obişnuite nouă: paleta coloristică, materialele şi maniera în care sunt realizate.
LINIA CLASICĂ
Colecţiile Hanbel cuprind mobilier, ţesături, corpuri de iluminat şi accesorii. Aşa cum s-a putut remarca în timp, zona spaniolă nu a fost atât de influenţată de stilul clasic precum Franţa, Italia sau Anglia, însă a folosit unele caracteristici clare ale clasicismului, traducându-le în spaţiul hispanic într-o manieră personalizată.
Paleta coloristică are la bază culorile pământului şi se folosesc nuanţe de crem, muştar, maro, roşu, cărămiziu. Contrastele puternice nu sunt încurajate, la fel ca şi utilizarea nonculorilor. Culorile complementare sunt permise în combinaţii, însă numai în nuanţe pastelate. O combinaţie favorizată de Hanbel este aceea a albastrului cu maroul sau variaţii ale acestor două culori.
În interioarele lor se instaurează atmosfera burgheză, poetică, boemă, generată de mobilierul sculptat, cu inserţii de fier forjat sau pietre semipreţioase. Mesele cu un singur picior sunt un element caracteristic al acestui stil, acoperite cu ţesături brodate, materiale vaporoase şi mate.
Obiectele mari sunt deschise la culoare (canapele, fotolii, mese), accesoriile (perne, covoraşe, feţe de masă) fiind puncte de atracţie, în culori de gri, maro şi verde.
DECORAŢIUNILE
Ţesăturile sunt din material natural, cu imprimeuri florale mari, în culori vii, pe fond de crem, alb, galben, vernil, bleu. Gama cromatică emană căldură, lemnul şi ţesăturile naturale (in, bumbac, lână) dau nobleţe, accesoriile amintesc de interioarele chic.
Detaliile par să vorbească despre trecutul familiei, sunt obiecte păstrate din generaţii. Ramele tablourilor sunt din lemn lăcuit, simplu, ceasurile sunt mari, din argint, elegante. Sunt utilizate pe post de accesorii globuri cu hărţi politice ale lumii şi casete din lemn cu pietre aplicate. Alte accesorii sunt evantaiele, lămpile cu braţ în formă de statuetă, paravane din lemn cu oglindă încorporată, servicii de pahare cu cofer din sticlă simplă. Prezenţa cărţilor cu coperţi vechi este un “must have” al acestor interioare, postate dezordonat, în stative sprijinite direct de perete sau pe rafturi înalte.
O piesă de mobilier utilizată cu precădere în stilul clasic şi reinterpretată de cei de la Hanbel este scrinul-birou. Acesta încorporează un birou şi o bibliotecă, însă mult mai personal. Este compus dintr-o masă detaşabilă sau reglabilă ca dimensiune şi câteva rafturi încorporate, în care sunt ţinute documente importante, fotografii, scrisori.
COLECŢIA CONTEMPORANĂ
Stilul contemporan este deja cunoscut, caracteristicile lui au fost reinterpretate în diferite moduri şi subcategorii ale acestuia. Ce ne interesează este noutatea pe care o aduce Monpas în abordarea stilului contemporan. Geometria atrage prin simplitate şi corectitudine, silueta obiectelor este rectangulară pentru mobilier şi organică pentru corpurile de iluminat. Materialele utilizate pentru covoare şi cuverturi sunt piele, lână şi blănuri, ţesături, iar pentru tapiserie au imprimeuri atât geometrice, cât şi florale. Sticla fumurie reflectorizantă este utilizată pentru blaturi de mese. Metale precum aluminiul sau cromul sunt folosite pentru structura meselor, picioarelor lampadarelor, veiozelor, în sculpturi şi rame.
Corpurile de iluminat au un design futurist, direcţia de iluminare fiind una punctuală pentru corpurile aplicate, direcţionată pentru cele suspendate şi dispersată în toată camera pentru candelabre. Este utilizată hârtia creponată, sticla arsă şi pictată, ţesătura semitransparentă pentru designul exterior. O particularitate a interioarelor Manpas o reprezintă utilizarea sculpturilor din trunchi de arbori cu forme stilizate.
INSERŢIA STILULUI SPANIOL
Elementele de factură hispanică se regăsesc pe mobilierul sculptat, pe aranjamente de farfurii din lemn gravate cu desene geometrice şi în serviciile de masă din argint. Utilizarea în aranjamente florale a ramurilor şi a florilor “semper vives” este des întâlnită în arta spaniolă, precum şi decorarea meselor cu vaze mari din ceramică, a căror flori (din ceramică) sunt atent detaliate.
Paleta coloristică are la bază culorile pământului şi folosesc nuanţe de crem, muştar, maro, roşu, cărămiziu. Contrastele puternice nu sunt încurajate, la fel ca şi utilizarea nonculorilor. Culorile complementare sunt permise în combinaţii, însă numai în nuanţe pastelate. O combinaţie favorizată de Hanbel este aceea a albastrului cu maroul sau variaţii ale acestor două culori. În interioarele lor se instaurează atmosfera burgheză, poetică, boemă, generată de mobilierul sculptat, cu inserţii de fier forjat sau pietre semipreţioase.
SCURT ISTORIC
Firma principală, Hanbel, ia naştere în 1991, predominând stilul clasic în amenajările lor, iar în 1999 este înfiinţată firma-satelit (marcă înregistrată) Monpas, care abordează un stil contemporan. În prezent au peste 400 de showroom-uri în toată lumea, punând la dispoziţie cataloage, mostre de ţesături, culori şi materiale. Pentru că în fiecare an este lansată pe piaţă o nouă colecţie, mobilierul din seriile trecute este scos la vânzare cu preţ redus pe site-ul acestora, sub forma unui outlet de mobilier. Calitatea produselor este aceeaşi, preţul este mai scăzut datorită lichidării de stoc şi închiderii producţiei colecţiilor trecute. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-urile: http://www.monpas.com / http://www.hanbel.com
Detaliile par să vorbească despre trecutul familiei, sunt obiecte păstrate din generaţii. Ramele tablourilor sunt din lemn lăcuit, simplu, ceasurile sunt mari, din argint, elegante. Sunt utilizate pe post de accesorii globuri cu hărţi politice ale lumii şi casete din lemn cu pietre aplicate.
Citește pe Antena3.ro