x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Euphorbiile, surprinzătoare şi pline de simboluri

Euphorbiile, surprinzătoare şi pline de simboluri

22 Dec 2007   •   00:00

Euphorbia este numele unei familii de plante surprinzătoare. Pe una dintre membrele familiei o ştiţi bine - Steaua de Crăciun sau Poinsettia. Pe altele e posibil chiar să le aveţi in casă fără să ştiţi cum se numesc.

Euphorbia este numele unei familii de plante surprinzătoare. Pe una dintre membrele familiei o ştiţi bine, pentru că ea este numită popular Steaua de Crăciun sau Poinsettia. Pe altele e posibil chiar să le aveţi in casă fără să ştiţi cum se numesc. Altele sunt folosite uneori ca plante tăiate. Mai sunt şi unele cu aspect de cactuşi care nu v-ar duce cu găndul că sunt tot euphorbii. Haideţi să le luăm pe rănd şi să vedem cum le deosebim şi cum le ingrijim.

Printre varietăţile folosite ca decor in buchete sau in aranjamente cu flori tăiate sunt hibrizii cu flori galben-verzui (cyparissias), dar şi Euphorbia fulgens, care este foarte elegantă şi puţin pretenţioasă. Aceste plante pot fi cultivate in grădină, in zonele cu climă blăndă. Euphorbia fulgens are crengi graţioase precum cele de salcie şi flori mici, crem, galbene, orange sau roşii. Deşi foarte frumoasă, pare să fie puţin răspăndită la noi.

O intălnim uneori la expoziţiile florale

Steaua de Crăciun

Foarte decorativă şi indrăgită, ea a devenit simbolul Sărbătorilor de iarnă de multă vreme incoace. Sunt varietăţi cu flori in culori ce variază de la alb la grena, dar cele mai multe sunt cu flori de un roşu intens. De fapt, este incorect să spun că acel element decorativ este floare, pentru că el este format din frunze transformate - bractei. După ce aceste bractei se trec, e bine să aplicaţi plantei o tundere, aşa incăt să se ramifice elegant. Fără tunderi, plantele cresc noduroase şi lipsite de echilibru.

Latexul conţinut in tulpină şi in codiţele frunzelor este iritant pentru piele şi ochi, aşa că atunci cănd tundeţi planta purtaţi mănuşi. Are nevoie de destul de multă apă şi de un ghiveci suficient de mare, aşa incăt să permită rădăcinilor să se dezvolte. Este o plantă de zi scurtă, deci bracteile colorate apar atunci cănd durata zilei scade continuu. Nu agrează căldura uscată. Din acest motiv frunzele cad sau se pătează inestetic. Creşte destul de mult intr-un sezon, deci nu este obligatoriu să-i administraţi ingrăşăminte.

Cactuşi... dar nu prea!

Există o varietate ciudată aş zice de Euphorbia: popular i se spune uneori elefant, ştiinţific se numeşte trigona. Creşte mult, este puţin ramificată şi are aspectul unui cactus columnar... cu frunze. Nu face flori, dar este decorativă şi rezistentă chiar in condiţii de iluminare deficitară. Din păcate, la un moment dat trebuie tunsă, pentru că ajunge la tavan şi... nu mai este la fel de decorativă. Dar se inmulţeşte uşor din lăstari in sezonul cald.

Varietatea milii are şi ea aspectul unui cactus arbustiv din cauză că este plină de ţepi. Florile sunt mici, ca nişte lacrimi, in culori ce variază de la alb la roşu intens. Suportă bine tăierile, lucru care stimulează ramificarea, insă este destul de greu de controlat. Nu agrează apa, dar, se răsfaţă la soare cu o mulţime de flori noi. Pentru stabilitate are nevoie de un suport ca o scăriţă şi de un ghiveci solid.

Euphorbia caputmedusae nu seamănă cu nimic din ce am enumerat aici. După aspect ai zice că este o Huernia - o plantă care creşte sub formă de colonie şi care produce flori ca nişte clopoţei de mici dimensiuni, dar frumos colorate. Distinctiv este mirosul emanat, nu tocmai plăcut. Atenţie la udare şi la solul folosit

×
Subiecte în articol: flori mereu verde