x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ideile simple rezolva eleganta

Ideile simple rezolva eleganta

25 Aug 2005   •   00:00
Ideile simple rezolva eleganta
AMENAJARI ORIGINALE
Pentru ca un interior de casa sa fie placut, confortabil si reprezentativ pentru proprietari, e foarte important ca acestia sa comunice cu arhitectii la care apeleaza. Si atunci cand rezultatul este pe masura asteptarilor, el reflecta in primul rand excelenta colaborare dintre cele doua parti. Este si cazul de fata. O familie cu doi copii din Bucuresti a cumparat o casa in oras. Si pentru ca dorea sa o amenajeze practic, dar si estetic, s-a gandit ca cel mai bine e sa gaseasca niste specialisti experimentati. Si au ajuns la arhitectii Diana Carstea si Gabriel Carstea, care in urma discutiilor amanuntite cu noii lor clienti au intocmit un proiect simplu, dar elegant.

SIMPLU NU INSEAMNA SIMPLIST

E foarte greu sa gasesti solutiile simple, dar asta nu se rezuma la ceva obisnuit, simplist, ci la punerea in opera a unui proiect clar, coerent, care are elemente originale. Sunt rezolvari care la final doar le simti si nu ies cu ostentatie in evidenta.

Mobilierul bucatariei a fost realizat pe comanda, dupa proiectul arhitectilor. In prelungirea acestuia catre zona sufrageriei, a fost conceputa o masa gen bar pentru mic dejun, folosita de catre cei doi baieti ai proprietarilor
Sufrageria este mobilata cu piese actuale, ce au un design curat, geometric. Pentru a conferi eleganta spatiului s-a apelat, pe langa la un iluminat special, la finisaje deosebite (parchet inserat in pardoseala ceramica si travertin pentru placarea peretelui)

La aceasta casa cei doi arhitecti s-au confruntat cu anumite probleme privind spatiile camerelor. Acestea nu erau foarte mari, iar inaltimea lor varia de la o zona la alta. Prentru cei doi baieti ai proprietarilor era necesar amenajarea unui spatiu mare, unde sa existe loc pentru studiu, joaca si loc de dormit. In plus, fiind o casa situata in oras, cu vecinii aproape, la interior nu ajungea suficient de multa lumina naturala. Asa ca trebuia gasite solutii cele mai eficiente. Si au fost gasite.

La parter bucataria comunica direct cu sufrageria, nefiind separata prin intermediul unei usi interioare. Locul bucatariei se afla retras ca intr-o alveola si este astfel o prezenta discreta in relatie cu sufrageria. Dar totusi, pentru armonizare arhitectii au avut in vedere alegerea unor finisaje unitare (aceasi textura si culoare) si a unui mobilier cu linii curate, elegante. Pentru a conferi importanta cuvenita locului de luat masa, acesta a fost pozitionat in vecinatatea unei ferestre si evidentiat prin cateva solutii ingenioase. Astfel, pardosela din parchet corespunzatoare sufrageriei este conceputa ca un "covor" care puncteaza zona. Iluminarea artificiala este realizata prin intermediul unei instalatii originale, create de arhitecti, neoane a caror lumina este filtrata de fasii elegante de sticla sablata suspendate in ansamblul plafonului. De altfel, iluminarea artificiala este una dintre elementele originale ale acestei case. Acest sistem este special gandit pentru interiorul de fata, iar piesele au fost adaptate, fiind realizate la comandata la firme specializate. Deci nu gasiti asa ceva in comert.

In camera de zi, pentru a crea o atmosfera intima, placuta, peretele corespondent intrarii in incapere a fost placat cu panouri din PAL melaminat (pe care pot fi si fixate rafturi din sticla sau plexiglas), iar fantele subtiri dintre acestea pot devenii luminoase doar printr-o simpla apasare a intrerupatorului.

DORMITOARE AERISITE

Dormitorul matrimonial a fost aranjat intr-o camera spatioasa. Avand forma dreptunghiulara in plan, cu intrarea pe una dintre laturile inguste, dormitorul a fost mobilat inteligent. Pe latime a fost pozitionat dulapul de haine (pe latura opusa intrarii) si masa de toaleta, iar pe mijlocul camerei, patul. Pentru a face atmosfera mai intima, arhitectii au prevazut o platforma pe care este urcat patul. Pe timpul noptii, treptele situate in lateralele patului sunt iluminate discret pentru a fi vizibile.

Daca pentru parinti a fost amenajat un dormitor generos, cu toate cele necesare, pentru cei doi baieti trebuia gasit un loc multifunctional. Arhitectii au gasit solutia prin mansardarea podului. Acolo a fost finalizat un loc mare unde incap paturile, birourile si canapele joase pentru prietenii veniti in vizita. Fantele de lumina, prezente peste tot in casa, au capatat la mansarda o alta infatisare, dar la fel de spectaculoasa. Paturile au fost pozitionate in locurile disponibile sub panta acoperisului, iar birourile pozitionate langa ferestre, ca sa beneficieze de lumina naturala. Astfel, mijlocul spatiului de la mansarda a ramas liber pentru ca baietii de varsta scolara sa se poata juca in voie.

Per ansamblu, o casa frumoasa, cu solutii ingenioase, finisaje in nuante placute, neutre si calde, mobilier realizat in cea mai mare parte la comanda si elemente de arhitectura originale.
×