x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Imaginaţie şi creativitate sau diminuarea costurilor

Imaginaţie şi creativitate sau diminuarea costurilor

16 Feb 2008   •   00:00

O casă la curte, situată fie la periferia oraşului, fie într-o zonă rurală, obligă la cheltuieli suplimentare pentru amenajarea şi întreţinerea terenului aflat în inte­riorul gardului împrejmuitor.

O casă la curte, situată fie la periferia oraşului, fie într-o zonă rurală, obligă la cheltuieli suplimentare pentru amenajarea şi întreţinerea terenului aflat în inte­riorul gardului împrejmuitor.

 

Pro­prietarul cu venituri mari sau foarte mari poate rezolva problema relativ simplu, apelând la un specia­list sau cumpărând de pe piaţa de specialitate tot ce este mai bun pentru curtea sa.

 

Credem însă că şi cei cu… dare de mână pot fi interesaţi în a face economii, mai cu seamă într-un teritoriu în care investiţia are un caracter sezonier şi permanent. Cu atât mai mult subiectul trebuie să intereseze cetăţeanul cu venit mediu, doritor să creeze un teritoriu atractiv în jurul casei sale.

 

 

Câteva variante simple

 

Cel dintâi suport de care aveţi nevoie este pasiunea, un suport care nu costă nimic şi care poate alimenta imaginaţia şi creativitatea. Evident, înainte de a vă apuca de treabă este bine să vă documentaţi apelând la reviste de specialitate, la internet sau la cataloagele lansate de firmele pentru amenajări exterioare.

Vă mai sfătuim să faceţi şi o atentă analiză a preţurilor de pe piaţă, în aşa fel încât să puteţi estima un buget minimal. Este bine să porniţi cu va­riantele de amenajare cele mai simple. Câteva kilograme de sămânţă de iarbă sau de gazon, câţiva metri liniari de bordură sau piatră de râu, ceva lemn, var sau vopsea sunt suficiente pentru a face şederea în curte plăcută şi atractivă.

 

Măsuraţi cu atenţie terenul liber şi vedeţi câţi metri pătraţi de pământ trebuie gospodărit. Sunt de evitat aglomerarea şi distribuirea mai multor funcţiuni pe aceeaşi porţiune.

Faceţi un mic consiliu de familie şi alegeţi priorităţile în funcţie de opţiunile majorităţii, de stilul gene­ral de viaţă, de timpul care este acordat activităţilor recreative. De la acest început se va putea trece la amenajări mai elaborate, mai sofisticate, mai costisitoare.

 

 

Precauţiuni minimale

 

Asiguraţi-vă în primul rând că aveţi un teren solid, bine fixat cu ve­getaţie, care se comportă mulţumitor în perioadele umede ale anului. Curtea trebuie să aibă o pantă care să asigure buna drenare a apei şi dotată cu trasee de circulaţie (alei pietruite) obligatorii, dar nu excesive. Pentru orice amenajare specială, indiferent de destinaţia acesteia, luaţi-vă toate măsurile de precauţie necesare pentru a împiedica producerea unui accident.

Atenţie sporită pentru locurile de joacă destinate copiilor, spaţiul în care se instalează grătarul, eventuale instalaţii de luminat exterior, sursele de apă periculoase (puţuri, fântâni, izvoare naturale). Este de asemenea recomadabil să delimitaţi net zona de agrement de locul în care, eventual, intenţionaţi să creşteţi păsări sau animale de curte, să iniţiaţi o grădină de zarzavat sau să organizaţi un mic ate­lier pentru satisfacerea unui hobby. Orice interferenţă cu acest tip de preocupări poate fi supărătoare şi ne­productivă.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară