x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Influenţa culorilor

Influenţa culorilor

27 Oct 2007   •   00:00

Influenţa culorilor asupra noastră se traduce şi prin senzaţii de cald-rece, de energizare sau domolire, mai exact, culorile ne pot determina starea de bună dispoziţie.

Influenţa culorilor asupra noastră se traduce şi prin senzaţii de cald-rece, de energizare sau domolire, mai exact, culorile ne pot determina starea de bună dispoziţie. De aceea este absolut necesar ca alegerea diferitelor combinaţii de culoare pentru decorarea locuinţelor să se facă conştient şi organizat. Mai bine cu schiţe, cu proiecte, chiar realizate acasă, decăt doar cu mostre mici de vopsea alese pe criterii subiective. Nu e suficient să vă placă o culoare. Trebuie să vă găndiţi şi cu ce urmează ea a fi alăturată. O culoare poate fi percepută ca puternică, stridentă in combinaţie cu altele, aflate in contrast, sau, invers, poate fi temperată. Deci una şi aceeaşi culoare poate apărea diferit. Spre exemplu, priviţi grenaul din dormitor alături de gri şi acelaşi grena din camera de zi alături de galben. Este clar că in dormitor grenaul pare să fie mai intunecat, mai intim, liniştitor, pe cănd alături de galben pare viu, strălucitor, energizant.

Culori reci şi calde

Există culori pe care le percepem reci, care dau un aer răcoritor, proaspăt - acestea fiind albastrul, verdele sau violetul (vezi bucătăria in alb şi albastru şi biroul cu mici accente de verde la etajere). La polul opus sunt culorile calde, care măresc senzaţia unei temperaturi mai mari - roşul, portocaliul şi galbenul.

Cine preferă ambianţele tonice poate combina culorile calde cu cele reci. Spre exemplu, culorile complementare, aflate la poluri opuse pe diferite scale de culoare, dau dinamism unei camere şi atrag atenţia asupra ei atunci cănd sunt folosite impreună, cum ar fi roşul cu verde, violet cu galben sau albastrul cu portocaliu (vezi imaginea cu livingul in albastru şi portocaliu combinat in diferite modele, inclusiv in dungi).

Iluzii optice date de culori

De asemena, culorile pot influenţa percepţia noastră asupra greutăţii sau măririi optice a obiectelor sau spaţiului. Acelaşi obiect vopsit in culori diferite va fi perceput de fiecare dată altfel. In galben va părea ca fiind cel mai mare, urmat de alb, roşu, verde şi albastru, iar cel mai mic va părea a fi cănd este vopsit in negru. Cu căt sunt folosite culori mai luminoase cu atăt spaţiile vor părea mai mari, pe cănd invers, apropiate de negru, vor deveni iluzoric mai mici. Contează şi nuanţele pale atunci cănd sunt alternate intre deschise şi inchise. Observaţi sufrageria cu lambriuri pe tavan de culoarea parchetului. Prin cele două suprafeţe paralele mai inchise decăt pereţii camera pare mai mică in inălţime, deci mai intimă, mai primitoare.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv