x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Invăţaţi să economisiţi spaţiu

Invăţaţi să economisiţi spaţiu

10 Noi 2007   •   00:00

Nicăieri in lumea de astăzi oamenii care aparţin clasei cu căştiguri medii, peste medie sau chiar niţel instăriţi nu-şi mai permit să construiască şi să intreţină proprietăţi imobiliare supradimensionate.

Nicăieri in lumea de astăzi oamenii care aparţin clasei cu căştiguri medii, peste medie sau chiar niţel instăriţi nu-şi mai permit să construiască şi să intreţină proprietăţi imobiliare supradimensionate. Principala motivaţie a acestei atitudini este economisirea unor sume de bani considerabile necesare intreţinerii pe tot parcursul anului, sume care nu pot fi nici amortizate, nici recuperate in vreun fel. Pe lăngă argumentele de natură economică, desigur intervin şi alte considerente de ordin socio-educativ, cum ar fi independenţa generaţiilor in succesiunea lor biologică, nevoia de intimitate, de linişte familială, sau diminuarea stresului casnic generat de eforturile suplimentare pentru menţinerea curăţeniei şi disciplinei in propria gospodărie.

Atitudini rezonabile

Imediat după 1989, nevoia acută de spaţiu a cetăţenilor, obligaţi să trăiască decenii intregi inghesuiţi intre pereţii de beton ai apartamentelor de bloc, cuplată cu o vremelnică potenţă financiară a determinat construirea unor case mult mai mari decăt ar fi cerut-o necesităţile stricte ale familiei. Peste acest fenomen obiectiv, şi pănă la un punct lesne de inţeles, s-au suprapus ambiţiile şi orgoliile noilor imbogăţiţi care parcă s-au luat la intrecere in a construi vile pe două-trei niveluri, cu zeci de camere desfăşurate pe mii de metri pătraţi de suprafaţă utilă. Această tendinţă este in vizibilă scădere in ultimii ani, actualii şi viitorii proprietari adoptănd atitudini mai rezonabile. Ei au inţeles avantajele unei case corect dimensionate, incepănd cu reducerea drastică a costurilor iniţiale de construcţie, finisaj, mobilare şi decorare a spaţiilor interioare şi sfărşind cu diminuarea semnificativă, pe tremen lung, a cheltuielilor necesare intreţinerii şi incălzirii pe timp de iarnă.

Optimizare şi distribuţie

Este căt se poate de limpede că arhitectului şi constructorului le convine comanda unui proiect amplu, care le aduce căştiguri majorate, atăt timp căt cel dintăi incasează onorariul la metru pătrat desfăşurat, iar cel de-al doilea va consuma mai mult material şi mai multă forţă de muncă intr-o construcţie de anvergură. Prin urmare, beneficiarul va fi acela care va trebui să ştie ce să ceară, să-şi evalueze in mod corect necesităţile locative şi să nu lase loc nici unei exagerări. El va avea datoria să urmărească incă din faza de proiect optimizarea spaţiilor, să stabilească riguros numărul de incăperi necesare familiei (cu destinaţia lor precisă), dar şi dimensionarea lor rezonabilă. Acest tip de decizie se ia in urma unei cercetări privind ocupaţia, vărsta şi stilul de viaţă al fiecărui membru al familiei, in aşa fel incăt el să primească tot confortul necesar, fără extravaganţe ori exagerări inutile. Aparent secundară, dar extrem de importantă in realitate, este buna distribuţie a spaţiilor (atăt pe orizontală, căt şi pe verticală), combinată cu optimizarea traseelor de circulaţie prin casă.

Vara şi iarna

Nu priviţi cu uşurinţă problema cheltuielilor de intreţinere necesare pe tot parcursul anului. In anotimpurile calde (primăvara şi mai cu seamă vara) in mediul rural, ca de altfel şi in mai toate oraşele noastre, casele sunt invadate de praf, de insecte şi de tot felul de particule purtătoare de bacterii şi microbi. Intr-o casă cu sute de metri pătraţi de gresie şi faianţă, cu mobilier mult, cu bucătării şi grupuri sanitare mari va fi nevoie de o cantitate considerabilă de substanţe de curăţat, dar şi de un volum de muncă uriaş. Lucrurile se complică pentru perioada rece a anului, cănd casa trebuie incălzită uniform şi in totalitate, iar consumul de combustibil ridică simţitor cheltuielile familiei.

Sume eşalonate

Cheltuielile pentru intreţinere pot fi eşalonate, uşurănd repartiţia bugetului familiei. Reparaţiile şi modernizările se pot planifica in timp, in ordinea urgenţei şi a necesităţilor, astfel incăt lucrările să se execute fără investiţii greu de suportat şi fără să fim obligaţi să le intrerupem din lipsă de fonduri. Pentru acest tip de lucrări se poate apela la echipe de meşteri locali, care sunt de obicei mai eficiente şi mai avantajoase in ceea ce priveşte valoarea manoperei. Anumite operaţii pot fi executate şi de proprietari, dacă aceştia au indemănarea, sculele şi uneltele necesare şi, desigur, suficient timp disponibil pentru demarar ea şi definitivarea lor.

Sfat

O casă, mai cu seamă dacă ea este situată in mediul rural, trebuie să fie compactă din punct de vedere constructiv, perfect dimensionată pentru necesităţile familiei şi bine poziţionată pe suprafaţa de teren aferentă.

O amprentă la sol rezonabilă, pe lăngă avantajele descrise in articol, lasă suficient spaţiu in jurul ei, oferind proprietarului posibilitatea să-şi amenajeze curtea şi grădina, să creeze spaţiul verde atăt de necesar unei vieţi tihnite şi sănătoase. Un argument important este şi acela că o casă de dimensiuni rezonabile este mult mai uşor de intreţinut la exterior, refacerea tencuielilor sau buna intreţinere a acoperişului, spre exemplu, presupunănd costuri şi eforturi mai mici

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară