x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lambriuri PVC sau siding pentru fatadele caselor

Lambriuri PVC sau siding pentru fatadele caselor

de Adela Parvu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Lambriuri PVC sau siding pentru fatadele caselor
INVESTESTE INTELIGENT
Cine doreste sa finiseze peretii exteriori ai casei sau ai blocului ia in calcul metoda clasica, respectiv aplicarea tencuielii si a zugravelii. Insa putini stiu ca exista si solutii "uscate", simple, rapide si ieftine care se pun in opera cu materiale moderne, respectiv cu lambriuri PVC ori Siding. Cu acestea se poate imbraca la exterior, intr-un timp-record, orice fel de cladire, asigurandu-i un aspect imaculat de durata. Dar ce sunt lambriurile PVC si Siding-ul si care este diferenta dintre ele?

Lambriurile PVC au o structura camerala si sunt elemente independente care se imbina intre ele, asa cum se face in mod clasic. Sindingul este un sistem format din placi PVC compacte, modelate cu imbinari si accesorii ingenios concepute. Siding-ul este o tehnologie noua in domeniul constructiilor si este superior lambriurilor din PVC datorita calitatilor inbunatatite. Impresia finala, la casele placate cu lambriuri PVC si cu siding, este ca arata la fel. Dar proprietatile materialelor sunt diferite. Una dintre calitatile superioare ale siding-ului fata de lambriurile din PVC este ca rezista excelent la razele UV. Placile siding au in compozitie pigmenti care nu permit degradarea lor sub actiunea razelor soarelui, deci nu se decoloreaza si nu imbatranesc prematur. O alta calitate a siding-ului este elasticitatea ridicata, desi e un material dur. La lovire rezista mai bine decat lambriurile, care au o structura camerala. Pe de alta parte, lambriurile, datorita structurii, sunt mai eficiente ca ultimul strat de termoizolatie. Ambele materiale insa rezista foarte bine la diferentele de temperatura si nu se crapa in timp, chiar si in caz extrem de grindina. Daca sunt intentionat lovite pot fi usor inlocuite in zona unde au fost avariate.

LA CASA, DAR SI LA BLOC


Specialistii firmelor care comercializeaza lambriuri din PVC si Siding spun ca aceste sisteme se preteaza atat pentru placarea caselor nou-construite, cat si pentru renovarea caselor vechi si chiar a blocurilor (pana la sase etaje). Practic nu este nevoie de revopsirea fatadelor, ci pur si simplu se aplica aceste sisteme, care innoiesc aspectul constructiilor. De asemenea, se pot folosi cu succes si pentru cladiri industriale, comerciale, hale sau depozite. Se pot monta pe orice tip de fatade: zidarie din caramida, BCA, tencuiala noua sau deterioarata, constructie noua la rosu, case din lemn, placaje cu OSB si chiar peste lambriuri din lemn.

TERMOIZOLATIE


Pe piata noastra exista producatori autohtoni de lambriuri PVC, insa Siding-ul este importat. Proges este o firma din Timisoara care produce lambriuri PVC. Specialistii firmei spun ca lambriurile PVC asigura o usoara izolare termica si acustica. Acest lucru este confirmat de reprezentantii firmei Bigimpex din Baia Mare, care comercializeaza atat lambriuri, cat si siding. Acestia spun ca lambriurile PVC, prin structura lor camerala, garanteaza o termoizolatie mai buna decat siding-ul, dar, ambele sisteme fiind montate pe un schelet de stacheti, intre ele si zidul exterior se poate aplica foarte usor un sistem de izolare actual (de regula, polistirenul expandat ori vata minerala). Specialistii firmei Best Products din Bucuresti spun ca prin aplicarea celor doua straturi pe fatadele constructiilor, polistiren expandat si ulterior lambriuri PVC ori siding, se micsoreaza consumul de energie necesar incalzirii cu pana la 30%. Reprezentantii Woodcote din Cluj-Napoca sustin insa ca prima calitate termoizolanta a sistemului siding este data de stratul de aer creat intre mediul exterior si elementele de inchidere ale constructiilor. Lucru confirmat si de specialistii firmei Alexiana Group din Radauti, Suceava, care accentueaza faptul ca pentru a spori coeficientul de izolare termica si fonica se recomanda totusi montarea siding-ului pe un izolator modern de calitate. Asta desi daca se monteaza direct pe zidarie, fatadele tip siding contribuie la cresterea confortului termic datorita stratului de aer ce ramane intre perete si placa PVC.

GARANTIE SI MONTAJ


Firma Alexiana Group asigura "cele mai lungi intervale prezente pe piata romaneasca", respectiv o garantie de 25 de ani pentru produsele pe care le importa. Best Products ofera ca si importator o garantie de 20 de ani pentru sistemul siding, desi producatorul asigura o garantie de 50 de ani. Bigimpex ofera cinci ani garantie pentru lambriurile PVC si siding, dar mentioneaza ca durata medie de viata este de peste 50 de ani. Proges ofera o garantie de un an pentru lambriurile din PVC, dar numai daca aceste materiale sunt montate respectandu-se indicatiile producatorului si daca montajul este realizat cu o firma autorizata. Woodcote nu precizeaza termenul garantiei, dar spune ca aceasta este data de producator impreuna cu dealerul local si montatorul. Daca montajul nu este facut de o firma autorizata de Woodcote, garantia nu este valabila.

Toti comerciantii de lambriuri PVC si siding spun ca montajul este recomandabil sa se faca cu o firma specializata, dar se poate face la fel de usor si de catre proprietari sau orice firma de constructii. Atentie insa la termenii garantiei oferite!

Lambriurile PVC si siding-ul sunt sisteme moderne, mai putin cunoscute la noi si folosite cu preponderenta la casele de vacanta. Dar ele se preteaza si pentru locuinte unifamiliale nou-construite. Nu este obligatoriu sa imbracati toata casa cu aceste materiale, dar e bine sa luati in considerare varianta PVC inca din faza de proiect a constructiei, astfel incat sa vedeti daca aceste produsele, aduse din import, se preteaza pentru arhitectura cladirii si sa fie conform cerintelor voastre, in special, in privinta culorii.

SFAT


Sidignul si lambriurile din PVC se monteaza numai cu accesoriile furnizate de producatori. Este gresit sa fixati aceste materiale cu ce credeti ca este mai economic. Merita investitia suplimentara in accesorii pentru a realiza o etanseizare perfecta si un montaj de calitate a acestor fatade false.

ALEXIANA GROUP RADAUTI Placile siding furnizate de firma sunt disponibile in culorile: alb, fildes, gri, albastru-gri, maro, gri inchis, maro inchis. In functie de complexitatea fatadei, de culoarea dorita, pretul sidingului comecializat de firma incepe de la cinci euro pe mp.

BEST PRODUCTS BUCURESTI Royal Siding comercializat de firma este disponibil intr-o gama variata printre care alb, crem coral, galben, vernil, piersica. Culorile sunt stabile datorita pigmentilor anti-UV din compozitia stratului superior laminat al placilor. Pretul este intre 19,94 si 20,91 RON, in functie de culoare, la care se adauga accesoriile (diverse profile, colturi interioare si exterioare etc.).

BIGIMPEX BAIA MARE Firma poate asigura o varietate mare de nuante, dar recomanda atat pentru lambriuri, cat si pentru siding nuanta alba, fiind mai rezistenta la actiunea razelor UV. Pretul final (cu tot cu accesorii) pentru sistemul de lambriuri si pentru siding este in jurul valorii de 27 RON pe mp.

PROGES TIMISOARA Firma comercializeaza lambriuri in doua nuante: alb si maro, prima fiind cea mai solicitata. Pretul lambriurilor este de 16,5 RON pe mp, pret valabil in reteaua de magazine Proges.

WOODCOTE CLUJ-NAPOCA Firma importa siding Owens Corning disponibila intr-o plaja coloristica larga de nuante pale, care sunt fotostabile. Cele mai solicitate sunt alb, caf... au lait, galben pai. Accesoriile sunt albe, dar se pot aduce la comanda si cele colorate la fel ca placile achizitionate. Pretul propriu-zis al placilor de siding porneste de la 20 RON pe mp si in functie de situatiile propuse la acest pret se adauga alte materiale si accesorii. Manopera poate varia intre 12 si 20 RON pe mp fara TVA. Pentru suprafete mai mari de 1.000 mp firma acorda discounturi importante.


Sistemele de accesorii prevad elemente de detaliu importante. De remarcat in imagine muchiile exterioare impecabil rezolvate.


Sidingul si lambriurile PVC se preteaza excelent pentru suprafete plane. Cu cat arhitectura casei este mai simpla, cu atat montajul se realizeaza mai rapid si mai ieftin, pierderile de materiale fiind mai mici.


Combinatiile de finisaje pe fatade sunt posibile. Pentru mansarde, respectiv sarpantele acoperisurilor, sistemele noi din PVC sunt excelente, mai ales ca prin forma imita clasicele lambriuri din lemn, mult mai costisitoare.
×
Subiecte în articol: firma materiale siding lambriuri lambriurile