Elementele arhitecturii de factură mediteraneană sunt din ce în ce mai utilizate în proiectele de locuinţă din ţara noastră. Şi în proiectul de astăzi, atât aspectul exterior, cât şi dispunerea funcţiunilor sunt dictate de acest stil.
Caracteristicile acestui stil, aplicate pe o locuinţă din România
Elementele arhitecturii de factură mediteraneană sunt din ce în ce mai utilizate în proiectele de locuinţă din ţara noastră. Şi în proiectul de astăzi, atât aspectul exterior, cât şi dispunerea funcţiunilor sunt dictate de acest stil. Astfel, intrarea principală este anunţată printr-un portic arcuit, cu două coloane de susţinere, elegante şi clare. Stilul mediteranean segmentează funcţiunile în încăperi separate. Livingul (34 mp) nu comunică astfel cu celelalte încăperi decât printr-un hol deschis. De asemenea, bucătăria (20 mp) nu relaţionează în mod direct cu dining-ul, acesta avându-şi locul pe terasa acoperită de la parter. Etajul este divizat în trei dormitoare, unul matrimonial (31mp), cu dressing şi baie proprie, şi alte două dormitoare (17 mp) cu baie comună.
Aspect exterior
Faţadele locuinţei sunt fragmentate de ferestre, balcoane şi terase generoase, utilizate la ambele etaje. Ferestrele sunt evidenţiate prin panouri de protecţie solară de culoare închisă (maro de cele mai multe ori), feroneria balcoanelor având aceeaşi culoare închisă, acestea citindu-se pe faţada clădirii, ca detalii expresive ce conturează linia estetică.
Elemente tehnice
Structura de rezistenţă a construcţiei este realizată din zidărie portantă rigidizată cu sâmburi şi centuri din beton armat, pereţii fiind din cărămidă. Fundaţia este realizată din beton armat, demisolul fiind marcat printr-un brâu ridicat, cu ferestre pentru aerisire.
Acoperişul este în ape, cu structură din lemn şi învelitoare din plăci de ţiglă, grinzile de rezistenţă rămânând aparente la exterior, ca elemente decorative.
Pentru finisarea faţadelor s-a folosit vopsea lavabilă de exterior de culoare galbenă şi plăci decorative pentru încadrarea ferestrelor.