x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Metoda eficienta si ieftina de hidroizolare a terasei blocului

Metoda eficienta si ieftina de hidroizolare a terasei blocului

de Catiusa Ivanov    |    10 Aug 2006   •   00:00
Metoda eficienta si ieftina de hidroizolare a terasei blocului

INVESTESTE INTELIGENT
Hidroizolatie si termoizolatie la preturi sub nivelul pietei
INVESTESTE INTELIGENT
Hidroizolatie si termoizolatie la preturi sub nivelul pietei

Daca intrebati un specialist de o solutie ieftina de reparare a terasei, in 90% din cazuri ti se va raspunde ca asa ceva nu exista. Este adevarat ca o asemenea lucrare nu poate fi facuta de mantuiala, dar, chiar si asa, sumele percepute pentru lucrarile de hidroizolatie a terasei sunt exagerat de mari. Mai ales ca materialele de constructii necesare executarii acestei lucrari nu costa atat de mult, ajung la 10-12 euro/mp.

Radu Grigorescu, inginer Austrotherm, vine cu o solutie revolutionara de reparare a terasei. Termoizolatie peste hidroizolatie sau terasa intoarsa.

CUM PROCEDATI?

Trebuie sa indepartati pietrisul de pe jumatate din terasa si reparati hidroizolatia veche, fie cu o membrana bituminoasa armata cu fibra de sticla, fie cu emulsie de bitum. Este bine ca inainte de inceperea lucrarilor sa consultati un specialist in hidroizolatii. Acesta va va indica cu precizie unde este gaurit stratul vechi de hiodroizolatie si va va da indicatiile tehnice necesare. De asemenea, acesta va va calcula si grosimea stratului de polistiren, in functie de pierderile de caldura pe care le sufera terasa, dar si de grosimea planseului cladirii. Dupa ce ati terminat de reparat hidroizolatia, aplicati un strat de polistiren extrudat cu grosimea indicata de specialist. Oricum nu este indicat ca aceasta sa fie mai mica de 10 cm. Polistirenul extrudat are atat caracter hidroizolant, cat si caracter termoizolant. Atentie, nu confundati polistirenul expandat cu polistirenul extrudat. Intre aceste doua meteriale de constructii exista diferente foarte mari. Polistirenul extrudat este perfect impermeabil, lucru care nu se poate spune si despre polistirenul expandat. Peste acest strat aplicati un strat geotextil si puneti la loc pietrisul. Executati aceeasi operatiune si cu cealalta jumatate din terasa.

PRETURI MICI

Aceasta metoda este avantajoasa, deoarece Asociatia de proprietari nu trebuie sa mai dea bani pentru a decoperta terasa pana la planseu. De asemenea, raman doua straturi termoizolante, cel vechi si cel proaspat pus, micsorandu-se, astfel, foarte mult, sansele ca apartamentele de la ultimul etaj sa fie afectate de igrasie si condens.

TIMP MIC DE EXECUTIE

Alt avantaj al acestei metode este timpul foarte scurt de executare a hidroizolatiei terasei. Radu Grigorescu spune ca, in cazul in care decopertam terasa, aceasta lucrare dureaza doua-trei zile. In aceasta perioada terasa practic ramane descoperita, iar in cazul in care ploua, apa se va infiltra in peretii cladirii, inundand etajele superioare. In cazul in care aplicam metoda prezentata mai sus (terasa intoarsa), terasa blocului nu ramane descoperita si nu exista pericolul inundarii.

DEZAVANTAJE

Principalul dezavantaj al utilizarii acestei metode este faptul ca imobilul isi mareste greutatea dupa aplicarea noii termoizolatii. In cazul aplicarii unei metode clasice de termoizolare, straturile vechi de hidro si termoizolatie sunt inlaturate pana la planseu si puse in loc altele noi, cu o greutate mult mai mica, ceea ce duce la micsorarea masei cladirii. In cazul in care folositi metoda "terasei intoarse", straturile vechi de hidroizolatie nu sunt indepartate, ba mai mult sunt puse altele noi peste ele. Aceasta metoda nu este indicat a fi folosita pentru cladirile foarte vechi deoarece este posibil ca acestea sa aiba structura subrezita. In aceasta situatie ar fi intelept sa folosim o metoda de hidroizolare, care sa elimine straturile vechi de hidro si termoizolatie.

PRETURI

Pe langa toate avantajele prezentate, un altul important este pretul mic de implementare. Costurile necesare repararii vechii hidroizolatii cu bitum se ridica undeva in jurul sumei de 5 RON/mp. Pretul pentru achizitionarea unui metru cub de polistiren extrudat este undeva in jurul sumei de 110 euro

×
Subiecte în articol: metoda terasa terasei