În plină vară şi cu nevoie arzătoare de relaxare, raportul între importanţa funcţiunilor în cadrul locuinţei se schimbă. Acum terasa devine categoric centrul de interes al casei. Dar care sînt variantele de amenajare a ei?
De cele mai multe ori domeniile artei se întrepătrund,
filmul descinde în muzică, pictura în sculptură şi designul de interior în
arhitectură. Pentru sezonul estival, designul de interior se manifestă şi în
spaţiul natural, exterior. Pentru a beneficia de bucuriile pe care natura ni le
oferă în această perioadă (raze de soare, cer înstelat, vegetaţie viu colorată)
este necesară amenajarea unui mic colţ în exteriorul locuinţei.
Stiluri
Amenajarea terasei poate împrumuta un stil cochet, tip franţuzesc, cu masă de bistro şi scaune elegante din fier forjar, cu diferite împletituri, cu un design unic. O altă alegere poate fi un baldachin acoperit cu materiale vaporoase, semitransparente, protectoare în acelaşi timp de raze, insecte şi impurităţi aduse de vînt, ca un dormitor în aer liber. Transpunerea livingului în exterior constituie, de asemenea, o variantă reconfortantă, dacă spaţiul o permite: canapele dispuse perimetral pe suprafaţa terasei, accesorizate cu perne multicolore, cu o zonă centrală internă, cea a mesei, de joasă înălţime şi de obicei decorată cu lumînări parfumate, coşuri cu fructe sau aranjamente florale. Pentru a realiza un proiect complet trebuie să stabiliţi pentru terasă stilul amenajării şi funcţia pe care o va îndeplini.
Stilul poate să varieze pe mai multe note, de la preluarea
designului locuinţei şi în exterior pînă la aducerea unei note distincte prin
urmărirea altor stiluri precum cel italian, spaniol, provance sau oriental.
Pentru fiecare din aceste stiluri există tendinţe şi elemente distinctive.
Amenajarea terasei poate să depăşească funcţiunea de a petrece timpul liber în
exterior, făcînd loc unui hobby: plantarea în ghivece a florilor, realizarea
unui mic spaţiu de joc, pentru şah, cărţi sau domino etc.
Mobilierul şi materialele
Mobilierul de metal aduce un aer clasic, fiind cel mai durabil dintre materiale, atît ca şi conservare în timp, cît şi ca rezistenţă fizică. Piesa de mobilier des întîlnită pe terase şi în curţile interioare este banca în stil Victorian, cu structură metalică şi spătar de lemn, care poate deveni un punct de atracţie,
accentuînd locurile mai puţin interesante. Mobilierul din lemn este elegant, rustic şi reuşeşte cel mai bine să inducă ideea de natură. Printre cele mai utilizate esenţe se numără tek, nuc, cedru, castan, dar şi răşină naturală şi ratan sau zambilă de apă. Împletiturile naturale enumerate sînt foarte rezistente şi au o estetică deosebită.
Însă mobilierul din împletitură de plastic deţine cele mai multe avantaje, printre care rezistenţa îndelungată la expunere solară, la ploi repetate, maleabilitate în prelucrarea formelor, costuri scăzute, uşurinţă în manevrare prin greutatea scăzută. Poate imita perfect materialele naturale. Un dezavantaj îl reprezintă aspectul comercial. Atît metalul, cît şi lemnul în timp prind un aer boem, o patină de obiect de antichitate, capătă valoare. Depozitarea mobilierului pe timpul iernii este necesară doar în cazul materialelor impermeabile, huse sau plexiglas prelucrat, ce are nevoie de atenţie deosebită. Metalul, lemnul şi plasticul pot fi lăsate pe terasă, fără nici un pericol de deteriorare, dacă au primit tratament anticoroziv şi de impermeabilizare în prealabil. În rîndul împletiturilor sintetice, variantele de formă şi stil ale produselor sînt multiple. În locul scaunului banal puteţi opta pentru forme organice, geometrice, moderne sau inspirate din stiluri trecute, cu accesorii şi diferite huse. Puteţi înlocui un balansoar cu un scaun cuib sau o canapea cu un hamac.
Pentru spaţii restrînse, relaţia dintre spaţiul interior şi
cel exterior se realizează cu ajutorul deschiderilor vitrate, al uşilor
culisante şi al pieselor de mobilier "etalate" la soare pe un balcon
devenit astfel terasă.
Tendinţe 2008
Există un stil al locuinţelor cunoscut ca "urban style", eclectic şi elegant, lejer şi relaxant,cu mobilier din răchită împletită, în culori pastel de crem, maro, verde, violet, care este pe cît se poate de conservator, pentru a nu atrage privirile vecinilor sau ale curioşilor.
Spaţiul în care acest stil se aplică este cel rezidenţial colectiv, unde balconului sau terasei nu îi sînt alocaţi prea mulţi metri pătraţi şi unde un loc de luat masa sau citit este considerat amenajare exterioară.