x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O grădină de vară ca un ecosistem

O grădină de vară ca un ecosistem

08 Dec 2007   •   00:00

Sunteţi incăntaţi de grădina din imaginile alăturate? Pariez că da, pentru că aceeaşi incăntare m-a incercat şi pe mine. Cu atăt mai mult cu căt designerul a conceput şi lucrat la grădină impreună cu o clasă de copii.

Sunteţi incăntaţi de grădina din imaginile alăturate? Pariez că da, pentru că aceeaşi incăntare m-a incercat şi pe mine. Cu atăt mai mult cu căt designerul a conceput şi lucrat la grădină impreună cu o clasă de copii. Chris Beardshaw este o personalitate in lumea peisagisticii: participă an de an la diverse concursuri de specialitate, prezintă emisiuni tv şi se implică in proiecte sociale.

Printre proiectele realizate in acest an s-a numărat şi concepţia acestei grădini impreună cu copiii, la iniţiativa Ministerului Educaţiei din Marea Britanie. "Fiecare copil ar trebui să poată experimenta ceea ce se află in afara sălii de curs. Este o parte esenţială a invăţării şi a dezvoltării personale, fără să ţinem cont de vărstă sau circumstanţe", ne argumentează Chris Beardshaw. Şi pentru că ştim că teoria nu face casă bună decăt impreună cu practica, ii dăm dreptate.

Legături nevăzute

Grădina este specială tocmai prin faptul că cei mici s-au implicat activ in realizarea ei. Ii regăsim in fantezia cu care au fost alese plantele, in felul in care ele au fost dispuse pe suprafaţa de teren disponibilă, in bazinul decorat şi, evident, in căsuţa pentru păsări - ca un cuib - care este in sine un punct de atracţie. De fapt ei n-au incercat să amenajeze o simplă grădină, ci să refacă un colţ de natură.

Există legături nevăzute intre elementele grădinii, dar ele sunt percepute tocmai de latura noastră sensibilă şi profundă. Sunt explorate atent trecutul geologic, evoluţia plantelor şi animalelor. Este in egală măsură o grădină acvatică, una de preerie, dar şi de zonă impădurită cu umiditate relativă mare. Cum au reuşit o asemenea combinaţie reprezintă secretul lui Chris şi al copiilor selectaţi din 30 de şcoli.

Ecosistem demonstrativ

Pentru o grădină autosusţinerea este un lucru important, aşa că a fost luată in calcul şi in cazul de faţă. Ba mai mult, şcolile implicate in acest proiect au reuşit să işi amenajeze cu succes adevărate ecosisteme, nu doar grădini plăcute ochiului. Pentru că a fost apreciată şi premiată, realizarea lui Chris şi a copiilor va fi mutată la Grădina Botanică din Birmingham (ea a fost amplasată iniţial la Hampton Court Palace Flower Show). Ea va fi tratată ca o grădină-demonstraţie pentru instruirea profesorilor de ştiinţele naturii, botanică şi alte domenii inrudite din şcolile britanice. Pentru că noile idei devenite adevărate viziuni ale viitorului merită apreciate.

Sfat

Merită să reţineţi aspectele importante ale acestei poveşti de succes şi să le folosiţi in propria grădină. Poate că rezultatele nu se vor vedea la fel de repede, dar sigur in timp demersurile atente vor avea urmări fericite. Şi mai este un lucru important: multe dintre materialele folosite in grădina menţionată au fost refolosite. Aşadar, găsiţi modalităţi originale de a folosi ceea ce aveţi la indemănă. De asemenea, puteţi să imbinaţi cu succes grădina de flori cu grădina de legume

Inspiraţie multicoloră

Să vă povestesc despre florile din această grădină de vară, deşi sunt convinsă că pe unele le recunoaşteţi deja: astilbe, dalii, crini, ierburi decorative, kniphofia, bambus, ferigi, margarete - toate se revarsă in valuri de o parte şi de alta a aleii pavate neutru. Desigur că mai sunt multe altele - vă las să le descoperiţi. Dacă ne uităm la enumerarea făcută observăm că nu le-am fi combinat in aşa fel, pentru că n-am fi crezut nici o clipă că este posibil ca ele să coexiste.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde