x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Panseluţa in grădină, decor de primăvară, dar şi de toamnă tărzie

Panseluţa in grădină, decor de primăvară, dar şi de toamnă tărzie

15 Dec 2007   •   00:00

Panseluţa vă este cunoscută şi de multă vreme o folosiţi pentru decorul grădinii. Tot ea este şi un bun remediu homeopat. Noutatea constă in numeroasele varietăţI cu flori spectaculoase

Panseluţa vă este cunoscută şi de multă vreme o folosiţi pentru decorul grădinii. Tot ea este şi un bun remediu homeopat. Noutatea constă in numeroasele varietăţI cu flori spectaculoase

Viola, „Trei fraţi pătaţi", sau panseluţa - cum i se spune pe la noi - este o plantă foarte răspăndită. Practic ea creşte frumos in toată Europa, inclusiv in zonele nordice, fără să fie sensibilă la ger. Acesta este şi motivul pentru care ea se foloseşte intens in decorarea grădinilor primăvara devreme, cănd incă n-a trecut pericolul ingheţului, dar şi toamna tărziu pănă la venirea zăpezii. In mod normal, planta infloreşte din aprilie pănă in septembrie, insă nu agreează temperaturile ridicate din timpul verii.

Cultura

Cu o inălţime nu mai mare de 15 cm şi tulpină delicată, planta are flori care pot ajunge pănă la 10 cm in diametru. Polenizarea o fac albinele (florile sunt hermafrodite), iar seminţele se pot culege la final de sezon aşa incăt să se poată obţine noi răsaduri. Planta nu necesită ingrăşăminte, pentru că işi poate asigura necesarul de minerale. Este renumită pentru faptul că atrage fluturi şi alte insecte, aşa că ea se va folosi in astfel de grădini. De asemenea, ea poate fi folosită pentru borduri, straturi mixte şi creşte de minune pe pajişti. Nu este sensibilă la tipurile de sol, in schimb preferă drenajul bun şi pH-ul acid sau neutru (6-6.5). Spre deosebire de alte plante, Viola necesită sol umezit, de aceea soarele direct sau căldura ii fac rău. Este o plantă anuală, dar se comportă şi ca una perenă pe durată scurtă.

Utilizare

Medicina tradiţională şi homeopatia utilizează de multă vreme frunzele şi florile pentru tratarea unor afecţiuni. Ele au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiastmatice, diuretice şi expectorante. Din punct de vedere decorativ, ele se pot planta cu succes in jardiniere care să decoreze pervazul exterior, terasa sau balconul. Se pot asocia cu petuniile, lobeliile şi muşcatele curgătoare. In grădină se pot folosi mai multe varietăţi plantate sub formă de insule colorate.

Preţuri bune!

Ca să aveţi panseluţe in primăvară puteţi planta seminţele incă din toamnă in spaţii răcoroase sau vă puteţi cumpăra răsaduri la inceput de sezon. Toate magazinele de specialitate vănd aşa ceva. Preţurile sunt foarte accesibile in ambele variante. De obicei, varietăţile cu flori mai mici sunt şi mai rezistente la boli şi temperaturi ridicate, insă cu adevărat spectaculoase sunt cele cu flori bicolore de 10 cm.

×
Subiecte în articol: mereu verde