In fiecare an in această perioadă ne găndim cum să facem astfel incăt să ne decorăm mai cu gust casa. Plantele in sine reprezintă o soluţie de fiecare zi, aşa că de Sărbători ne dorim mai mult. Şi pentru că nu toată lumea se pricepe la astfel de lucruri, haideţi să vedem ce ne propun specialiştii pentru finalul anului 2007.
Idei pentru Sărbători şi nu numai
In fiecare an in această perioadă ne găndim cum să facem astfel incăt să ne decorăm mai cu gust casa. Plantele in sine reprezintă o soluţie de fiecare zi, aşa că de Sărbători ne dorim mai mult. Şi pentru că nu toată lumea se pricepe la astfel de lucruri, haideţi să vedem ce ne propun specialiştii pentru finalul anului 2007.
Altfel de... pom de Craciun!
Cytisus este un arbust scund cu flori decorative de un galben intens care se comercializează in această perioadă in centrele de grădinărit. Uneori are tendinţa de a se degarnisi de frunzele bazale. Pentru a masca această mică problemă dar şi pentru a-l asocia cu Sărbătorile, există o soluţie simplă şi ingenioasă: decoraţi-l cu felii de citrice.
Crenguţele sunt relativ fragile, aşa că feliile trebuie tăiate subţiri. Nu le aşezaţi la baza plantei pur şi simplu, pentru că vor apărea mucegaiuri. Trataţi-le ca pe... globuleţe. Mirosul puternic de citrice vă va aminti de iernile copilăriei şi de magia Sărbătorilor. {i plantele citrice sunt foarte potrivite pentru Sărbători, cu atăt mai mult cu căt pot avea pe crengi atăt flori căt şi fructe. Parfumul florilor lor este deosebit.
Delicat
Schlumbergera este o plantă destul de rar intălnită in aranjamente, deşi are flori foarte frumoase. Se intămplă acest lucru din cauza faptului că florile cad cu uşurinţă. Insă, cu mai multă grijă decăt de obicei, puteţi incerca aranjamentul de alături. Pe lăngă planta in sine vă mai trebuie o punguţă decorativă solidă şi spaţioasă, căteva crenguţe de corn, steluţe decorative şi un soi de scăriţă din lemn pentru ca tot aranjamentul să capete stabilitate. Puteţi să folosiţi şi frunze ruginii in loc de steluţe dacă le-aţi conservat corespunzător.
Lumina vine de la... plante
Dacă aţi reuşit să achiziţionaţi elemente decorative asemănătoare unor felinare sau dacă aţi reuşit să recondiţionaţi nişte felinare vechi, le puteţi folosi pentru aranjamente speciale. In interiorul felinarului, chiar la bază, aşezaţi un strat de muşchi umezit şi fixaţi acolo ghivece mici cu plante variate (cyclamen, schlumbergera, etc.).
O plantă mai puţin spectaculoasă intr-un ghiveci simplu poate fi transformată prin aplicarea de fluturi graţioşi. Se pot cumpăra astfel de elemente (fluturi, păsări, insecte) din magazine specializate sau de la tărgurile horticole. Un ghiveci inalt cu o plantă căţărătoare precum clematita poate căpăta un aspect surpriză: imbrăcaţi-l cu o eşarfă.
Deşi frumoase, aranjamentele propuse nu fac parte din categoria celor de durată. Cănd feliile de citrice capătă un aspect neplăcut, trebuie schimbate. De asemenea, cănd se udă cytisus-ul, ele nu trebuie stropite. La udarea clematitei va trebui indepărtată eşarfa. Doar fluturii pot rămăne aşezaţi in ghivece pentru multă vreme. Atenţie mare la aranjamentele cu schlumbergera - plantele vor fi deranjate căt mai puţin cu putinţă. Să nu uitaţi că plantele nu rezistă mult timp fără lumină naturală