x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele se pregatesc pentru toamna

Plantele se pregatesc pentru toamna

de Cristina Zaharia    |    12 Oct 2006   •   00:00
Plantele se pregatesc pentru toamna
MEREU VERDE
Toamna, zilele se micsoreaza progresiv si temperatura scade, aceste schimbari fiind si pentru plante un semn ca se apropie iarna. Trecerea la vremea rece se face in doua etape. Majoritatea plantelor isi regleaza ceasul biologic pe toata durata zilei, atunci declansandu-se, la unele dintre ele, procese ca producerea de noi formatiuni florale si devine foarte importanta stocarea de elemente nutritive. De la mijlocul pana la sfarsitul lunii septembrie micsorarea zilelor este destul de semnificativa pentru a genera plantelor schimbari progresive, care le pregatesc treptat de hibernare si pentru a suporta perioada lunga de frig.

VINE CADEREA FRUNZELOR...

Prima etapa debuteaza prin caderea frunzelor. Frunzele plantelor lemnoase incep mai intai sa isi schimbe culoarea, trecand de la verde intens la diferite nuante de rosu, caramiziu si portocaliu. Aceasta prima transformare are loc datorita retinerii de zahar, proteine si nutrienti in tesuturile lemnoase ale plantelor, ceea ce le ajuta sa se dezvolte si in urmatorul an.

A doua etapa incepe o data cu primul inghet, care provoaca variatii de proteine si de zahar in tesuturile lemnoase. Aceasta faza pregateste planta de iarna si va demonstra capacitatea acesteia de a infrunta vremea apriga.

Variatiile de temperatura sunt pentru unele plante fatale, ele neputand trece prin cele doua etape de pregatire.

Nivelul de toleranta al plantelor la temperaturile scazute este sporit pe toata durata toamnei, fiind o masura specifica de pregatire pentru iarna.

Astfel, anumite particule vegetative rezistente, care suporta o temperatura de -5 °C la sfarsitul toamnei, pot face fata socului temperaturilor foarte scazute de la sfarsitul iernii. Rezistenta la frig depinde foarte mult de comportamentul plantelor in timpul anului, cand intervin variatii de temperatura.

"Daca primavara este timpul nebuniei adolescentine, iar vara - acela al rodului de maturitate, toamna aduce dulcea si blanda leganare a pregatirii pentru marele frig cosmic. Singura, dar atat de binevenita mangaiere, ramane Mugurul ascuns sub scoarta si radacina trimisa in hauna pamantului, care vor lucra in tacere la o noua inverzire"

"Daca trecerea de la vremea calda la vremea rece este brusca, riscul ca plantele care nu au fost bine ingrijite in timpul anului sa sufere grave modificari este mare. De aceea, corect este sa ne pregatim plantele pentru vremea rece incepand cu sfarsitul verii" - Ionel Teodoreanu
ATENTIE!
Frunzele care cad pe pamant toamna, prin nutrientii pe care ii contin si prin lenta lor descompunere, sunt un bun ingrasamant pentru pamant si pentru plante. O data ce toamna avanseaza, se instaleaza un proces de reciclare pentru plante, arbori si arbusti, ele extragandu-si nutrientii de care au nevoie sa supravietuiasca din frunze. Iata de ce e bine sa lasati peste iarna un strat de frunze cazut pe pamant in gradina dumneavoastra. In acelasi timp, identificati toate plantele care trec cu dificultate peste anotimpul rece si ocrotiti-le prin metodele recomandate de specialisti
×