x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Puteti sa-l verificati pe administrator

Puteti sa-l verificati pe administrator

de Av. Melania Floarea    |    01 Dec 2005   •   00:00
Puteti sa-l verificati pe administrator
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Rolul constituirii asociatiilor de proprietari este acela de a reprezenta si sustine interesele comune ale proprietarilor legate de folosirea bunurilor aflate in proprietate comuna indiviza din cladirea care alcatuieste un condominiu.

Asociatia de proprietari este, asa cum o defineste legea, o forma juridica de organizare si de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor unui condominiu, cu personalitate juridica, nonprofit (care nu este constituita asadar cu scop lucrativ), infiintata in conditiile legii. Condominiile pot fi administrate de persoane fizice atestate, angajate cu contract de munca sau de persoane juridice specializate cu care se incheie un contract de administrare.

OBLIGATII

Alegerea administratorului trebuie facuta cu mare atentie deoarece acesta trebuie sa prezinte reale garantii morale, materiale si mai ales profesionale, pentru a putea manageria corespunzator fondurile banesti comune puse la dispozitie de proprietari in scopul unei bune gospodariri a condominiului in care traiesc.

Obligatiile administratorului sunt atat cele stabilite prin lege, cat si cele convenite prin contractul incheiat cu proprietarii. Legislatia in vigoare prevede faptul ca pentru administrator sau, dupa caz, persoana fizica gestionara a bunurilor materiale, a mijloacelor banesti sau a oricaror alte valori aflate in proprietatea, folosinta sau detinerea asociatiei de proprietari, adunarea generala a proprietarilor poate hotari constituirea unei garantii suplimentare. Astfel, proprietarii ale caror interese le reprezinta in fata furnizorilor si ale caror fonduri financiare le administreaza pot fi linistiti ca nu exista pericolul ca administratorul (gestionarul fondurilor) sa foloseasca banii in interes personal. Au fost cazuri grave in care administratorul chiar "a plecat" cu toti banii stransi pentru intretinere, astfel incat furnizorii nu au mai putut fi platiti la timp si proprietarii au avut in mod evident de suferit din cauza sistarii furnizarii de utilitati.

GARANTIA ASOCIATIEI

Suma garantiei in numerar, prevazuta de Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile ulterioare si a garantiei suplimentare nu poate depasi valoarea mediei cheltuielilor lunare curente ale condominiului. Aceasta garantie se depune in contul bancar al asociatiei respective si poate fi restituita gestionarului, impreuna cu dobanda aferenta, la incetarea contractului, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost in intregime acope-rita. Conform legii, aceasta garantie se poate constitui in maximum sase rate lunare.

CERETI SOCOTEALA

Fiecare proprietar poate cere socoteala asociatiei pentru fiecare ban cheltuit de aceasta. Puteti verifica daca lucrarile costa atat cat vi se spune, consultand contractul incheiat cu executantul, devizul provizoriu de lucrari intocmit de acesta, precum si factura fiscala emisa in scopul platii (in mod obligatoriu, pentru achitarea sumelor solicitate executantul lucrarii trebuie sa emita factura fiscala). Daca lucrarile nu au fost inca realizate si aveti dubii cu privire la suma reprezentand lucrarile care urmeaza a fi efectuate, puteti compara sumele din oferta cu cele existente pe piata.

Daca vi se pare ca pentru reparatiile respective suma propusa este abuziv de mare, puteti discuta acest lucru in cadrul adunarilor de proprietari (care in mod normal trebuie convocate pentru astfel de situatii) si eventual va veti putea opune justificat, propunand in schimb identificarea unui alt executant care ofera costuri mai joase la aceeasi calitate a lucrarilor.

CE TREBUIE SA FACA ADMINISTRATIA
Mentinerea in siguranta a cladirilor potrivit prevederilor legale si aducerea la cunostinta tuturor persoanelor din condominiu despre starea acestuia si mai ales despre nivelul de siguranta. Asadar, in cazul in care aveti vreun dubiu referitor la starea cladiri, sunteti indreptatiti sa cereti administratiei - iar acesta este datoare sa va dea - explicatii cu privire la starea condominiului;

Functionarea in bune conditii a tuturor instalatiilor, dotarilor, echipamentelor functionale din imobil / aferente imobilului;

Instiintarea locatarilor despre functionarea instalatiilor si a dotarilor cladirii, precum si despre regulile de folosire a instalatiilor si dotarilor care se utilizeaza in comun;
  • Stabilirea conditiilor in care se pot realiza serviciile de intretinere, precum si reparatiile curente ale diverselor componente ale cladirii, ale instalatiilor cladirii (atat in partile comune - subsol, lift, conducte, ghena, holuri, cat si in partile folosite in exclusivitate de proprietari - dar care pot perturba folosinta normala a partilor comune - infiltratii de apa in peretii comuni ai proprietarilor, cauzate de instalatii sanitare individuale defecte etc);

    Aducerea la cunostinta, prin afisare la loc vizibil, tuturor persoanelor care locuiesc in cladire despre modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru functionarea si intretinerea cladirii, precum si a cheltuielilor ce decurg din alte plati efectuate, inclusiv cele pentru reparatia capitala a cladirii - constructii si instalatii. Este bine de stiut, de asemenea, ca legislatia in materie prevede ca lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, care se afiseaza, se intocmeste conform prevederilor Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla (registre in care sunt trecute doar incasarile si cheltuielile) de persoanele juridice fara scop lucrativ, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.329/2001;

    Preluarea sau reconstituirea cartii constructiei potrivit prevederilor legale si evidentierea tuturor modificarilor aduse, in conditiile legii, la partile comune ale cladirii;
  • Schimbarea destinatiei locuintelor si/sau a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, situata in cladiri colective, se poate face numai cu acordul proprietarului cladirii sau al asociatiei de proprietari si, in mod obligatoriu, cu aprobarea proprietarilor cu care se invecineaza pe orizontala si pe verticala, indiferent daca proprietarul care intentioneaza sa faca aceasta schimbare este sau nu este membru al asociatiei de proprietari.

    Prin enumerarea obiectivelor, asa cum acestea sunt prevazute de lege, obiective pe care administratia unui condominiu este obligata sa le asigure si sa le realizeze, am dorit sa atragem atentia proprietarilor asupra drepturilor conferite lor de statutul de membru al unei asociatii de proprietari.
  • SURSE DE INFORMARE
    Reglementarile legale referitoare la asociatiile de proprietari sunt: Ordonanta de Guvern nr. 85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (cu modificarile si completarile ulterioare) si Hotararea de Guvern nr. 400/2003 pentru aprobarea normelor metodologice (din 2 aprilie 2003) privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (norme care au suferit, de asemenea, modificari).
    ×
    Subiecte în articol: asociaţiei proprietari cladirii