x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vechiul Crin și vagul Dan

Vechiul Crin și vagul Dan

de Rasvan Popescu    |    29 Apr 2025   •   07:20
Vechiul Crin și vagul Dan
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Iată-ne intrați în linie dreaptă: duminica viitoare votăm. Apele s-au mai limpezit, cel puțin în sondaje. Trei candidați își dispută primele poziții: George Simion (AUR), urmat îndeaproape de Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare și apoi independentul Nicușor Dan. Paradoxal, ultimii doi au prima șansă.

Să mă explic. George Simon a ratat cam toate șansele de a conta cu adevărat. N-a primit ștafeta de la „marele Georgescu”, a împuținat serios electoratul moștenit de la acesta ca și membrii de vază din partid.

Nu are nici carisma lui Georgescu, nici emoția stăpânită, discursul hipnotic, dimpotrivă. Elena Lasconi l-a caracterizat drept „golanul de la galerie”. Zecile de momente conflictuale „ca la peluză” revin în memoria noastră, via media. Culmea, înregistrate chiar de el cu telefonul.

Cel puțin cele din Parlament au făcut vogă: „te agresez sexual”, i-a spus Dianei Șoșoacă. Sau celebrul schimb de replici cu ministrul Economiei de atunci: ești un hoț / ești un prost! S-au adăugat tot felul de gesturi de slugărnicie față de Bruxelles, fie lobby pe la coada administrației Trump, cam bizare la un suveranist. Ocazie pentru Antonescu să-l facă „impostor și șarlatan. Unde sunt adevărații suveraniști ai neamului?”. Crin e tare la retorică. Adevărul e că deocamdată naționaliștii par împinși în corzi, se ascund într-o tăcere suspectă, fac pe nehotărâții, dar în ziua votului s-ar putea să nu se știe. În această nebuloasă mută mai stă șansa lui Simion.

Crin Antonescu e în creștere. A mai candidat în 2009 și-a ieșit al treilea, după Geoană și Băsescu. Acum pare să-și fi făcut temele mai bine. Mai puțin arătos decât în trecut, mai corpolent dar și sigur pe el.

Antonescu este candidatul neschimbării și răspunde nevoii de stabilitate, pe care mulți o resimt. S-au învățat să se mulțumească cu puțin și acela devine nesigur. Să se revizuiască, primesc dar să nu se schimbe nimic, a spus Caragiale. Ce bine i se potrivește lui Antonescu. Îl ajută verbul să nu spună nimic.

În spatele lui stau trei partide clasice care au dezamăgit prin politica de cumetrie, lipsa cronică a reformelor și-au adus deficitul la 9%. Suntem și noi odată pe primul loc în UE! „România înainte” este de fapt „România înapoi”. Vechiul Crin mai prezintă avantajul unui echilibru ciudat de putere în coaliție: Ciolacu își conservă poziția de premier, iar Bolojan n-are culoar de afirmare, deși e singurul nou venit pe scena politică, va trebui să aștepte. Bolojan e oricând o soluție, cum a zis Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt PNL, dar nu acum. E și asta o formă de stabilitate, ca să nu zic stagnare. În aceste condiții steagul schimbării îi revine primarului Nicușor Dan. Dar ce fel de schimbare nu se știe. Personajul e neclar, neconturat, uneori confuz.

Trăiește de 20 de ani cu aceeași femeie, are doi copii cu ea, dar nu a luat-o de soție. Poate sunt eu prea strict. Are legătură cu progresismul, asociat uneori cu Nicușor Dan?

Ne-a asigurat că se va căsători „la momentul potrivit”, dar în 20 de ani nu l-a găsit. Important e că soacra îl susține.

Lasconi îl acuză de implicare în puciul din USR soldat cu o încurcătură de mațe juridice și doi candidați în paralel.

Mai e relația cu Matei Păun, businessman pe relația Belarus - Moscova. Nicușor Dan ne asigură că „nu e șef de campanie, nu e finanțator și nu-i împărtășesc viziunea despre Rusia”. Bine, dar atunci ce e? Vreun schelet în dulap?! Tot în ceață e finanțarea campaniei, deja e o anchetă AEP, sunt suspiciuni privind donații de 3 milioane de lei. De la cine? Nicușor ține secret, dar se revoltă că documentul AEP a apărut în presă, promite o reformă serioasă acolo.

În emisiuni își gestionează greu emoțiile, râde nervos.

În videoclipuri parcă îl strâng pantofii. Vorbește cu fraze generale, gen: să repornim industria și agricultura, se declară „deschis, umil, gata să învețe de la fiecare român”, sau o să facă ordine, să se termine cu pilele, sinecurile”, „diaspora trebuie servită și să aibă șansa să-și servească țara” etc.

Antonescu spune despre el că „a încurcat tot, pe unde a pus mâna. E un om inteligent, dar niciodată un conducător”. E posibil. Totuși e singurul care aduce un aer mai proaspăt. 

Dintre cei care contează...

Răsvan Popescu

Aprilie 2025

×