x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ratele la dezvoltator, alternativă de finanţare pe piaţa imobiliară

Ratele la dezvoltator, alternativă de finanţare pe piaţa imobiliară

de Alina Iancu    |    29 Aug 2009   •   00:00
Ratele la dezvoltator, alternativă de finanţare pe piaţa imobiliară
Sursa foto: /stockxpertcom

Criza de pe piaţa imobiliară a împins dezvoltatorii să găsească sisteme de plată alternative. Cei mai mulţi le numesc "rate la dezvoltator", dar pentru fiecare proiect înseamnă altceva. Unii dezvoltatori preferă să perceapă un avans mai mare, pentru ca restul sumei să fie plătită în rate.

Alţii aleg o variantă similară aşa-numitei "rent to buy", ceea ce presupune că mai întâi închiriezi locuinţa şi o cumperi atunci când dispui de fondurile necesare, urmând ca banii plătiţi pe chirie să se scadă din preţul total. Noi am făcut o selecţie şi vă prezentăm câteva dintre alternativele pe care vi le oferă dezvoltatorii imobiliari.

RATE FĂRĂ "ACTE"
Atunci când vine vorba despre rate la dezvoltator, un singur lucru este clar: nimeni nu o să vă ceară mai mult decât buletinul pentru a vă acorda ratele. Altfel spus, nu trebuie să mai demonstraţi nimănui că aveţi venituri îndeajuns de mari încât să vă acoperiţi şi plata casei. "De acest sistem poate beneficia oricine, nu se cer acte doveditoare pentru venituri, se plăteşte avansul, se face antecontractul sau contractul de vânzare-cumpărare şi din momentul în care locatarul se mută în apartament începe să plătească rata", a declarat Laurenţiu Munteanu, sales manager la Activ Imob - The Real Estate Company.

"PRIMA CASĂ" SAU "RATE LA DEZVOLTATOR"
Sistemul de rate la dezvoltator este preferat de clienţii cu venituri care nu sunt acceptate de bănci sau de cei care nu se încadrează în programele guvernamentale special concepute pentru achizitionarea unei case. În funcţie de proiect puteţi achita în rate fie toată suma, fie doar o parte din ea. Dezvoltatorii optează să vândă locuinţele prin Programul "Prima Casă", sau prin sistemul "Rate la dezvoltator".

Oana Ivan, general manager la Benevo, explică de ce nu pot fi combinate cele două variante: "Nu putem confunda cele două aspecte: Programul "Prima Casă" este susţinut de Guvernul României şi presupune acordarea unor credite ipotecare cu dobânzi micşorate, iar plata ratelor direct la proprietar presupune exclusiv o eşalonare a plăţilor pentru oricare dintre clienţii interesaţi" să colaboreze direct cu dezvoltatorul.

Odată cumpărat prin Programul "Prima Casă", imobilul este ipotecat de către bancă, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul nu mai are nici un control asupra lui şi drept urmare nu are garanţia că va primi şi restul sumei. Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting - agent principal de vânzări la Green City, spune că alături de client ar putea găsi o soluţie pentru depăşirea acestui obstacol, dar că reprezintă totuşi o problemă foarte greu de rezolvat. Sistemul de rate la dezvoltator aplicabil proiectului în cauză este însă puţin diferit faţă de cele în cadrul cărora ratele se plătesc până la epuizarea sumei totale.

Tot Alexandru Petrescu - agent de vânzări la Green City spune: "Te muţi cu 20% avans, plăteşti rata de 400 euro/ luna + TVA, timp de 1-3 ani, perioadă în care ai suficient timp să contractezi un credit. Restul de sumă trebuie plătită nu mai tarziu de 3 ani de la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare".




AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE
Fiecare program are părţi bune, dar şi mai puţin plăcute. Pe lângă faptul că nu este nevoie de nici un document cu care să faceţi dovada veniturilor, se reduce semnificativ şi timpul pe care îl petreceţi pentru întocmirea documentelor necesare cumpărării. Conform lui Ciprian Chete, dezvoltator proiect Miniresidential, alte avantaje ar fi acelea că "nu se plătesc nici un fel de comisioane (de genul celor plătite la bancă) şi nu trebuie făcută asigurare de viaţă sau asigurare pentru imobil".

Pe de altă parte, perioada maximă în care vă puteţi plăti ratele la dezvoltator nu depăşeşte 15 ani. Un alt dezavantaj ar fi avansul mare perceput în astfel de situaţii. În funcţie de stadiul lucrărilor, avansul poate varia, astfel că, dacă doriţi o locuinţă în care să vă mutaţi imediat, trebuie să dispuneţi de o sumă mai mare. Cel mai mare dezavantaj al ratei la dezvoltator este dat de neplata ratelor. Trei rate consecutive neachitate înseamnă pierderea casei şi a banilor investiţi. În tabelul de mai jos găsiţi oferta câtorva dintre dezvoltatorii care vă dau posibilitatea finanţării directe.

CUM SĂ NE FERIM DE "ŢEPE"
Există firme care vă iau banii pentru avans şi apoi dispar. Pentru a evita să fiţi păcăliţi, cel mai indicat este să apelaţi la o agenţie de profil, dar dacă vreţi să ocoliţi agenţiile şi apelaţi direct la dezvoltatori este necesar ca înainte de a da avansul să urmăriţi evoluţia construcţiilor, să vorbiţi cu muncitorii‚ şi chiar să încercaţi să aflaţi de la aceştia dacă îşi primesc salariile la timp şi dacă sunt respectate condiţiile din contractele de muncă încheiate. Cu alte cuvinte, să încercaţi să aflaţi cât de serioşi sunt dezvoltatorii la care urmează să apelaţi.

 

Următorul pas este să cereţi să vedeţi actele de provenienţă a terenului, autorizaţiile şi schiţele de construcţie. La fel de important este şi antecontractul pe care îl autentificaţi la notar şi în care trebuie să se regăsească informaţii despre tipul apartamentului, condiţiile complete de plată şi penalizări, termenul de finalizare şi anexa cu finisajele la predarea apartamentului şi date despre dotările existente. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare verificaţi dacă suma trecută în acte este cea pe care urmează să o plătiţi.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine