x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reconversia modernă a catedralelor

Reconversia modernă a catedralelor

de Luminiţa Tăbârcă    |    22 Ian 2009   •   00:00

LĂCAŞURI DE CULT TRANSFORMATE ÎN BIBLIOTECI.
Arhitecţii au reinterpretat una dintre legile fundamentale ale fizicii: “nimic nu se pierde, totul se transformă” inventând noi funcţiuni pentru construcţii aflate într-o stare avansată de degradare fizică.



Reconversia modernă a catedralelor
LĂCAŞURI DE CULT TRANSFORMATE ÎN BIBLIOTECI
Arhitecţii au reinterpretat una dintre legile fundamentale ale fizicii: “nimic nu se pierde, totul se transformă” inventând noi funcţiuni pentru construcţii aflate într-o stare avansată de degradare fizică.

La mijlocul anilor 1990 erau puse în practică proiecte pentru reconversia parcurilor industriale în cartiere de locuit, spaţii verzi sau parcuri de distracţii. Toată lumea a salutat o astfel de schimbare, fiind entuziasmaţi de astfel de proiecte. Însă de curând acest motto de reconfigurare a cuprins un nou val de clădiri, şi anume, bisericile, majoritatea catolice, în stare fizică relativ bună însă fără a deservi vreunei activitaţi cotidiene.

POLEMICI
Realitatea este însă crudă cu soarta acestor clădiri, în timp ce unii cer să nu fie date investitorilor pentru a fi transformate, alţii preferă să fie utilizate în astfel de scopuri pentru a nu fi complet abandonate. Cu o arhitectură impunătoare şi cu un spaţiu central amplu, bisericile au fost trasnformate fie în cluburi de noapte, exemplul Gattopardo cafe din Milano, fie în hoteluri, exemple Malmaison din Glasgow şi Rocamador din Spania, fie în biblioteci precum Selexys Dominicanen sau ateliere de artă ca McCool Center. Pe cât de curioasă pare această abordare a bisericilor pe atât de multe polemici a iscat. Pentru că vesticii s-au îndepărtat de religie, nefiind activi la slujbe şi alte ceremonii, bisericile şi-au pierdut în timp utilitatea. Nu toate pot deveni muzee sau obiective turistice, fiind mai devreme sau mai târziu abandonate. Astfel de reconversii nu sunt numeroase, însă aceste excepţii au provocat discuţii aprinse în rândul populaţiei.

Flexibilitatea în reconfigurarea construcţiilor este importantă, biserica parohiei Kelvinside din Glasgow este în renovare de cinci ani şi procesul pentru redescoperirea frumuseţii ei continuă, chiar dacă funcţiunea s-a schimbat în club de noapte.

Librăria Selexys Dominicanen din Maastricht este cel mai bun exemplu de reconversie pentru o clădire abandonată. În naos au fost expuse cărţi spre vânzare, în locul corului a fost amplasat un bar, iar altarul a fost amenajat cu mese şi canapele, în mijloc fiind poziţionată reprezentativ o masă în formă de cruce. Au fost păstrate picturile de la 1337, fresce ale sfinţilor şi vitralii, fiind astfel respectate cerinţele autorităţilor.

San Cristobal de la Laguna din Tenerife, biserică ce a făcut parte din patrimoniul UNESCO, a fost consolidată pentru a deveni centru multimedia, cafenea şi şcoală de arte. O structură de lemn şi sticlă a fost aplicată pe faţade, pereţii de cărămidă, altarul şi arcele acoperişului fiind însă păstrate.

Părerile sunt împărţite. Pentru amatorii de excentricităţi astfel de amenajări sunt binevenite, pentru alţii par locuri profanate, însă ideile inovatoare sunt de apreciat.

INTERIOARE UNICAT
În Milano catedrala catolică cu arhitectură gotică, Gattopardo, a fost renovată ca structură, decoraţiuni şi vitralii, dar a fost amenajată pentru a deservi unui club de noapte. Mobilierul modern şi luxos nu lipseşte, barul şi ringul de dans, bufetul suedez şi toaletele au întregit transformarea. Din “Cenuşăreasa” s-a ivit o “tânără sexi”, gata de petrecere. Oamenii frecventeză locul pentru atmosfera sa inedită întrucât este atât de controversat, dar şi pentru că transmite o stare unică.

Efectele speciale nu mai sunt date de vitraliile luminate natural, frumuseţe ce caracterizează interioarele catedralelor catolice, ci de jocuri de lumini, globuri argintii şi un ring de dans iluminat din podea.

Primul exemplu de acest gen de reconversie este o biserică dezafectată din New York care în anul 1983 a fost trasformată în club de noapte. A făcut ravagii prin schimbarea radicală de funcţiune la care a fost supusă, rămânând o locaţie palpitantă. Hotelurile amenajate în biserici sunt alt gen de reconfigurare mult dezbătute, altarul devenind bucătărie, naosul hol central de primire şi bar, iar cupola loc de relaxare.

Lumea este în continuă transformare şi nu ezită să elimine tradiţii şi obiceiuri în favoarea inovaţiei, a viitorului şi a evoluţiei.

Librăria Selexys Dominicanen din Maastricht şi clubul Gattopardo din Milano sunt poate unele dintre cele mai controversate exemple de reconversie a unor clădiri abandonate.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv