x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sărbătorile de iarnă au adus ceva nou

Sărbătorile de iarnă au adus ceva nou

05 Ian 2008   •   00:00

Observaţi căt de greu ne desprindem din atmosfera sărbătorească a afărşitului de an. Sunt zile in care parcă ne uităm cu mai mare atenţie la semenii noştri, stăm un timp mai indelungat alături de cei dragi, primim şi facem cadouri, suntem mai generoşi, mai buni.

Observaţi căt de greu ne desprindem din atmosfera sărbătorească a afărşitului de an. Sunt zile in care parcă ne uităm cu mai mare atenţie la semenii noştri, stăm un timp mai indelungat alături de cei dragi, primim şi facem cadouri, suntem mai generoşi, mai buni. In casă şi in imediata ei apropiere Sărbătorile mai aduc intotdeauna ceva in plus: un spor de imaginaţie şi de inventivitate atăt de necesar pentru crearea unei atmosfere festive. Dacă armate intregi de designer se străduiesc an de an să creeze noi obiecte decorative, jucării ingenioase sau ambalaje sofisticate, contribuţia fiecăruia dintre noi la felul in care acestea sunt expuse sau oferite este decisivă.

 

In jurul bradului

Tendinţa acestui an a fost aceea de a crea in jurul bradului un fel de haos al cadourilor bine organizat. Pachetele conţinănd surprize de diferite forme, culori şi dimensiuni au fost puse amestecat, laolaltă cu nelipsitele dulciuri şi cu simbolurile tradiţionale. Parcă au fost lăsate acolo de un Moş Crăciun aflat in mare criză de timp, chiar puţin neglijent in graba lui de a face fericite căt mai multe familii. Această tactică a sporit cu­riozitatea şi a oferit, mai cu seamă copiilor, ocazia să caute incitaţi şi febrili darul ce le era destinat. S-au lăsat prinşi cu plăcere in acest joc şi adulţii, puşi la răndul lor pe şotii şi năzbătii.

Multe aranjamente au fost puse in valoare de instalaţii speciale de iluminat cu becuri electrice sau (acolo unde nu au existat riscuri) chiar de lumănări aprinse. Creatorii asiatici, mai cu seamă cei japonezi, au propus noi figurine de pluş, renunţănd la reni şi iepuraşi şi propunănd publicului mascote nostime, radioase, necon­venţionale.

 

Decoraţiuni exterioare

Moda occidentală de a impodobi faţadele caselor, devenită o tradiţie consistentă, a căpătat şi la noi mai mulţi adepţi, mulţi romăni arătăn­du-se preocupaţi de aspectul exterior al proprietăţii. S-a investit mai mult decăt in alţi ani in instalaţii pentru luminatul exterior, in globurile, crengile de brad şi panglicile colorate destinate decorărilor exterioare. Chiar şi locatarii de la bloc au simţit nevoia să-şi inveselească balcoanele, să trimi­tă către stradă un mesaj vizual de sărbătoare şi bucurie. Ca element inovator a venit oferta magazinelor de specialitate care au scos la vănzare ghivece cu flori rezistente la temperaturi scăzute sau compoziţii florale inedite. Toate au fost susţinute cu accesorii de prindere necostisitoare şi uşor de montat. Filozofia unei extroversii benefice către lumea inconjurătoare incepe să prindă rădăcini şi pe la noi, cu influenţe salutare in evoluţia comunicării interactive. Sărbătorile de iarnă trebuie să aducă un mesaj al impăcării şi al bunei inţelegeri, iar acest mesaj trebuie să fie transmis semenilor noştri prin semne explicite.

 

 

Ce păstrăm şi ce nu

Sărbătorile au trecut şi ne vedem nevoiţi să ne intoarcem la viaţa de zi cu zi, să ne intoarcem la programul normal de lucru sau de şcoală. Unii dintre noi sunt tentaţi să ţină in casă ori in afara ei semnele bucuriei căt mai mult timp cu putinţă.

Mai mult decăt atăt, există zone in Europa (dar şi la noi in ţară) unde, in mod tradiţional, decoraţiile de Crăciun trebuie păstrate pe tot parcursul lunii decembrie. Atunci cănd, totuşi, ne decidem să desfacem vraja decoraţiunilor de Crăciun, avem incă o alegere dificilă: ce să păstrăm pentru anul viitor şi ce să aruncăm la gunoi.

Aşa cum obişnuim cu toţi, bună parte din globurile şi beteala pentru brad se reaşază in ambalajele originale (pe care e bine să le punem bine incă de la inceput) şi işi vor găsi un loc prin debarale. Ce s-a spart ori s-a degradat iremediabil, evident, se aruncă. Mai pot fi puse la adăpost şi lumănările nefolosite impreună cu suporturile lor, instalaţiile cu becuri electrice, alte obiecte decorative de mici dimensiuni.

 

 

De simbolurile materiale, aşa cum este şi firesc, ne despărţim cu uşurinţă, pentru că ele sunt supuse uzurii fizice şi noi celei psihologice.

Important este să păstrăm viu pe tot parcursul anului spiritul creştin al Crăciunului, să ne creştem copiii in credinţă şi bunătate, să ne respectăm părinţii, să ne iubim aproapele ca pe noi inşine. Aşa cum spun invăţăturile Măntuitorului nostrum.

 

 

 

Alternative la bradul natural

Statisticile spun că in ultimele două decenii vănzarea brazilor naturali pentru impodobit a scăzut drastic in ţările europene. Pe de o parte, politicile prohibitive de tăiere a brădetului şi aprovizionarea pieţei numai din pepiniere autorizate au dus la scăderea ofertei, adică implicit la creşterea preţurilor.

 

Pe de altă parte, acţiunile convergente şi eficiente ale unor asociaţii de protecţie a mediului, modificarea mentalităţii colective şi, poate, trecerea către noi generaţii de consumatori au reorientat publicul spre soluţia brazilor artificiali sau a brazilor vii in ghiveci. La toate acestea s-a adăugat şi impactul recent al soluţiilor alternative care se bazează pe utilizarea simbolului. De la designeri redutabili şi revistele de specialitate au venit idei de utilizare a celor mai diverse materiale pentru a construi un brad artificial in egală măsură spectaculos perfect utilizabil.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv