x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sculpturi cu funcţionalitate

Sculpturi cu funcţionalitate

de Georgiana Teodorescu    |    05 Feb 2009   •   00:00

ÎNTRE DESIGN ILUZORIU ŞI UTILITATE.
Conceptul de sculptură în secolul al XXI-lea este prezentat sub diferite aspecte şi forme inedite. Obişnuiţi să le găsim în galeriile de artă sau în magazinele de specialitate, am fost surprinşi de prezenţa lor în târgurile internaţionale de design interior. Aici, obiectele aduse la rang de sculpturi, cu aceleaşi valori artistice şi estetice, au şi  funcţionalitate. Noţiunea de sculptură domestică este adusă la cunoştinţă de designerii italieni de la "Imperfetto lab". Aşa îşi interpretează ei atelierul, "laboratorul imperfecţiunii", având şi un motiv întemeiat pentru a o face: "Căutarea permanentă a perfecţiunii prin prisma imperfecţiunii".



Aceştia experimentează zilnic cele mai ciudate materiale, se joacă cu cele mai nonconformiste culori şi modele, explorează concepte şi inaugurează propuneri-unicat. Acest laborator este unul experimental mai mult decât mercantil. Ei prezintă mai mult un prototip decât un obiect de raft.

PIESE INEDITE
Munca lor nu se opreşte la nevoi cotidiene, ci depăşeşte barierele firescului şi capătă proprietăţi noi. Astfel, cele mai curioase recipiente de servit masa ajung să devină fotolii sau vase pentru flori de mari dimensiuni. Dacă nu aţi călătorit niciodată cu un caiac, nu-i nimic, aici găsiţi unul sub formă de canapea, cu structură din oţel inoxidabil şi tapiserie din piele. Prin această piesă sculpturală veţi insera în casă, în mod simbolic, un element esenţial: apa. Dacă nu aţi atins niciodată un cactus din Sahara, atunci puteţi achiziţiona unul ca obiect de decor, din răşină, în culori neutre.

Inversarea ipostazelor obişnuite pentru elemente precum ceapă, bulbi de lalele sau carapace de ţestoasă acordă valenţe noi şi găseşte interpretări surprinzătoare în cotidian, în obişnuit. De exemplu, vaza cu formă de ceapă poate fi folosită ca obiect de decor, dar şi pentru depozitarea florilor, umbrelelor sau a bastoanelor. "Piatra" este un scaun evocativ, care aminteşte de prundişul din lungul malurilor de râu. Liniile rotunjite garantează confort ergonomic şi comoditate. Deşi formele elipsoidale dau impresia de levitaţie, pietrele sunt stabile, iar fibra de sticlă din care sunt realizate adaugă greutate. Sunt două tipuri de pietre: mate, pe negru sidefiu şi alb transparent. Modelul alb poate fi conectat la electricitate, pe timp de noapte funcţionând ca şi corp de iluminat. Pot fi plasate în grădină, lângă piscină, în casă, pe plajă, terasă, pot fi la fel de uşor şi mobilier urban şi obiect de decor casnic. Designerii au creat un set complet, mese şi scaune, modalităţile de combinare fiind infinite.

În "laboratorul imperfecţiunii", o tavă capătă o altă funcţie, aceea de loc de relaxare, un loc unde poţi să leneveşti, să citeşti, un spaţiu introvertit, comod, forma de scoică lăsând impresia de protecţie. Este concepută atât pentru nivelul solului, cât şi pentru a fi sprijinită pe picioare, în şase culori şi cu mărimi diferite, toate din metal cromat.

Cele mai multe obiecte sunt prelucrate manual, textura lor este una brută, nefinisată, fiind vizibile proeminenţele degetelor care le-au modelat.

Se pare că cei de la "Lab" aplică tehnica olăritului, însă pentru obiecte de design, din materiale precum fibra de sticlă vopsită, crom, răşină.

Pentru vasele decorative este realizat un mulaj uriaş în care se toarnă răşină, o combinaţie de melasă, chihlimbar şi fibre translucide din sticlă, reieşind un material solid, cu reflexe galbene.

Stilul pe care îl abordează cei de la "Lab" este unul liber, nonconformist. Obiectele create de ei se adresează locuinţelor contemporane, cu iz cosmopolit, gândite pentru a fi plasate în puncte-cheie din casă, drept centre de interes. Un cactus poate fi capăt de perspectivă pentru hol, canapeaua caiac poate defini o terasă, tăvile poziţionate pe sol pot să devină loc de joacă pentru copii sau spaţiu de recreare.

REALIZAREA
Deşi obiectele par neglijent prelucrate, tratarea lor se face în etape, cu cea mai mare atenţie. Culorile se aplică manual, în multe straturi, pentru redarea reflexiilor şi  umbrelor. Dimensiunile nu sunt standard, astfel încât nu veţi găsi două exemplare la fel. Artiştii de la "Lab" realizează modele şi desene-unicat pentru colecţiile prezentate la târguri şi expoziţii, inspiraţia venind din mediul acvatic, terestru şi aerian.    

CONCEPT DE LOCUINŢĂ.
Acelaşi spirit de avangardă tronează şi în conceptul complet de casă prezentat aici: un spaţiu mobil, cu pereţi ce se modifică, uşi ce se deschid automat, ferestre ce modifică punctul de vedere şi perspectivele, arbori supradimensionaţi în exterior. Un loc în care omul poate locui precum într-un cocon, într-o formă dilatată, o locuinţă elastică ce prinde forma corpului. Pentru detalii, accesaţi www.inperfettolab.com.

O canapea sub forma unei pietre scobite din olivină, un silicat natural de magneziu şi fier, de culoare verde-măslinie şi cu luciu sticlos, generează o atmosferă futuristă şi îndrăzneaţă.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta