Compania germană WEM Wandheizung GmbH fabrică sisteme de incălzire care se pot ingropa in pereţi. Sistemul este unul modular, similar ca aspect şi ca montaj cu cel care se montează in pardoseală.
Compania germană WEM Wandheizung GmbH fabrică sisteme de incălzire care se pot ingropa in pereţi. Sistemul este unul modular, similar ca aspect şi ca montaj cu cel care se montează in pardoseală. Diferenţa este dată de faptul că tuburile componente ale acestui sistem de incălzire sunt la exterior ascunse cu argilă. In plus, sistemul se poate transforma vara intr-unul de răcorire a casei, dacă prin tuburile sistemului este circulată apă rece.
Faptul că se foloseşte argilă pentru mascarea ţevilor, nu are numai un rol decorativ, ci şi unul de transmitere optimă, de radiere in mod natural a căldurii (sau de menţinere a răcorii) in spaţiul unde este montat sistemul.
Perfect pentru ziduri
Cei de la Wem au trei soluţii de incălzire prin perete, una cu panouri radiante ce se pot monta direct pe perete (şi inglobează deja in argilă ţevile), a doua destinată profesioniştilor cu sisteme de prindere rapide şi eficiente a tuburilor sistemului şi a treia soluţie este destinată amatorilor, celor care vor să-şi monteze singuri acasă acest sistem. Unde se pretează incălzirea prin perete? Este excelentă pentru interioare acolo unde zidurile fac separarea faţă de exterior (cum sunt la multe blocuri ziduri aflate in bătaia văntului şi a frigului pe timp de iarnă). De asemenea, este eficientă pentru clădirile noi, unde există pereţi intregi din sticlă, iar spaţiile de sub pardoseală sunt folosite pentru alte reţele de cabluri, dar nu şi de incălzire. Sistemul este potrivit şi pentru construcţiile, casele care se renovează, inlocuind cu succes costisitoarele modernizări ale instalaţiei vechi de incălzire.
De ce argila?
Firma germană foloseşte argila in configurarea sistemelor de incălzire datorită proprietăţilor naturale extraordinare ale acesteia. Argila radiază uniform căldura in spaţiile inchise fără a incălzi aerul, ci se comportă mai degrabă ca razele solare. Incălzirea aerului duce la o circulaţie a acestuia (căldura se ridică, iar aerul rece se află la nivelul pardoselii), transportănd şi praf, impurităţi care pot fi inhalate. Argila in schimb radiază confortabil căldura. In plus, absoarbe mirosurile şi neutralizează poluanţii din aerul inchis. De asemenea, absoarbe şi umiditatea din interior, eliberănd-o cănd nivelul acesteia scade, menţinănd-o astfel in parametrii normali intregul an.
Pentru că păstrează excelent căldura sau răcoarea transmisă de agentul termic prin tuburile sistemului, se pretează şi pentru clădiri comerciale (depozite de alimente).
Specialiştii Wem susţin că suprafaţa pereţilor care trebuie incălziţi intr-o clădire, pentru inlocuirea sistemului clasic, reprezintă circa 25%-50% din suprafaţa pardoselii din acea clădire. Pentru stabilirea procentajului optim se ia in calcul dimensiunea ferestrelor, numărul zidurilor exterioare, volumul camerelor etc.
Pe lăngă beneficiile aduse de sistemul de incălzire Wem in locuinţe sau clădiri de birouri, ele se pot instala şi in construcţiile care necesită menţinerea constantă a temperaturii şi a umidităţii. Spre exemplu, intr-un depozit alimentar panourile Wem se pot monta inclusiv pe tavan pentru menţinearea unei temperaturi şi umidităţi perfect controlate