x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sursele de inspiraţie ale designerilor

Sursele de inspiraţie ale designerilor

05 Apr 2008   •   00:00

De multe ori ne întrebăm ce se ascunde în spatele succesului unor faimoşi designeri de interior sau arhitecţi. Care este reţeta succesului lor? Este oare munca neîncetată din spatele biroului răspunsul la întrebare? Sau poate îndeletnicirea, norocul, isteţimea şi talentul. Oare căruia din aceşti factori se datorează tehnologia avansată, elementele-surpriză, noutăţile din toate domeniile ce ţin de artă?

De multe ori ne întrebăm ce se ascunde în spatele succesului unor faimoşi designeri de interior sau arhitecţi. Care este reţeta succesului lor? Este oare munca neîncetată din spatele biroului răspunsul la întrebare? Sau poate îndeletnicirea, norocul, isteţimea şi talentul. Oare căruia din aceşti factori se datorează tehnologia avansată, elementele-surpriză, noutăţile din toate domeniile ce ţin de artă?

 

 

Cronologia stilurilor

S-au scris bibliografii întregi pentru predecesorii designului de produs cu nume cunoscute ca Charles Mackin­tosh, Gerrit Rietveld, A. Gaudi, J. Hoffmann, Alvar Aalto etc. Există perioade consacrate în care stilurile s-au dezvoltat succesiv. Arts and Crafts şi Art Nouveau sunt primele dintre cele care au făcut resimţită schimbarea şi evoluţia. Colecţiile se bazau pe forme organice inspirate din natură, multe detalii şi culori calde, foarte vii şi învăluite într-o aură pozitivă.

 

La începutul anilor ’20 are loc o schimbare bruscă şi centrul de interes se roteşte la 180 de grade. Tot ce era  decorativ, organic şi luxos este înlocuit de o arhitectură greoaie, geometrică, bazată pe linii drepte, clare, unde culoarea de bază era albul. Acest stil este cunoscut sub numele de “De Stijl” şi este  continuat de şcoala de la “Bauhaus”, Germania. În America, stilul Art Deco reînvie formele primitive întâlnite în civilizaţiile antice egiptene, precolumbiene sau greceşti.

 

În Europa, Art Deco se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu Futurismul şi Cubismul, influenţându-se reciproc. Acest stil preia formele faţetate ale unui cristal, motive şi forme animaliere sau de vegetaţie tropicală. O amprentă importantă îşi pune şi influenţa formelor feminine atletice, care îmbină feminitatea cu dinamicul. După cel de-al doilea război mondial, America şi Europa adoptă stilul POP, un stil care oscilează permanent între artă şi viaţă cotidiană. Sunt aduse la rang de artă elemente din domeniul domestic, sticle de Coca-Cola, cutii de conserve, nuduri dezgustătoare, de multe ori “operele de artă” fiind considerate kitsch-oase şi vulgare. Este perioadă în care se nasc şi benzile, datorită unei tehnici de realizare numită seriografie – repetarea aceluiaşi element în diferite poziţii şi culori.

 

Stilul de azi este cel Postmodernist, născut ca reacţie împotriva Modernismului, prin eliminarea formelor perfect geometrice, cel mai bun exemplu fiind Gugganhaim Museum Bilbao. Astfel, se reintroduc sculpturile în locuinţe, culorile vii şi ornamentele, fiind o perioadă cu multe inovaţii în design.

 

 

Elemente preluate

Inspiraţia designerilor provine din cele mai spectaculoase spaţii geografice, din zone neexplorate ale vieţii cotidiene, din civilizaţii mari care au rămas în istorie şi au in­fluenţat cultura.

 

Designerii îndrăzneţi recurg la metode mai puţin obişnuite, ajungând până la a examina la microscop celulele şi organismele vii. Alţii găsesc idei în dunele de nisip, forma valurilor, lava vulcanilor, trunchiul unui copac sau alte structuri cu forme neregulate întâlnite în natură.

 

 

Formule consacrate

După terminarea unui proiect cu caracter public, şi nu numai, se realizează interviuri în care arhitecţii sunt întrebaţi de unde inspiraţia pentru arhitectura locuinţei, de ce utilizarea unei game de culori sau de ce favorizarea anumitor materiale de construcţie şi a unor piese de mobilier.

 

Răspunsurile acestora sunt de cele mai multe ori curioase. În primul rând, locul în care este poziţionată locuinţa dictează caracterul arhitectural. În al doilea rând, limitele impuse prin lege trebuie respectate şi îndeplinite. Respectul faţă de vecini şi faţă de mediul înconjurător restricţionează şi acesta designul faţadelor.

 

În cazul designerilor, lucrurile sunt diferite. În primul rând, atunci când se aleg obiectele casnice, care sunt tot mai variate, trebuie să se ţină cont de un stil anume, bine definit. Mulţi designeri celebri nu se bazează doar pe inpiraţia de moment, ci şi pe o bază de informaţii completă, aceştia cunoscând ce anume s-a realizat în trecut, care este succesiunea stilurilor, caracteristicile acestora, elementele cunoscute din aceste stiluri şi, mai ales, ce anume este în trend.

 

Acesta este şi scopul târgurilor de design: cunoaşterea colecţiilor şi formarea unei imagini complete asupra rea­lizărilor contemporane. Schimbările apar de obicei la începutul sezoanelor când se expun colecţiile noi, care aduc în prim-plan interpretări noi şi care promovează materiale inovatoare. Stilul care predomină în toate aceste colecţii transcede o perioadă mai lungă de ani, dar fără ca modelele să se repete de la o colecţie la alta.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta