x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tusa finala

Tusa finala

30 Iun 2005   •   00:00
Tusa finala

Chiar daca aceasta vila din Otopeni a fost proiectata de un specialist, modelarea interioara a spatiilor nu poarta semnatura sa.

Chiar daca aceasta vila din Otopeni a fost proiectata de un specialist, modelarea interioara a spatiilor nu poarta semnatura sa. Proprietarii au apelat in acest sens la arhitectii Maria Luiza Budescu si Marius Predescu, care au dat tusa finala a volumetriei si modului de iluminare artificiala.

Sera-atuul livingului

Vila se desfasoara pe mai multe niveluri (demisol, parter, etaj si mansarda). Am surprins zona de zi si incaperile celor doi adolescenti, copiii proprietarilor.

Interventiile arhitectilor Luiza Maria Budescu si Marius Predescu au vizat remodelarea configuratiei tavanelor, a zidurilor din zona diurna, a finisajelor si conceperea unui iluminat general si diferentiat.

Spatiul de impact al casei este livingul. Generos sub aspectul dimensiunilor, foarte luminos, deschis fata de sufragerie si holul intrarii, livingul se diferentiaza de altele prin prezenta serei, aflata in prelungirea lui. Plantele decorative verzi schimba radical atmosfera, o face mai primitoare. Situata central in raport cu unul din zidurile perimetrale ale livingului, sera capteaza atentia o data ce ai pasit in camera de zi. Modul de incadrare a accesului in ea, printr-o usa dubla, gen glasvand, rondurile decupate, corelarea cu arhitectura plafonului sunt elementele ce se leaga si confera ansamblului coerenta si viziune unitara.

Comunicare deschisa

Livingul comunica deschis cu sufrageria. Separarea dintre cele doua functiuni exista, dar este discreta. Ea se realizeaza prin diferenta de nivel (livingul, in raport cu sufrageria, este mai coborat), dar si prin decor. Daca in camera de zi sunt prezente canapele si fotolii moderne din piele intr-o nuanta inchisa de verde, locul de luat masa beneficiaza de un mobilier mai sobru, din lemn masiv. Pardoseala lucioasa reflecta interesant rezolvarile de la nivelul tavanului. Inaltimea incaperilor de la parter a permis trucuri arhitecturale prin care plafonul a capatat o forma curba. El ascunde scafe de lumina fluorescenta care, pe timpul noptii, confera o imagine spectaculoasa in zona diurna. De asemenea, se poate opta pentru iluminat partial in functie de dorinte si de necesitati. Forma jucata a tavanelor este conceputa in corespondenta cu usile de acces interioare, accentuand culoarele de circulatie din casa.

Spatiile de tineret

Pentru cei doi adolescenti au fost amenajate, la etaj, atat camere individuale, cat si una comuna cu rol recreativ (lectura, vizionari tv, calculator, exercitii de gimnastica etc) . Aceste spatii beneficiaza de un decor simplu, dar amprentat de culorii vii, in speta portocaliu. Liniile mobilierului sunt si ele mai antrenante, cu un design tineresc. Piesele se remarca foarte bine in spatiile generoase si sunt accentuate de jocul de umbre si lumini, dat de orientarea incaperilor si prezenta golurilor ferestrelor.

Bucataria

Pentru destinatia de bucatarie a fost alocat un spatiu amplu. Pe langa nevoia de depozitare a diverselor obiecte specifice, s-a tinut cont si de crearea unui loc de luat masa. Utilitatile si dotarile principale se regasesc aici intr-o varianta moderna, incorporate sau asezate in cadrul mobilierului. Ansamblul corpurilor este montat in "L" si a fost realizat pe comanda. Cromatica este placuta la toate niveluri. S-a avut in vedere asortarea culorilor, evitandu-se contrastele puternice. Aici, s-a recurs la efecte de lumina artificiala care sa ajute la buna vizualizare a principalelor zone de lucru din bucatarie.

Chiar daca proprietarii au fost cei care au mobilat si au decorat casa pe tonuri de culoare diferite de la o incapere la alta, restilizarea volumetriei incaperilor, facuta de cei doi arhitecti, a adus un plus de originalitate si unitate din punct de vedere architectural. Un interior modern, care impresioneaza prin generozitatea dimensiunilor sale si, nu in ultima instanta, prin atmosfera relaxanta pe care o emana.

Adela Parvu, Florentina Stanciu
Arhiva Ideal Decor
×