x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce înseamnă când vezi corbi. Mituri și legende despre ciori

Ce înseamnă când vezi corbi. Mituri și legende despre ciori

de Anastasia Paul    |    26 Mai 2023   •   22:45
Ce înseamnă când vezi corbi. Mituri și legende despre ciori
Sursa foto: antena3CNN

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă să vezi o cioară, nu ești singurul! Să vezi o cioară nu este o întâmplare neobișnuită pentru majoritatea oamenilor. Ciorile sunt peste tot.

Ele sunt prezente pe toate continentele, cu excepția Antarticii. Sunt foarte adaptabile, pot trăi atât în sălbăticie, cât și în zonele urbane. Cu toate acestea, oricât de familiare ar fi, ceva despre aceste păsări inteligente, sociale, longevive, cu aspect dramatic, pare să ne inspire să atribuim o anumită semnificație aspectului și comportamentului lor. Mituri și legende din întreaga lume explorează semnificația acestei păsări.

Există 40 de specii diferite de ciori, împreună cu rudele lor apropiate, corbii. Din punct de vedere științific, corbii sunt păsări fascinante. În primul rând, corbii sunt deștepți. Înfricoșător de deștepți. Atât de inteligenți încât pot deosebi oamenii amintindu-și fețele lor și își pot semnala unul altuia că un anumit om este o amenințare. Sunt buni la rezolvarea problemelor și pot învăța să folosească lucruri, scrie a-z-animals.com.. Unele specii sunt sociale și stau împreună în număr mare. Ei comunică prin cel puțin 250 de apeluri distincte. Din fericire, majoritatea speciilor de corbi nu sunt pe cale de dispariție. O lume fără corbi ar fi una mai săracă, nu-i așa?

Simbol al morții

Obiceiul lor de a mânca leșurile a făcut din corbi un semn de rău augur. Ciorile și rudele lor mai mari, corbii, se asociază astfel cu moartea și ghinionul. Penajul lor complet negru are probabil mult de-a face cu asta. Corbii și ciorile sunt omnivori. Mânâncă orice, de la broaște și șerpi, la cereale, ouă și gunoi menajer. 

Dar ciorile care se reped asupra unui cadavru fac impresie. Un exemplu al acestei asocieri este Morrigan, zeița celtică a războiului și morții. Se crede că apărea întruchipată într-o cioară numită „Badb Catha”, care înseamnă „cioară de luptă”, prevestind moartea.

Dar nu intra totuși în panică dacă o cioară apare la fereastra ta. În unele sisteme de divinație, moartea este un simbol al schimbării și renașterii. Sau ar putea fi de fapt o veveriță moartă în curtea ta!

Foarte buni comunicatori

Acest lucru înseamnă că se pot avertiza unii pe alții. Sunt păsări comunicative, capabile să folosească sute de apeluri diferite. Corbii sunt astfel buni candidați pentru a juca rolul de purtători de mesaje.

Grecii antici asociau corbii cu profețiile lui Apollo. Într-o poveste, o cioară i-a adus vești nedorite zeului, care i-a făcut penele negre păsării albe din mâna sa. Poate că o cioară te îndeamnă să fii mai atent la ceea ce încearcă să-ți spună o persoană. 

Conexiuni familiale și comunitare 

Pentru multe specii de ciori a face parte dintr-o comunitate este o chestiune de supraviețuire. Ciorile își semnalează unii altora despre pericolul iminent și chiar alungă prădătorii.

Și apoi este fenomenul înmormântării. Un grup de corbi se vor aduna în jurul unei ciori moarte pentru a o veghea. Acest comportament este de fapt o modalitate prin care grupul evaluează amenințarea. În consecință, ei vor evita apoi zona în care a fost găsită pasărea moartă.

Legăturile strânse de familie sunt importante pentru corbi. Aceste păsări se împerechează pe viață. Iar corbii tineri își vor ajuta părinții să respingă prădătorii, să păstreze cuibul curat și să aducă hrană pentru frații mai mici.

Inteligența, creativitatea și iluminarea

În Japonia, corbii deschid robinetele pentru a bea apă din fântânile publice. În Australia, ciorile folosesc bețe pentru a scoate furnicile din cuiburi și a le mânca. Un studiu a constatat că aceștia știu să folosească bețe de diferite dimensiuni pentru a prinde furnicile. Într-un alt studiu, corbii și-au dat seama că ar putea arunca obiecte în apă pentru a ridica nivelul apei astfel încât să o poată bea.

Ciorile sunt viclene, capabile să distragă atenția altor animale pentru a le fura mâncarea sau să urmărească prădătorii pentru a le sustrage prada. Așa că nu este surprinzător faptul că multe mituri descriu corbii ca fiind inteligenți sau înțelepți.

Multe tradiții ale popoarelor străvechi plasează corbii în poveștile creației sau consideră că au adus focul oamenilor. Textele hinduse relatează povestea lui Kakabhushundi, un înțelept care este blestemat cu forma unei ciori, apoi alege să rămână așa pentru a-și arăta devotamentul față de zeul Rama. În budismul tibetan, cioara este asociată cu zeitatea Mahakala, un gardian al templului care îndepărtează obstacolele din calea progresului spiritual.

Toate acestea pot sugera că a vedea o cioară poate fi o oportunitate de a lua în considerare o abordare diferită a unei probleme care te enervează. Poate că este timpul să gândim altfel.
 

×
Subiecte în articol: cioara corb