x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Abundenţă – austeritate

Abundenţă – austeritate

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate. Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate.  

Meniul din 1908 a fost alcătuit din opt feluri, între care "Suprème de Sole Palace", "Filet de Boeuf Richelieu", "Ris de Veau Florentine", "Caneton d’Aylesbury" şi, desigur, "Pêches Melba". Totul însoţit de vinuri fine şi de un program muzical susţinut de cele mai mari nume ale momentului. Programul Jocurilor din 1908 a cuprins numeroase alte banchete pantagruelice.  

Sportivii şi oficialii au fost invitaţi, la 14 iulie, de către preşedintele Consiliului Olimpic Britanic, lordul Desborough, la Holborn. Somon, miel şi pui s-au succedat neîncetat, agrementate cu vinuri de Bordeaux şi Champagne, precum şi de o mare varietate de îngheţate pentru a facilita digestia.  

Sub semnul sărăciei

Deschise de George al VI-lea, Jocurile din 1948 au fost cele ale "austerităţii". Raţionamentul care caracteriza acel "British way of life" pornea de la faptul că raţiile disponibile nu erau suficiente pentru reprezentanţii naţiunilor prezente la competiţie. Trebuiau puse la dispoziţie între 200 şi 300 tone de provizii suplimentare, fie solicitînd ţărilor să asigure hrana propriilor sportivi, fie găsind diverse donaţii.  

În aprilie 1948, numărul raţiilor disponibile a fost comunicat ţărilor participante, cărora li s-a cerut să tri­mită toată cantitatea de hrană su­plimentară pe care acestea estimau că o vor utiliza pe parcursul Jocurilor. Comitetul Olimpic Olandez a trimis două-trei încărcături de fructe şi legume proaspete pe săptămînă pentru toţi sportivii participanţi pe întreaga durată precompetiţională şi în timpul întrecerilor. Printre altele, au fost distribuite 16.000 ouă provenind din Danemarca, 3.000 ouă din Irlanda şi 20.000 butelii de apă minerală din Cehoslovacia. De asemenea, Federaţia britanică a pescarilor a donat 20 tone de peşte proaspăt, iar Camera de In­dustrie a distribuit heringi afumaţi şi în saramură. Islanda a trimis oi, iar Elveţia şi Australia alte diverse alimente. S-au servit invitaţilor: o cremă de le­gume, friptură de miel australian cu cartofi, spa­ranghel şi fasole, tartă cu fructe australiene, brînză şi crackers. Nu a fost uitată, desigur, Pêches Melba. În timpul Dineului Olimpic, la 26 iulie, meniul a cuprins peşte rasol, urmat de pui şi conopidă în pesmet.  

În 2012, lumea olimpică se va reuni din nou la Londra. Oare ce vor pregăti bucătarii de atunci?

La restaurantul Hotelului Savoy din Londra se serveau cele mai rafinate preparate ale vremii, ­faimosul bucătar francez Auguste Escoffier fiind creatorul celebrelor "Pêche Melba" sau "Poularde Derby"

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice