x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Abundenţă – austeritate

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate. 



Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate.  

Meniul din 1908 a fost alcătuit din opt feluri, între care "Suprème de Sole Palace", "Filet de Boeuf Richelieu", "Ris de Veau Florentine", "Caneton d’Aylesbury" şi, desigur, "Pêches Melba". Totul însoţit de vinuri fine şi de un program muzical susţinut de cele mai mari nume ale momentului. Programul Jocurilor din 1908 a cuprins numeroase alte banchete pantagruelice.  

Sportivii şi oficialii au fost invitaţi, la 14 iulie, de către preşedintele Consiliului Olimpic Britanic, lordul Desborough, la Holborn. Somon, miel şi pui s-au succedat neîncetat, agrementate cu vinuri de Bordeaux şi Champagne, precum şi de o mare varietate de îngheţate pentru a facilita digestia.  

Sub semnul sărăciei

Deschise de George al VI-lea, Jocurile din 1948 au fost cele ale "austerităţii". Raţionamentul care caracteriza acel "British way of life" pornea de la faptul că raţiile disponibile nu erau suficiente pentru reprezentanţii naţiunilor prezente la competiţie. Trebuiau puse la dispoziţie între 200 şi 300 tone de provizii suplimentare, fie solicitînd ţărilor să asigure hrana propriilor sportivi, fie găsind diverse donaţii.  

În aprilie 1948, numărul raţiilor disponibile a fost comunicat ţărilor participante, cărora li s-a cerut să tri­mită toată cantitatea de hrană su­plimentară pe care acestea estimau că o vor utiliza pe parcursul Jocurilor. Comitetul Olimpic Olandez a trimis două-trei încărcături de fructe şi legume proaspete pe săptămînă pentru toţi sportivii participanţi pe întreaga durată precompetiţională şi în timpul întrecerilor. Printre altele, au fost distribuite 16.000 ouă provenind din Danemarca, 3.000 ouă din Irlanda şi 20.000 butelii de apă minerală din Cehoslovacia. De asemenea, Federaţia britanică a pescarilor a donat 20 tone de peşte proaspăt, iar Camera de In­dustrie a distribuit heringi afumaţi şi în saramură. Islanda a trimis oi, iar Elveţia şi Australia alte diverse alimente. S-au servit invitaţilor: o cremă de le­gume, friptură de miel australian cu cartofi, spa­ranghel şi fasole, tartă cu fructe australiene, brînză şi crackers. Nu a fost uitată, desigur, Pêches Melba. În timpul Dineului Olimpic, la 26 iulie, meniul a cuprins peşte rasol, urmat de pui şi conopidă în pesmet.  

În 2012, lumea olimpică se va reuni din nou la Londra. Oare ce vor pregăti bucătarii de atunci?

La restaurantul Hotelului Savoy din Londra se serveau cele mai rafinate preparate ale vremii, ­faimosul bucătar francez Auguste Escoffier fiind creatorul celebrelor "Pêche Melba" sau "Poularde Derby"
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 



Mai multe titluri din categorie

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...
Serviciul de email marketing furnizat de