x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Abundenţă – austeritate

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate. 



Regele Eduard al VII-lea a proclamat deschise Jocurile Olimpice la 13 iulie, 1908, la White City Stadium, din vestul Londrei. Contrastul pe plan gastrono­mic dintre Jocurile din 1908 şi cele din 1948, ambele ediţii avînd loc la Londra, este mai mult decît frapant. De la abundenţa meniurilor olimpice de la începutul secolului, s-a trecut patru decenii mai tîrziu la o mare simplitate.  

Meniul din 1908 a fost alcătuit din opt feluri, între care "Suprème de Sole Palace", "Filet de Boeuf Richelieu", "Ris de Veau Florentine", "Caneton d’Aylesbury" şi, desigur, "Pêches Melba". Totul însoţit de vinuri fine şi de un program muzical susţinut de cele mai mari nume ale momentului. Programul Jocurilor din 1908 a cuprins numeroase alte banchete pantagruelice.  

Sportivii şi oficialii au fost invitaţi, la 14 iulie, de către preşedintele Consiliului Olimpic Britanic, lordul Desborough, la Holborn. Somon, miel şi pui s-au succedat neîncetat, agrementate cu vinuri de Bordeaux şi Champagne, precum şi de o mare varietate de îngheţate pentru a facilita digestia.  

Sub semnul sărăciei

Deschise de George al VI-lea, Jocurile din 1948 au fost cele ale "austerităţii". Raţionamentul care caracteriza acel "British way of life" pornea de la faptul că raţiile disponibile nu erau suficiente pentru reprezentanţii naţiunilor prezente la competiţie. Trebuiau puse la dispoziţie între 200 şi 300 tone de provizii suplimentare, fie solicitînd ţărilor să asigure hrana propriilor sportivi, fie găsind diverse donaţii.  

În aprilie 1948, numărul raţiilor disponibile a fost comunicat ţărilor participante, cărora li s-a cerut să tri­mită toată cantitatea de hrană su­plimentară pe care acestea estimau că o vor utiliza pe parcursul Jocurilor. Comitetul Olimpic Olandez a trimis două-trei încărcături de fructe şi legume proaspete pe săptămînă pentru toţi sportivii participanţi pe întreaga durată precompetiţională şi în timpul întrecerilor. Printre altele, au fost distribuite 16.000 ouă provenind din Danemarca, 3.000 ouă din Irlanda şi 20.000 butelii de apă minerală din Cehoslovacia. De asemenea, Federaţia britanică a pescarilor a donat 20 tone de peşte proaspăt, iar Camera de In­dustrie a distribuit heringi afumaţi şi în saramură. Islanda a trimis oi, iar Elveţia şi Australia alte diverse alimente. S-au servit invitaţilor: o cremă de le­gume, friptură de miel australian cu cartofi, spa­ranghel şi fasole, tartă cu fructe australiene, brînză şi crackers. Nu a fost uitată, desigur, Pêches Melba. În timpul Dineului Olimpic, la 26 iulie, meniul a cuprins peşte rasol, urmat de pui şi conopidă în pesmet.  

În 2012, lumea olimpică se va reuni din nou la Londra. Oare ce vor pregăti bucătarii de atunci?

La restaurantul Hotelului Savoy din Londra se serveau cele mai rafinate preparate ale vremii, ­faimosul bucătar francez Auguste Escoffier fiind creatorul celebrelor "Pêche Melba" sau "Poularde Derby"
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de