x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătarii români au gătit pentru mai marii planetei

0
30 Apr 2008 - 00:00

Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţio­nale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti.

Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţio­nale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti. În organizarea dineului, Bercea a fost ajutat de un alt maestru în arta culinară, Ioan ­Florescu, precum şi de specialişti ai Protocolului de Stat.

 

 

Iniţiativă

 
“Pentru mine a fost impresionant să gătesc pentru cei mai mari oameni ai planetei. Am avut într-adevăr emoţii. Mai ales înainte să înceapă dineul. Apoi, pe măsură ce veneau farfuriile de pe mese, goale sau aproape goale, m-am mai liniştit. Era clar că pre­pa­ra­tele mele au fost consumate cu plăcere.” Aşa a început povestirea Ştefan Bercea, maestru în arta culinară (Cabana Vînătorilor, Predeal).  Pînă la dineul de la 2 aprilie a fost însă nevoie de cîteva întrevederi între consilierii Preşedinţiei şi cei doi maeştri bucătari. Iniţial au fost propuse trei meniuri, din care oamenii statului au ales unul singur, ce avea să mai fie realizat, ca repetiţie, înainte de seara cea mare.

 

 

La Palatul Cotroceni

Maeştrii  au ajuns la Palatul Co­troceni şi au început pregătirile. Materiile prime au fost aduse în bucătărie şi apoi prelucrate, sub stricta supraveghere a medicilor şi a ofiţerilor însărcinaţi cu siguranţa şefilor de stat. Singurii care s-au apropiat de masa preşedinţilor au fost chelnerii. Mai mult, bucătarul preşedintelui american a supervizat procesul, asigurându-se că mîncărurile pregătite nu atentează la siguranţa lui George Bush. La ora 13:00 s-au recoltat probe din preparate şi au fost duse spre analiză. La ora 19:00 a început masa festivă. Domnii au cinat în Sala Unirii,  iar doamnele în Sala Florilor. Meniul a fost însă acelaşi. Doar translatorii şi jurnaliştii acreditaţi au servit altceva (în meniul acestora s-au regăsit sandvişuri şi canapele, preparate de bucătarii de la Protocolul de Stat).

 

 

Misiune îndeplinită

Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a făcut notă discordantă şi, întrucît postea, a servit preparate pe bază de peşte. Piesa de rezistenţă din meniul acestuia a fost

 

 

Medalionul de păstrugă cu legume.

Dineul s-a încheiat la ora 20:30. Maestrul Ştefan Bercea, unul dintre cei mai valoroşi bucătari pe plan ­mondial, a gătit, de data aceasta, pentru “mai marii planetei”. Meniul, deşi creat special pentru această ocazie, a avut ca inspiraţie preparatele ­con­cepute pentru concursurile culinare  internaţionale, aşa cum au cerut ­con­silierii Protocolului de Stat de la Pala­tul Cotroceni.

 

Românii care doresc să servească un “meniu de Summit” o vor putea face la Predeal, Ştefan Bercea intenţionînd să-l introducă în lista de preparate a restaurantului său.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...
Serviciul de email marketing furnizat de