Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti.
Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti. În organizarea dineului, Bercea a fost ajutat de un alt maestru în arta culinară, Ioan Florescu, precum şi de specialişti ai Protocolului de Stat.
Iniţiativă
“Pentru mine a fost impresionant să gătesc pentru cei mai
mari oameni ai planetei. Am avut într-adevăr emoţii. Mai ales înainte să înceapă
dineul. Apoi, pe măsură ce veneau farfuriile de pe mese, goale sau aproape
goale, m-am mai liniştit. Era clar că preparatele mele au fost consumate cu
plăcere.” Aşa a început povestirea Ştefan Bercea, maestru în arta culinară
(Cabana Vînătorilor, Predeal). Pînă la
dineul de la 2 aprilie a fost însă nevoie de cîteva întrevederi între
consilierii Preşedinţiei şi cei doi maeştri bucătari. Iniţial au fost propuse
trei meniuri, din care oamenii statului au ales unul singur, ce avea să mai fie
realizat, ca repetiţie, înainte de seara cea mare.
La Palatul Cotroceni
Maeştrii au ajuns la Palatul Cotroceni şi au început pregătirile. Materiile prime au fost aduse în bucătărie şi apoi prelucrate, sub stricta supraveghere a medicilor şi a ofiţerilor însărcinaţi cu siguranţa şefilor de stat. Singurii care s-au apropiat de masa preşedinţilor au fost chelnerii. Mai mult, bucătarul preşedintelui american a supervizat procesul, asigurându-se că mîncărurile pregătite nu atentează la siguranţa lui George Bush. La ora 13:00 s-au recoltat probe din preparate şi au fost duse spre analiză. La ora 19:00 a început masa festivă. Domnii au cinat în Sala Unirii, iar doamnele în Sala Florilor. Meniul a fost însă acelaşi. Doar translatorii şi jurnaliştii acreditaţi au servit altceva (în meniul acestora s-au regăsit sandvişuri şi canapele, preparate de bucătarii de la Protocolul de Stat).
Misiune îndeplinită
Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a făcut notă discordantă şi, întrucît postea, a servit preparate pe bază de peşte. Piesa de rezistenţă din meniul acestuia a fost
Medalionul de păstrugă cu legume.
Dineul s-a încheiat la ora 20:30. Maestrul Ştefan Bercea, unul dintre cei mai valoroşi bucătari pe plan mondial, a gătit, de data aceasta, pentru “mai marii planetei”. Meniul, deşi creat special pentru această ocazie, a avut ca inspiraţie preparatele concepute pentru concursurile culinare internaţionale, aşa cum au cerut consilierii Protocolului de Stat de la Palatul Cotroceni.
Românii care doresc să servească un “meniu de Summit” o vor putea face la Predeal, Ştefan Bercea intenţionînd să-l introducă în lista de preparate a restaurantului său.