x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarii români au gătit pentru mai marii planetei

Bucătarii români au gătit pentru mai marii planetei

30 Apr 2008   •   00:00

Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţio­nale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti.

Cum a început toată povestea? Consilierii de la Cotroceni au cerut sprijinul Asociaţiei Naţio­nale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru realizarea meniului, iar maestrul Ştefan Bercea (care este şi primvicepreşedintele organizaţiei) a fost delegat să se ocupe de pregătirea dineului oferit şefilor de stat cu ocazia Summitului NATO desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti. În organizarea dineului, Bercea a fost ajutat de un alt maestru în arta culinară, Ioan ­Florescu, precum şi de specialişti ai Protocolului de Stat.

 

 

Iniţiativă

 
“Pentru mine a fost impresionant să gătesc pentru cei mai mari oameni ai planetei. Am avut într-adevăr emoţii. Mai ales înainte să înceapă dineul. Apoi, pe măsură ce veneau farfuriile de pe mese, goale sau aproape goale, m-am mai liniştit. Era clar că pre­pa­ra­tele mele au fost consumate cu plăcere.” Aşa a început povestirea Ştefan Bercea, maestru în arta culinară (Cabana Vînătorilor, Predeal).  Pînă la dineul de la 2 aprilie a fost însă nevoie de cîteva întrevederi între consilierii Preşedinţiei şi cei doi maeştri bucătari. Iniţial au fost propuse trei meniuri, din care oamenii statului au ales unul singur, ce avea să mai fie realizat, ca repetiţie, înainte de seara cea mare.

 

 

La Palatul Cotroceni

Maeştrii  au ajuns la Palatul Co­troceni şi au început pregătirile. Materiile prime au fost aduse în bucătărie şi apoi prelucrate, sub stricta supraveghere a medicilor şi a ofiţerilor însărcinaţi cu siguranţa şefilor de stat. Singurii care s-au apropiat de masa preşedinţilor au fost chelnerii. Mai mult, bucătarul preşedintelui american a supervizat procesul, asigurându-se că mîncărurile pregătite nu atentează la siguranţa lui George Bush. La ora 13:00 s-au recoltat probe din preparate şi au fost duse spre analiză. La ora 19:00 a început masa festivă. Domnii au cinat în Sala Unirii,  iar doamnele în Sala Florilor. Meniul a fost însă acelaşi. Doar translatorii şi jurnaliştii acreditaţi au servit altceva (în meniul acestora s-au regăsit sandvişuri şi canapele, preparate de bucătarii de la Protocolul de Stat).

 

 

Misiune îndeplinită

Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a făcut notă discordantă şi, întrucît postea, a servit preparate pe bază de peşte. Piesa de rezistenţă din meniul acestuia a fost

 

 

Medalionul de păstrugă cu legume.

Dineul s-a încheiat la ora 20:30. Maestrul Ştefan Bercea, unul dintre cei mai valoroşi bucătari pe plan ­mondial, a gătit, de data aceasta, pentru “mai marii planetei”. Meniul, deşi creat special pentru această ocazie, a avut ca inspiraţie preparatele ­con­cepute pentru concursurile culinare  internaţionale, aşa cum au cerut ­con­silierii Protocolului de Stat de la Pala­tul Cotroceni.

 

Românii care doresc să servească un “meniu de Summit” o vor putea face la Predeal, Ştefan Bercea intenţionînd să-l introducă în lista de preparate a restaurantului său.

×
Subiecte în articol: profesionistii