x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate din Efesul de astăzi

Bucate din Efesul de astăzi

05 Sep 2007   •   00:00

In zilele noastre, măncarea tradiţională turcească este preparată in toate zonele europene, fiind apreciată datorită savorii şi a modalităţii de preparare.

In zilele noastre, măncarea tradiţională turcească este preparată in toate zonele europene, fiind apreciată datorită savorii şi a modalităţii de preparare. Un binecunoscut preparat este baclavaua (foitaj cu miere şi nuci tocate), dar şi budincile de orez şi amidon, care incăntă prin savoarea lor. Pentru a contracara dulceaţa deserturilor turceşti se prepară o băutură specială, numită "baymak", in traducere liberă "smăntănă inchegată". Iarna, turcii işi pregătesc o băutură specială: lapte dulce şi fierbinte amestecat cu pudră din rădăcini de orhidee şi scorţişoară. Băutura este considerată a fi un remediu impotriva răcelii.

Inconjurul lumii

Modul de preparare a cafelei turceşti s-a raspăndit in intreaga lume, devenind celebru. Savoarea boabelor de cafea măcinată, dar mai ales prepararea in sine a băuturii este considerată de unii un ritual. Ceea ce pare deosebit la această cafea turcească este nu numai echipamentul specific (vasul numit jezve), ci şi modul de servire a acesteia, prin spuma sa groasă şi omogenă (caimac), care se toarnă inainte in ceşti. Bucătăria turcească este deschisă şi influenţează dezvoltarea altor stiluri regionale. Maria Cristea Şoimu, autoarea a numeroase lucrări de specialitate culinare, declară că cele mai multe măncăruri romăneşti sunt preluate de la turci, fiind readaptate datorită talentului nostru gastronomic. Printre preparatele tradiţionale turceşti care au intrat in meniul specific al ţării noastre se numără: borek, dolma, labne, humus, baclava, rahat. Se spune că "mulţi merg in Turcia pentru istorie şi rămăn acolo pentru măncare". Măncarea condimentată, savurată alături de cele mai rafinate băuturi, a făcut inconjurul lumii.

Imam Bayildi

Ingrediente: două vinete,

o ceapă mare tăiată in felii,

3 roşii mari spălate şi tocate,

6 căţei de usturoi tocaţi, un mănunchi de pătrunjel proaspăt tocat, un mănunchi de mărar proaspăt tocat,

o lingură de sare, 6 linguri de ulei de măsline, două linguri de apă,

o lingură de zahăr.

Preparare: Se taie pe lung, in două, pătlăgelele şi vinetele. Intr-un bol se amestecă ceapa, roşiile, usturoiul şi verdeţurile proaspete, cu sare şi puţin ulei. Cu această compoziţie se umple cu grijă interiorul fiecărei jumătăţi de vănătă, făcăndu-i-se loc cu dosul unei linguri. Se pun jumătăţile de vinete umplute in oală. Se amestecă restul de ulei şi apa cu zahăr şi se toarnă peste vinete şi in jurul lor. Se acoperă oala şi se lasă să se coacă aproximativ o oră sau două. Se adaugă ocazional ulei. Vinetele trebuie sa iasă moi, in raport cu intregul amestec, intr-un strat subţire caramelizat şi cu un sos condimentat. Se aşază pe o farfurie, se adaugă o lingură de sos din tavă şi se serveşte cu suc de lămăie.

Baclava

Ingrediente: 400 g foi de aluat,

350 g unt, 400 g migdale tăiate

sau nuci, 50 g zahăr, o lingură de scorţişoară măcinată, 1/2 lingură de cuişoare; pentru sirop: 350 g zahăr, 240 ml miere, sucul de la o lămăie, 360 ml apă.

Preparare: Se preincălzeşte cuptorul la 170˚C. Intr-un bol se amestecă impreună migdalele sau alunele, zahărul, scorţişoara şi cuişoarele. Se ung patru foi de aluat cu unt şi se aşază intr-o tavă unsă, de asemenea, cu unt, asigurănd-ne că se va elimina excesul de grăsime. Se ornează patru foi de aluat cu un strat subţire de nucă, apoi se ung incă două foi şi se pun peste intreaga combinaţie. Se repetă in aceeaşi manieră pănă cănd au fost folosite toate ingredientele. Se unge partea superioară cu unt. Se taie liniile pe diagonală pentru a face piese moderate ca dimensiune, pe urmă se stropeşte cu apă şi se coace aproximativ o oră pănă capătă un aspect auriu. Cu zece minute inainte de finalizare se pun mierea, apa, zahărul şi sucul de lămăie intr-o cratiţă largă, la fiert, timp de cinci minute. Se ia compoziţia din cuptor şi se adaugă siropul cald peste aluat. Se lasă la rece 30 minute, apoi se taie in bucăţi. Se serveşte la temperatura camerei.

×
Subiecte în articol: geografii culinare