x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uluitoarea Panna Cotta: albă, cremoasă și grațioasă. Smântâna coaptă a italienilor, cu doar 3 ingrediente

Uluitoarea Panna Cotta: albă, cremoasă și grațioasă. Smântâna coaptă a italienilor, cu doar 3 ingrediente

de Andreea Tiron    |    28 Feb 2024   •   08:40
Uluitoarea Panna Cotta: albă, cremoasă și grațioasă. Smântâna coaptă a italienilor, cu doar 3 ingrediente
Sursa foto: Hepta

Albă și cremoasă, ușor gelatinoasă și absolut grațioasă, mai ales îmbrăcată în straie strălucitoare, roșii precum siropul de zmeură. Pare că suntem îndrăgostiți? Poate chiar suntem, când vine vorba de panna cotta.

Mai mult ca sigur ați fost curioși să o gustați măcar o dată la o cofetărie sau gelaterie ori poate chiar de pe raftul magazinelor. Iar dacă ați încercat să o preparați acasă, probabil ați ajuns să o iubiți cum o iubim și noi pe această simplă, dar cu dichis, smântână coaptă, cum sună traducerea cuvânt cu cuvânt. 

Să spunem pentru început că este din familia budincilor, cu doar 3 ingrediente de bază: smântână grasă nepasteurizată, zahăr și gelatină. Deși sună simplu, e nevoie de un strop de atenție, altfel produsul final va fi departe de ce vă așteptați, ajungând să fie doar o textură gumoasă, în loc de delicata noastră panna cotta.

Potrivit cumvaplace.ro, semnul unei panna cotta perfect executate este consistența acesteia. Provocarea pentru patiseri este de a reduce cantitatea de agent de îngroșare, a gelatinei, cât mai mult posibil, păstrând în același timp consistența și cremozitatea. Unii spun că secretul ar fi să nu depășiți niciodată opt grame de gelatină pentru fiecare 500 de grame de lichid. Dar cu siguranță calitatea desertului va depinde și de smântâna folosită, mai exact din lapte, nepasteurizată.

La capitolul istorie, am putea nota faptul că numele acestui desert nu este menționat în cărțile de bucate italiene înainte de anii 1960, când un chef celebru, Ettore Songia, a inclus-o în meniul restaurantului său. Apoi, a fost menționată adesea ca tradițională din regiunea Piemont, din nordul Italiei. De altfel, din 2001 este oficial inclusă pe lista rețetelor tradiționale piemontese, cu o rețetă ce cuprinde smântână, lapte, zahăr, vanilie, gelatină, rom și marsala, turnate într-o formă cu caramel.

Cine a inventat rețeta? Ca de obicei, sunt mai multe povești, una dintre acestea implică o femeie de origine maghiară, undeva la începutul secolului al XIX-lea. Literatura de specialitate a reținut faptul că exista anterior un fel de mâncare numit latte inglese („lapte englezesc”), a cărui rețetă este similară cu ce știm noi astăzi despre panna cotta: smântână gătită cu gelatină, turnată apoi și răcită în forme. Sunt însă și surse care adaugă în acest lapte englezesc și gălbenușurile, ceea ce o face mai degrabă să semene cu crème anglaise

La fel de bine, panna cotta ar putea fi însă un derivat al cremei bavareze (crème bavaroise) a lui Marie-Antoine Carême, celebrul patiser parizian. Rețeta este, de asemenea, similară, doar că o parte din smântână este bătută frișcă. 

Cert este că rețete destul de asemănătoare, dacă nu chiar la fel, sunt în Grecia, Danemarca, Franța și Ungaria, unde este citat ca desert medieval. Moos hwit-ul danez este un desert identic cu panna cotta, iar cea mai veche rețetă a acestuia a fost scrisă într-o carte de bucate de Henrik Harpestræng, un botanist și medic danez, care a murit în 1244. 

Oricum ar sta lucrurile, acum, în secolul al XXI-lea, panna cotta este un desert iubit în întreaga lume datorită simplității preparării sale, gustului delicat și modului elegant în care se așază înainte ochilor noștri. Și poate și pentru infinitatea de sosuri care i se potrivesc: din fructe proaspete de sezon, caramel sau ciocolată topită. 

Pentru o variantă foarte simplă, adăugați doar un strop de vanilie bourbon în crema inițială și bucurați-vă de căpșuni proaspeți ca decor. Ori poate câteva picături de limoncello în cremă și la final coajă de lămâie netratată, rasă fin. 

În orice variantă este absolut perfectă!

Rețeta pe care o facem cel mai des

Aveți nevoie de: 

  • 300 smântână de gătit (minimum 30% grăsime)
  • 3 foi de gelatină (sau 5 g gelatină granule)
  • 90 g zahăr tos alb
  • 1 lingură de esență de vanilie (sau, cel mai bine, semințele de la o păstaie de vanilie)

Cum o faceți:

Puneți foile de gelatină într-un bol cu ​​apă la temperatura camerei și lăsați-le să se înmoaie timp de 5-7 minute. (dacă folosiți granule, o hidratați într-o lingură de apă)

În acest timp, puneți o cratiță mică pe aragaz și adăugați smântâna. Doar o încălziți, nu o fierbeți. Adăugați zahărul și amestecați înainte de a adăuga esența de vanilie (sau semințele de vanilie răzuite).

Luați cratița de pe foc înainte ca amestecul să fiarbă și lăsați-o deoparte 4-5 minute, apoi încorporați foile de gelatină bine stoarse și amestecați bine de tot. Turnați compoziția de panna cotta în forme de brioșe (dacă sunt din silicon), în pahare medii (dar nu le umpleți), în forme Ramekin. Acoperiți formele cu folie de plastic, asigurându-vă că nu pătrunde aer înăuntru, și puneți-le la frigider pentru minimum 4 ore – sau peste noapte pentru a vă asigura că rezultatul este frumos și dens.

Pentru topping, alegem fructe de sezon sau congelate, după caz. Le punem într-un vas, pe foc, împreună cu 1-2 linguri de zahăr și le dăm într-un clocot. Sau le transformați în piure și apoi le punem pe foc împreună cu zahărul. După ce amestecul se răcește îl punem deasupra panna cottei. Sau dacă vreți un amestec de căpșuni, fresh, vedeți aici cum l-am făcut.

×