x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Călător pe tărâmul fascinant al Thailandei

0
Autor: Alina Ramona Anghel 28 Oct 2010 - 00:00
Călător pe tărâmul fascinant al Thailandei Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Frumuseţea locurilor şi a oamenilor, cultura, istoria, plajele minunate şi mai ales bucătăria thailandezilor fac ca această ţară să fie cea mai populară destinaţie turistică din sud-estul Asiei.



Este împărţită în mod natural în patru regiuni, fiecare dintre ele fiind o sursă importantă de fructe şi legume. În partea de nord totul este acoperit de munţi şi păduri, cascade şi râuri repezi. Grupurile etnice care locuiesc în aceste zone sunt cunoscute pentru obiceiurile şi costumele unice, dar mai ales pentru ospitalitatea cu care îşi primesc oaspeţii. În partea de nord-est sau Isan se regăsesc cele mai multe artefacte din Epoca de Piatră sau Epoca Bronzului, parcuri naţionale şi temple importante.

Sudul Thailandei este ocupat de bazinele în care se cultivă fructe sau legume, jungle sălbatice, munţi, plaje, cascade sau peşteri, lacuri sau insule de diverse mărimi, oferind un adevărat spectacol vizi­tatorilor. În centrul Thailandei câmpurile de orez reprezintă bogăţia locuitorilor şi este zona cea mai intens populată, iar în partea de est parcurile naţionale, staţiunile de pe litoral, dar şi insulele pline de verdeaţă, îmbie vizitatorii să ia o mică pauză de la viaţa lor agitată şi să primească să fie răsfăţaţi de angajaţii hotelurilor. Sezonul rece care ţine din noiembrie până la sfârşitul lui februarie este momentul propice ales pentru vizitarea Thailandei de cei ce nu suportă căldura. Umiditatea este scăzută, temperaturile sunt ­relativ mici, iar cerul este senin.

SIMBOLURI ALE THAILANDEI
Thailandezii sunt mândri de ţara lor, de obiceiuri şi tradiţii şi mai ales de pământurile pe care le stăpânesc căci, să nu uităm, ei nu au fost niciodată colonizaţi.
Artele şi cultura thailandeză prezintă multe influenţe ce provin din India, China, Cambodgia şi restul Asiei de Sud. Artele vizuale tradiţionale sunt legate invariabil de budism iar cele contemporane, pe lângă budism, aduc elemente legate de modernism, perioada cuprinsă între anii 1860-1970.

Printre simbolurile importante ale Thailandei se află şi Chang Thai (elefantul thailandez). Elefantul a făcut dintotdeauna parte din viaţa thailandezilor, fiind animalul cel mai folosit de către rege (elefantul alb apărând şi pe fostul steag naţional), dar şi de restul thailandezilor. Elefantul este pentru thailandezi aşa cum este calul pentru europeni. Prin natura lui, elefantul este un animal foarte blând şi inteligent, merge foarte uşor şi este foarte atent. Nu va face niciodată rău unei fiinţe umane şi în al doilea rând, este foarte bun pentru lucrul în pădure.

Deşi orhideele sunt florile cele mai cunoscute şi abundă în toată Thailanda, Ratchaphruek - salcâmul auriu (sau copacul-cascadă auriu) a fost ales ca floare-simbol al acestei ţări. Pe lângă frumuseţe, această floare a fost aleasă şi datorită culorii galbene. Pentru thailandezi culoarea galbenă reprezintă culoarea regală, culoarea zilei în care s-a născut regele (ziua de luni). De asemenea, culoarea galbenă este şi culoarea religiei budiste, religia predominantă în Thailanda. Ratchaphruek (sau Khun) este folosită în ­ceremoniile religioase precum şi în cadrul evenimentelor organizate de către guvern.

Thailanda, pe lângă denumirea de Ţara Zâmbetelor, este renumită şi datorită mătăsii care şi-a căpătat bine-meritatul titlu de Regină a Textilelor. În comparaţie cu mătasea din alte ţări, cea thailandeză este mai moale, cu fire ce au noduri inegale, calitate ce o face extrem de potrivită pentru a fi utilizată în tehnica ţesutului de mână. Thailandezii au învăţat cum să lucreze cu ea pe parcursul sutelor de ani şi face parte din identitatea lor, fiind obţinută şi prelucrată în fiecare sat din Thailanda. Mătasea thailandeză are culori exotice şi bogate şi. cu o îngrijire potrivită, poate face produsul obţinut din ea să dureze foarte mult timp.

ARTA SCULPTURII ÎN FRUCTE ŞI LEGUME
Kae Sa Luk sau sculptura în fructe şi legume este o altă formă de artă în Thailanda, apărută iniţial la curtea regală şi a devenit o calificare obligatorie pentru femeile din înalta societate. Deşi era practicată doar de femei, în timp a început să fie practicată şi de bărbaţi, iar acum este predată în institute culinare din toată lumea. Scopul sculpturilor în legume şi fructe este de a transforma legume sau fructe obişnuite în decoruri plăcute privirii, cum ar fi flori, animale, păsări, cutii sau recipiente pentru mâncare, aspectul fiind la fel de important ca şi gustul. Thailandezii au o mare dorinţă de a experimenta, de a învăţa şi mai ales de a se adapta vremurilor şi cerinţelor. Astfel, au devenit creatorii unei gastronomii importante, plină de arome şi gusturi ce încântă toate simţurile, poporul thailandez câştigând o popularitate şi o reputaţie ce creşte de la an la an în oricare colţ al lumii.

Phat thai, kao paht, tom tum gai (supă de pui), pad see-ew (tăiţei de orez în sos de soia neagră), tawt mon (un fel de chiftele din peşte), dar şi dulciuri, cum ar fi cele din pastă de fasole sau gălbenuş de ou (se prepară mai ales la nunţi), sunt doar o mică parte din „tezaurul culinar" thailandez.
Fiecare preparat în parte îţi provoacă gusturi şi senzaţii noi, te face să fii un călător pe tărâmul fascinant al Thailandei.


Luuk Chuup - Fructe din pastă de fasole mung
Ingrediente pastă: 500 g fasole mung, 2 1/2 cană de zahăr, 1 1/2 lapte de cocos.
Ingrediente gelatină: 2 linguri cu gelatină alimentară, 2 căni apă, 1/4 cană zahăr tos, culori alimentare.
Preparare: Fasolea mung se pune la înmuiat în apă rece circa trei ore apoi se fierbe 20 de minute. Se pune într-un bol înalt şi se pasează cu un blender împreună cu laptele de cocos şi zahărul până devine ca un sos mai gros. Se toarnă într-o oală, se fierbe la foc mediu spre mic până ce amestecul devine ca o pastă ce poate fi modelată şi se lasă să se răcească. Când s-a răcit se rup bucăţele din ea şi se modelează sub formă de fructe sau legume. Se introduc în scobitori, se colorează dife­rit cu ajutorul unei pensule, se înfig într-un burete şi se lasă să se usuce. Într-o oală se fierbe zahărul cu apa până devine ca un sirop, se adaugă gelatina dizolvată la bain-marie şi se amestecă. Se ia oala de pe foc, se trec fructele sau legumele prin sirop şi se înfig din nou în burete ca să se usuce. Se procedează la fel de trei ori ca să se formeze o crustă durabilă, se lasă să se răcească complet şi se decorează cu frunze diferite ca să pară cât mai reale.


Foi Thong - Ploaia aurie
Ingrediente: 12 gălbenuşuri, 3 căni zahăr tos, 1 cană apă, câteva cornete de hârtie.
Preparare: Se fierbe apa într-o oală, se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă. Se fierbe 15 minute, se ia de pe foc şi se elimină eventualele urme de spumă. Gălbenuşurile se bat cu o furculiţă şi se toarnă într-un cornet de hârtie. Se toarnă în firicele în siropul care fierbe şi se lasă să se întă­rească. Se adună cu o spumieră şi se scot pe un platou. Se procedează la fel cu restul ingredientelor, adăugând din când în când apă peste sirop ca să fie suficient. Se rulează firele de ouă cu beţişoare sua cu o furculiţă şi se formează porţii mici.
Citeşte mai multe despre:   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Contul de Youtube al președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost suspendat

Contul de Youtube al președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost suspendat
Platforma YouTube a suspendat timp de o săptămână canalul preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, deoarece acesta a distribuit o înregistrare video cu informații false despre vaccinurile anti...

Mădălin Ghioc este finalistul cu numărul cinci al celui mai nou sezon iUmor

Mădălin Ghioc este finalistul cu numărul cinci al celui mai nou sezon iUmor
Sâmbătă seară, Mădălin Ghioc, concurentul ce a participat și în sezonul 9 iUmor, s-a întors în fața celor trei jurați cu un număr asemănător, dar mult mai sigur pe el. De această dată atitudinea a...

Mihai și Elwira Petre au câștigat prima amuletă din Georgia Show-ul, lider de audienţă

Mihai și Elwira Petre au câștigat prima amuletă din Georgia  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Duminică seară, cele șase echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Împăraților, au ajuns în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. Vedetele au fost întâmpinate cu...

Opțiuni pentru încălzirea casei tale

Opțiuni pentru încălzirea casei tale
Sezonul rece pare că începe mai devreme în fiecare an, iar temperaturile scăzute ne iau prin surprindere încă de la începutul toamnei. De aceea, dacă îți construiești o casă sau o renovezi pe cea veche,...

Oare este salteaua dvs. curată?

Oare este salteaua dvs. curată?
Curățenia casei este de importanță crucială. Cu ajutorul curățeniei se înlătură toți alergenii și poluanții, se reduc nivelurile de stres și de oboseală, se îmbunătățește calitatea de viață. Dar oar...

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă
Galerie Foto Sufrageria poate fi considerată cea mai importantă încăpere a locuinței, deoarece acolo se strânge toată familia, acolo primești musafirii și tot acolo petreci cel mai mult timp atunci când ești acasă. De...

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 
Porumbeii sunt niște păsări care se îmbolnăvesc destul de repede și de asemenea sunt și predispuse la multe boli. Crescătorii de porumbei, care participă cu aceștia și la competiții știu, în general, de ce...

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?
Galerie Foto Nicio bautura nu este mai senzuala si mai remarcabila precum sampania. Efervescenta ei, prospetimea, precum si gustul inconfundabil fac din aceasta bautura un moft, o placere rara.   Ce nu stiai despre...

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin
Incidentul de săptămâna trecută, când actorul Alec Baldwin a împușcat cu o armă de recuzită doi colegi de platou, a dus la moartea directoarei de imagine și rănirea regizorului Joel Souza, scrie...

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari
Elon Musk, deja pe primul loc în topul bogaţilor lumii, cu o avere estimată la 207 miliarde de euro, ar putea face un pas mai departe. Omul de afaceri ar putea deveni primul cu o avere de peste 1.000 de miliarde de...

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare
Polițiștii americani au stabilit că arma de recuzită pe care a folosit-o Alec Baldwin pe platoul de filmare avea muniție reală. Sunt primele detalii din ancheta începută după ce actorul a împușcat mortal o...

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...
Serviciul de email marketing furnizat de