x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carte cu bucate mai mult sau mai puţin româneşti

0
Autor: Maria Belu-Burtea 10 Dec 2009 - 00:00
Carte cu bucate mai mult sau mai puţin româneşti

Aparent este foarte uşor să prepari un fel de mâncare. Chiar şi unul sofisticat. Cu toate acestea, dacă vrei să găteşti o mâncare bună, constaţi că totul devine destul de complicat. Toate amănuntele contează: calitatea ingredientelor folosite, a condimentelor, la ce temperatură trebuie să fiarbă ori la câte grade să fie dat cuptorul...

Cum să fie tăiate carnea (sau ce foloseşti!), legumele, când să adaugi condimentele. Cât timp mai trebuie să stea mâncarea după ce adaugi verdeaţa etc. Ce vin trebuie să bei pentru fiecare fel de mâncare, ce culoare să aibă acesta, la ce temperatură este ideal să-l bei. Apoi este foarte importantă compania celor alături de care mănânci. Da!

Totul se complică!
Aici intervin profesioniştii, mai bine zis, cărţile de bucate scrise de ei. Una dintre ultimele apariţii editoriale este volumul "Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti", al carismaticului Horia Vîrlan, maestru în arta culinară şi gazda unei emisiuni tv.

ARTĂ ŞI PASIUNE
Şcolit "pe afară", a gătit în Statele Unite, Anglia şi Ungaria, maestrul în arta culinară are acum o firmă de consultanţă în domeniul alimentar. Dar dragostea pentru bucatele gustoase o are de la bunica lui din Ardeal, care i-a arătat ce înseamnă mâncarea gustoasă.

"Cartea conţine reţete ale unor preparate care au fost culese de mine în călătoriile prin ţară, altele preluate din caietele de bucate ale bunicii sau «furate» de la câte o gospodină pricepută, dar toate au fost testate de mine în bucătărie, iar majoritatea preparatelor a suferit modificări în ceea ce priveşte componenţa ingredientelor şi a tehnicilor culinare", spune simpaticul bucătar. Pentru gurmanzi, şi nu numai pentru ei, cartea lui Horia Vîrlan vine cu sfaturi şi reţete şi este împărţită în patru mari capitole, fiecărui revenindu-i câte un anotimp.

"În acest fel vom înţelege şi de ce mâncărurile româneşti se deosebesc de cele ale unor ţări exotice. Noi avem privilegiul de a ne fi născut într-o ţară cu climă temperat continentală, ce are specifică împărţirea în patru sezoane diferite", continuă Horia Vîrlan.

Cartea se recomandă de la sine atât începătorilor în ale bucătăriei, cât şi celor mai pretenţioşi gurmanzi, care vor găsi în ea combinaţii inedite, dar şi multe secrete. "Aş vrea doar să vă trag de mânecă şi să vă fac atenţi asupra faptului că aici, în această carte, este imposibil să nu găsiţi reţeta care să vă placă, reţeta care să dea gust şi savoare unui moment al zilei sau al anului, unui moment important din viaţa dumneavoastră. «Bucatele noastre» sunt, deopotrivă, ale lui Horia Vîrlan şi ale fiecăruia dintre noi", scrie la începutul cărţii Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie.

 

Muşchi de vită umplut cu cârnat picant
Ingrediente: un muşchi micuţ de vită de aproximativ 1,2 kg, un cârnat de porc uşor picant, de lungime egală cu muşchiul, două linguri cu untură de porc, 3 cartofi roşii spălaţi şi curăţaţi, o linguriţă de măghiran, o linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat.
Preparare: Folosind un cuţit cu vârful foarte subţire sau un masat, bine şters, operaţi o gaură dintr-o parte în alta a muşchiului de-a lungul acestuia. Umpleţi muşchiul cu cârnatul, având grijă ca acesta din urmă să nu se rupă. Fierbeţi cartofii în doi litri de apă cu puţină sare, apoi curăţaţi-i de coajă şi după ce s-au răcit puţin tăiaţi-i felii de un centimetru. Încingeţi cuptorul la 190ŢC. Separat încingeţi untura într-o tigaie destul de lată cât să cuprindă muşchiul întreg. Apoi rumeniţi muşchiul pe toate părţile la foc iute. Aşezaţi feliile de cartofi pe mijlocul unei tăvi, condimentaţi muşchiul, apoi aşezaţi-l deasupra. Coaceţi în cuptor timp de 25-30 de minute. Scoateţi muşchiul din tavă, lăsaţi să se odihnească câteva minute, apoi tăiaţi-l felii şi serviţi-l pe feliile de cartofi, picurând sosul rezultat după tăierea cărnii.

 

Pulpe de curcan împănate cu costiţă, usturoi şi rozmarin
Ingrediente: 3-4 pulpe superioare de curcan, dezosate, dar cu piele (aproximativ 1,2 kg), 6-8 fire de rozmarin, 3-4 felii de costiţă, fără os şi şoric, 2-3 căţei de usturoi, două linguri de unt, o lingură de ulei de floarea-soarelui, o jumătate de linguriţă de piper negru măcinat, o linguriţă de sare.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 180ŢC. Spălaţi pulpele de curcan, apoi ştergeţi-le cu o cârpă curată şi uscată. Tăiaţi căţeii de usturoi feliuţe subţiri, iar costiţa şuviţe subţiri. Folosindu-vă de un cuţit cu vârful subţire şi de degete, introduceţi feliuţe de usturoi, fire de rozmarin şi suviţe de costiţă sub pielea pulpelor, apoi presăraţi-le cu sare şi piper şi ungeţi-le cu unt. Stropiţi o tavă mică sau un vas Jena cu ulei şi aşezaţi pulpele în ea, apoi introduceţi-o în cuptor pentru 35-40 de minute. După ce pulpele s-au rumenit frumos şi sunt bine pătrunse, tăiaţi-le felii şi serviţi-le cu salată verde sau murături.

 

Papanaşi cu smântână şi gem
Ingrediente: 250 g brânză grasă de vaci, 100 g făină, un nou, două linguri griş, o cană ulei de floarea-soarelui, două linguri zahăr tos, coajă de lămâie, un pahar şi jumătate de lămâie, 4 linguri dulceaţă de vişine, o lingură de zahăr pudră, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: Amestecaţi, într-un bol destul de mare, brânza de vaci scursă de zer, făina, grişul, coaja de lămâie, zahărul tos, oul şi praful de sare până formaţi un aluat cu consistenţa fermă, dar totuşi moale. Întindeţi o foaie groasă şi, cu ajutorul unui pahar cu gura largă, tăiaţi papanaşi. Faceţi-le papanaşilor o gaură în mijloc, folosindu-vă de deget, apoi prăjiţi-i în baie de ulei încins, timp de 5-6 minute pe fiecare parte. Scoateţi papanaşii pe o foaie de hârtie absorbantă, apoi serviţi-i stropiţi cu smântână, pudraţi cu zahăr praf şi cu câte o linguriţă de dulceaţă deasupra.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cel mai nou episod al serialului Sacrificiul – Alegerea, difuzat aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Miercuri seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!
Galerie Foto Mai ales atunci cand spatiul de lucru de la birou nu este organizat in mod ideal, curateniile periodice sunt perfecte pentru mentinerea unei eficiente ridicate a echipei! Chiar si atunci cand fiecare obiect de papetarie...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...
Serviciul de email marketing furnizat de