x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carte cu bucate mai mult sau mai puţin româneşti

0
Autor: Maria Belu-Burtea 10 Dec 2009 - 00:00
Carte cu bucate mai mult sau mai puţin româneşti

Aparent este foarte uşor să prepari un fel de mâncare. Chiar şi unul sofisticat. Cu toate acestea, dacă vrei să găteşti o mâncare bună, constaţi că totul devine destul de complicat. Toate amănuntele contează: calitatea ingredientelor folosite, a condimentelor, la ce temperatură trebuie să fiarbă ori la câte grade să fie dat cuptorul...

Cum să fie tăiate carnea (sau ce foloseşti!), legumele, când să adaugi condimentele. Cât timp mai trebuie să stea mâncarea după ce adaugi verdeaţa etc. Ce vin trebuie să bei pentru fiecare fel de mâncare, ce culoare să aibă acesta, la ce temperatură este ideal să-l bei. Apoi este foarte importantă compania celor alături de care mănânci. Da!

Totul se complică!
Aici intervin profesioniştii, mai bine zis, cărţile de bucate scrise de ei. Una dintre ultimele apariţii editoriale este volumul "Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti", al carismaticului Horia Vîrlan, maestru în arta culinară şi gazda unei emisiuni tv.

ARTĂ ŞI PASIUNE
Şcolit "pe afară", a gătit în Statele Unite, Anglia şi Ungaria, maestrul în arta culinară are acum o firmă de consultanţă în domeniul alimentar. Dar dragostea pentru bucatele gustoase o are de la bunica lui din Ardeal, care i-a arătat ce înseamnă mâncarea gustoasă.

"Cartea conţine reţete ale unor preparate care au fost culese de mine în călătoriile prin ţară, altele preluate din caietele de bucate ale bunicii sau «furate» de la câte o gospodină pricepută, dar toate au fost testate de mine în bucătărie, iar majoritatea preparatelor a suferit modificări în ceea ce priveşte componenţa ingredientelor şi a tehnicilor culinare", spune simpaticul bucătar. Pentru gurmanzi, şi nu numai pentru ei, cartea lui Horia Vîrlan vine cu sfaturi şi reţete şi este împărţită în patru mari capitole, fiecărui revenindu-i câte un anotimp.

"În acest fel vom înţelege şi de ce mâncărurile româneşti se deosebesc de cele ale unor ţări exotice. Noi avem privilegiul de a ne fi născut într-o ţară cu climă temperat continentală, ce are specifică împărţirea în patru sezoane diferite", continuă Horia Vîrlan.

Cartea se recomandă de la sine atât începătorilor în ale bucătăriei, cât şi celor mai pretenţioşi gurmanzi, care vor găsi în ea combinaţii inedite, dar şi multe secrete. "Aş vrea doar să vă trag de mânecă şi să vă fac atenţi asupra faptului că aici, în această carte, este imposibil să nu găsiţi reţeta care să vă placă, reţeta care să dea gust şi savoare unui moment al zilei sau al anului, unui moment important din viaţa dumneavoastră. «Bucatele noastre» sunt, deopotrivă, ale lui Horia Vîrlan şi ale fiecăruia dintre noi", scrie la începutul cărţii Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie.

 

Muşchi de vită umplut cu cârnat picant
Ingrediente: un muşchi micuţ de vită de aproximativ 1,2 kg, un cârnat de porc uşor picant, de lungime egală cu muşchiul, două linguri cu untură de porc, 3 cartofi roşii spălaţi şi curăţaţi, o linguriţă de măghiran, o linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat.
Preparare: Folosind un cuţit cu vârful foarte subţire sau un masat, bine şters, operaţi o gaură dintr-o parte în alta a muşchiului de-a lungul acestuia. Umpleţi muşchiul cu cârnatul, având grijă ca acesta din urmă să nu se rupă. Fierbeţi cartofii în doi litri de apă cu puţină sare, apoi curăţaţi-i de coajă şi după ce s-au răcit puţin tăiaţi-i felii de un centimetru. Încingeţi cuptorul la 190ŢC. Separat încingeţi untura într-o tigaie destul de lată cât să cuprindă muşchiul întreg. Apoi rumeniţi muşchiul pe toate părţile la foc iute. Aşezaţi feliile de cartofi pe mijlocul unei tăvi, condimentaţi muşchiul, apoi aşezaţi-l deasupra. Coaceţi în cuptor timp de 25-30 de minute. Scoateţi muşchiul din tavă, lăsaţi să se odihnească câteva minute, apoi tăiaţi-l felii şi serviţi-l pe feliile de cartofi, picurând sosul rezultat după tăierea cărnii.

 

Pulpe de curcan împănate cu costiţă, usturoi şi rozmarin
Ingrediente: 3-4 pulpe superioare de curcan, dezosate, dar cu piele (aproximativ 1,2 kg), 6-8 fire de rozmarin, 3-4 felii de costiţă, fără os şi şoric, 2-3 căţei de usturoi, două linguri de unt, o lingură de ulei de floarea-soarelui, o jumătate de linguriţă de piper negru măcinat, o linguriţă de sare.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 180ŢC. Spălaţi pulpele de curcan, apoi ştergeţi-le cu o cârpă curată şi uscată. Tăiaţi căţeii de usturoi feliuţe subţiri, iar costiţa şuviţe subţiri. Folosindu-vă de un cuţit cu vârful subţire şi de degete, introduceţi feliuţe de usturoi, fire de rozmarin şi suviţe de costiţă sub pielea pulpelor, apoi presăraţi-le cu sare şi piper şi ungeţi-le cu unt. Stropiţi o tavă mică sau un vas Jena cu ulei şi aşezaţi pulpele în ea, apoi introduceţi-o în cuptor pentru 35-40 de minute. După ce pulpele s-au rumenit frumos şi sunt bine pătrunse, tăiaţi-le felii şi serviţi-le cu salată verde sau murături.

 

Papanaşi cu smântână şi gem
Ingrediente: 250 g brânză grasă de vaci, 100 g făină, un nou, două linguri griş, o cană ulei de floarea-soarelui, două linguri zahăr tos, coajă de lămâie, un pahar şi jumătate de lămâie, 4 linguri dulceaţă de vişine, o lingură de zahăr pudră, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: Amestecaţi, într-un bol destul de mare, brânza de vaci scursă de zer, făina, grişul, coaja de lămâie, zahărul tos, oul şi praful de sare până formaţi un aluat cu consistenţa fermă, dar totuşi moale. Întindeţi o foaie groasă şi, cu ajutorul unui pahar cu gura largă, tăiaţi papanaşi. Faceţi-le papanaşilor o gaură în mijloc, folosindu-vă de deget, apoi prăjiţi-i în baie de ulei încins, timp de 5-6 minute pe fiecare parte. Scoateţi papanaşii pe o foaie de hârtie absorbantă, apoi serviţi-i stropiţi cu smântână, pudraţi cu zahăr praf şi cu câte o linguriţă de dulceaţă deasupra.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de