Aparent este foarte uşor să prepari un fel de mâncare. Chiar şi unul sofisticat. Cu toate acestea, dacă vrei să găteşti o mâncare bună, constaţi că totul devine destul de complicat. Toate amănuntele contează: calitatea ingredientelor folosite, a condimentelor, la ce temperatură trebuie să fiarbă ori la câte grade să fie dat cuptorul...
Cum să fie tăiate carnea (sau ce foloseşti!), legumele, când să adaugi condimentele. Cât timp mai trebuie să stea mâncarea după ce adaugi verdeaţa etc. Ce vin trebuie să bei pentru fiecare fel de mâncare, ce culoare să aibă acesta, la ce temperatură este ideal să-l bei. Apoi este foarte importantă compania celor alături de care mănânci. Da!Totul se complică!
Aici intervin profesioniştii, mai bine zis, cărţile de bucate scrise de ei. Una dintre ultimele apariţii editoriale este volumul "Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti", al carismaticului Horia Vîrlan, maestru în arta culinară şi gazda unei emisiuni tv.
ARTĂ ŞI PASIUNE
Şcolit "pe afară", a gătit în Statele Unite, Anglia şi Ungaria, maestrul în arta culinară are acum o firmă de consultanţă în domeniul alimentar. Dar dragostea pentru bucatele gustoase o are de la bunica lui din Ardeal, care i-a arătat ce înseamnă mâncarea gustoasă.
"Cartea conţine reţete ale unor preparate care au fost culese de mine în călătoriile prin ţară, altele preluate din caietele de bucate ale bunicii sau «furate» de la câte o gospodină pricepută, dar toate au fost testate de mine în bucătărie, iar majoritatea preparatelor a suferit modificări în ceea ce priveşte componenţa ingredientelor şi a tehnicilor culinare", spune simpaticul bucătar. Pentru gurmanzi, şi nu numai pentru ei, cartea lui Horia Vîrlan vine cu sfaturi şi reţete şi este împărţită în patru mari capitole, fiecărui revenindu-i câte un anotimp.
"În acest fel vom înţelege şi de ce mâncărurile româneşti se deosebesc de cele ale unor ţări exotice. Noi avem privilegiul de a ne fi născut într-o ţară cu climă temperat continentală, ce are specifică împărţirea în patru sezoane diferite", continuă Horia Vîrlan.
Cartea se recomandă de la sine atât începătorilor în ale bucătăriei, cât şi celor mai pretenţioşi gurmanzi, care vor găsi în ea combinaţii inedite, dar şi multe secrete. "Aş vrea doar să vă trag de mânecă şi să vă fac atenţi asupra faptului că aici, în această carte, este imposibil să nu găsiţi reţeta care să vă placă, reţeta care să dea gust şi savoare unui moment al zilei sau al anului, unui moment important din viaţa dumneavoastră. «Bucatele noastre» sunt, deopotrivă, ale lui Horia Vîrlan şi ale fiecăruia dintre noi", scrie la începutul cărţii Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie.
Muşchi de vită umplut cu cârnat picant
Ingrediente: un muşchi micuţ de vită de aproximativ 1,2 kg, un cârnat de porc uşor picant, de lungime egală cu muşchiul, două linguri cu untură de porc, 3 cartofi roşii spălaţi şi curăţaţi, o linguriţă de măghiran, o linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat.
Preparare: Folosind un cuţit cu vârful foarte subţire sau un masat, bine şters, operaţi o gaură dintr-o parte în alta a muşchiului de-a lungul acestuia. Umpleţi muşchiul cu cârnatul, având grijă ca acesta din urmă să nu se rupă. Fierbeţi cartofii în doi litri de apă cu puţină sare, apoi curăţaţi-i de coajă şi după ce s-au răcit puţin tăiaţi-i felii de un centimetru. Încingeţi cuptorul la 190ŢC. Separat încingeţi untura într-o tigaie destul de lată cât să cuprindă muşchiul întreg. Apoi rumeniţi muşchiul pe toate părţile la foc iute. Aşezaţi feliile de cartofi pe mijlocul unei tăvi, condimentaţi muşchiul, apoi aşezaţi-l deasupra. Coaceţi în cuptor timp de 25-30 de minute. Scoateţi muşchiul din tavă, lăsaţi să se odihnească câteva minute, apoi tăiaţi-l felii şi serviţi-l pe feliile de cartofi, picurând sosul rezultat după tăierea cărnii.
Pulpe de curcan împănate cu costiţă, usturoi şi rozmarin
Ingrediente: 3-4 pulpe superioare de curcan, dezosate, dar cu piele (aproximativ 1,2 kg), 6-8 fire de rozmarin, 3-4 felii de costiţă, fără os şi şoric, 2-3 căţei de usturoi, două linguri de unt, o lingură de ulei de floarea-soarelui, o jumătate de linguriţă de piper negru măcinat, o linguriţă de sare.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 180ŢC. Spălaţi pulpele de curcan, apoi ştergeţi-le cu o cârpă curată şi uscată. Tăiaţi căţeii de usturoi feliuţe subţiri, iar costiţa şuviţe subţiri. Folosindu-vă de un cuţit cu vârful subţire şi de degete, introduceţi feliuţe de usturoi, fire de rozmarin şi suviţe de costiţă sub pielea pulpelor, apoi presăraţi-le cu sare şi piper şi ungeţi-le cu unt. Stropiţi o tavă mică sau un vas Jena cu ulei şi aşezaţi pulpele în ea, apoi introduceţi-o în cuptor pentru 35-40 de minute. După ce pulpele s-au rumenit frumos şi sunt bine pătrunse, tăiaţi-le felii şi serviţi-le cu salată verde sau murături.
Papanaşi cu smântână şi gem
Ingrediente: 250 g brânză grasă de vaci, 100 g făină, un nou, două linguri griş, o cană ulei de floarea-soarelui, două linguri zahăr tos, coajă de lămâie, un pahar şi jumătate de lămâie, 4 linguri dulceaţă de vişine, o lingură de zahăr pudră, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: Amestecaţi, într-un bol destul de mare, brânza de vaci scursă de zer, făina, grişul, coaja de lămâie, zahărul tos, oul şi praful de sare până formaţi un aluat cu consistenţa fermă, dar totuşi moale. Întindeţi o foaie groasă şi, cu ajutorul unui pahar cu gura largă, tăiaţi papanaşi. Faceţi-le papanaşilor o gaură în mijloc, folosindu-vă de deget, apoi prăjiţi-i în baie de ulei încins, timp de 5-6 minute pe fiecare parte. Scoateţi papanaşii pe o foaie de hârtie absorbantă, apoi serviţi-i stropiţi cu smântână, pudraţi cu zahăr praf şi cu câte o linguriţă de dulceaţă deasupra.