x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Catehism al lăcomiei, evanghelie a gustului

0
23 Mai 2007 - 00:00

Dacă n-ar fi fost ca Bacalbaşa să se stingă din viaţă in 1935, chiar in anul in care apărea "Dictatura gastronomică", volumul ar fi fost astăzi unul de referinţă pentru literatura de specialitate din Romănia

Dacă n-ar fi fost ca Bacalbaşa să se stingă din viaţă in 1935, chiar in anul in care apărea "Dictatura gastronomică", volumul ar fi fost astăzi unul de referinţă pentru literatura de specialitate din Romănia

Intre a scrie ce cred eu despre Constantin Bacalbaşa - gurmandul, gastronomul, rafinatul intr-ale gustului - şi a lăsa slova lui să respire in paginile Jurnalului de bucătărie, am ales să trec dincolo de faldurile cortinei şi să-l las să deschidă spectacolul cu cele "Două vorbe" ale cărţii de acum şapte decenii şi mai bine.

Căci, scria Bacalbaşa in "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de măncări" (Editura Universul, 1935, ediţie revizuită a volumului "1001 feluri de măncări" din 1934): "Mi se cere să fac o prefaţă pentru o nouă carte de bucătărie?!... Mi se cere mie!?... Mie, un stăruitor al alimentării cu regim, un oprit de la cele mai excelente pregătiri culinare!?... Este ca şi cănd s-ar cere unui ateu să comenteze o evanghelie şi... unui ministru de Finanţe să dea, astăzi, un buget echilibrat! (...) O carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor şi un catehism al lăcomiei, o, nu, ea este ceva mai mult şi este ceva mai bun: este o... evanghelie fiziologică!"

Fresca unei epoci

Aş completa spunănd că anume culegerea de reţete a lui Constantin Bacalbaşa (autor al uneia dintre cele mai valoroase fresce literare a "Bucureştilor de altădată", tipărită in patru volume către mijlocul anilor ’30) este "ceva mai mult şi ceva mai bun", este o altfel de monografie a epocii sale, care ne arată azi... moravurile şi năravurile vremii, din perspectiva mai perfidă (?!) a... stomacului şi a papilelor gustative.

Gastronomie şi politichie

Cănd şi cănd, jurnalistul aminteşte personajele mondene (ori doar politice) ale vremii, fie intr-o intorsătură de frază ("Brillat-Savarin, care a inceput prin a fi deputat girondin sub Revoluţie, a urmat ca secretar intim al generalului Augereau şi a sfărşit ca şi d. Sărăţeanu - nu regent, vă rog, dar membru la Curtea de Casaţie" - Constantin Sărăţeanu, n. 1862- m. 1935, a fost membru al Regenţei instituite pe timpul minoratului lui Mihai I, după decesul lui Gheorghe Buzdugan), fie cităndu-le reţetele in capitolul "Regimul favorit" (cum se intămplă cu "G. Oromolu - fost ministru", "Gr. Trancu-Iaşi - fost ministru"), fie, in fine, ciupind atenţia contemporanilor prin numele căte unei reţete (Şalăul sovietic, Bibilica sovietică, Potărnichea Regenţei, dar şi Şalăul Duduiei - apropo de Elena Lupescu, "amica de suflet" a lui Carol al II-lea, zisă şi Duduia).

Liste de măncări

Cartea e inteligent croită - Bacalbaşa ne sfătuieşte pe parcursul a zeci de pagini, spunăndu-ne "Cum şi cu ce ne hrănim", ori "Cum să pregătim măncările" (e drept că, pentru gospodina de azi, unele sfaturi sunt depăşite, căci nu se mai găteşte pe maşina de gătit cu cărbuni, iar unele metode de preparare, gen "se acoperă capacul cu foc", nu mai sunt actuale), ne indrumă cu privire la "Alimentele de regim" şi chiar ne propune o "listă de măncări". Adică "dejunuri şi prănzuri, atăt cele pentru mesele intime, căt şi cele pentru invitaţi sau mesele de gală, supeuri sau mese de noapte şi Revelioane, (...) meniuri pentru aceia care, neputănd intrebuinţa alimentaţia cărnoasă, sunt siliţi la un regim vegetarian incrucişat cu peşte şi lăpturi (...), meniuri pentru fiecare lună in parte, aşa că posesorii acestei Cărţi vor avea indicaţia felurilor celor mai potrivite cu sezoanele". Şi n-am pomenit cele 1.500 de reţete aflate intre capitolele de "sfaturi şi lămuriri" şi "listele de măncări", reţete romăneşti şi străine, unele dintre ele cu poveşti savuroase in spate (poveşti de iubire, de război sau de ură).

Să mai amintim că volumul e atăt de rar şi de puţin cunoscut incăt nici nu figurează in bio-bibliografia autorului, in "Dicţionarul general al literaturii romănii" şi că doar cunoscătorii au fost in stare să aprecieze valoarea unei asemenea cărţi, incăt la o licitaţie preţul ei să crească de opt ori de la preţul de pornire şi să se văndă cu 16 milioane de lei vechi.

Regimul favorit al lui Gr. Trancu-Iaşi

Avocat şi profesor universitar la Academia Comericală (azi ASE) din Bucureşti, Grigore Trancu-Iaşi a fost unul dintre cei mai populari oameni politici ai Romăniei interbelice, fiind fondatorul şi primul ministru (1920) al Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale in Guvernul Averescu

"Am trei slăbiciuni... dacă pot vorbi eu de slăbiciuni in materie de măncare.

1) Salată de icre negre cu pătlăgele vinete (o măncare pe care o gust rar, cănd imi permit luxul, pe vremea pătlăgelelor vinete, să cumpăr o sută de grame de icre).

2) Prăjitura a cărei reţetă v-o trimit alăturat.

3) Cafeaua care poartă numele meu (cafea, coniac, cacao fiartă şi servită intr-un pahar subţire cu un strat de frişcă deasupra)."

Prăjitura Tutti Fruti

Se freacă bine gălbenuşurile cu zahăr, pănă devine spumos, apoi se pune făină şi albuşurile bătute. Această compoziţie se toarnă intr-o tavă tapisată cu hărtie unsă cu unt şi tapisată cu făină. Compoziţia coaptă să aibă grosimea de o jumătate de deget. După ce s-a copt o răstorni şi o laşi pănă a doua zi, cănd o tai in jumătate, o aşezi pe un fund sau un porţelan, torni peste ea un şatou (chadeau) preparat din ouă cu lapte şi puţin rom, pănă se imbină bine; aşezi peste ea un strat de fructe zaharisite sau boabe de diferite dulceţuri care au stat in rom; pui cealaltă jumătate deasupra, mai torni chadeau peste ea şi deasupra garniseşti cu frişcă bătută. O tai in pătrate şi aşezi pe farfurie.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...
Serviciul de email marketing furnizat de