x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cina la romani

0
Autor: Anna Borca 16 Noi 2005 - 00:00
Cina la romani
BUCATARIA DE ALTADATA
Masa cea mai copioasa la romani era masa de seara. Originar se chema vesperna. In principiu ea avea loc spre seara, in functie de conditiile sociale ale oamenilor, dar si de ocupatiile lor.

In primele secole ale republicii, cena consta, de obicei, dintr-o fiertura de cereale, care era un aliment de baza, legume verzi sau uscate, ceapa, usturoi, peste sarat, fructe, branza. Numai in zilele de sarbatoare se consuma carne, din animalele aduse jertfa pe altarul zeilor.

La inceput masa de seara se lua de catre toata familia in atrium (curtea interioara), in jurul vetrei. Doar stapanul familiei avea dreptul sa stea culcat pe un pat, sotia sedea la picioarele sale, iar copiii stateau in jurul acestui pat. Sclavii mancau in aceeasi incapere, dar la o masa separata, sezand pe o banca de lemn. Mai tarziu, cei instariti si-au amenajat sali speciale pentru a lua masa, in functie de anotimpuri. Astfel, iarna masa era servita in triclinium (sufragerie, cu trei divanuri), la parter, iar vara - la etaj sau in gradina, sub cerul liber sau sub bolta vitei-de-vie. Care era mobilierul unde se servea cena? O masa patrata, asezata in mijlocul incaperii, in jurul ei cu trei paturi, in forma de potcoava. O latura era lasata libera pentru servirea mancarurilor. De remarcat ca fiecare din cele trei paturi avea un nume si o ierarhie stabilite de eticheta timpului. Nu se ocupau la voia intamplarii. Patul din mijloc era socotit de prim rang si aici se asezau oaspetii cei mai de seama. Si pentru fiecare din cele trei locuri de pe un pat exista o ierarhie. Locul de cinste era considerat cel din stanga. Cu timpul, masa patrata a fost inlocuita cu o masa rotunda sau ovala. Aceasta a impus schimbarea paturilor si a locurilor de onoare. Initial masa nu era acoperita, mancarurile punandu-se direct pe blatul de lemn. Se foloseau insa servetelele de masa (mappae) pentru ca oaspetii sa-si stearga mainile. Cu timpul insa a aparut fata de masa (mantele), care era din stofa grea, bogat ornamentata cu diverse broderii. Ca vesela, la masa, se intrebuintau farfurii (patinae, patellae), la inceput de lemn, apoi de argint, pentru bauturi cupe, iar ca tacamuri - linguri (cochlearia, ligulae), de diferite forme. Cutitul si furculita (una mai mare) se utilizau doar la bucatarie. De asemenea, de pe masa nu lipseau solnita (salinum), de regula din argint si un vas cu otet (acetabulum).

RETETE DE IERI…
SARDEA CU SOS
Se gateste sardeaua si se dezoseaza. Se piseaza piper impreuna cu leustean, cimbru, maghiran, virnant, o curmala mare si miere. Sosul se garniseste in sosiera cu oua taiate. Putin vin, otet, vin fiert si ulei verde.
"De re coqvinaria",de Apicius
PESTI IN SOS DE VIN
Se spala pestii doriti in stare cruda si se asaza intr-o oala; se adauga ulei, vin, legaturi de praz, coriandru si se gateste. Se piseaza piper, maghiran, leustean impreuna cu legaturile puse pe foc, se piseaza si se varsa peste compozitia din cratita. Se leaga. Dupa ce s-a prins bine, se serveste presarat cu piper.
"De re coqvinaria",de Apicius
Citeşte mai multe despre:   masa

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de