x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cînd pămîntul se odihneşte

0
30 Apr 2008 - 00:00

De Armindeni, la 1 mai, pămîntul are parte de o zi de odihnă. Nici un gospodar nu se mai învredniceşte să plece la lucru dis-de-dimineaţă şi nici un animal nu mai cară poveri. Se spune chiar că Sfîntul Iri­mia trece pe la fiecare gospodărie şi îi pedepseşte pe cei care lucrează, trimiţînd grindină asupra pămînturilor. Interesant este că această grindină este păstrată cu grijă într-un coş de nuiele.

De Armindeni, la 1 mai, pămîntul are parte de o zi de odihnă. Nici un gospodar nu se mai învredniceşte să plece la lucru dis-de-dimineaţă şi nici un animal nu mai cară poveri. Se spune chiar că Sfîntul Iri­mia trece pe la fiecare gospodărie şi îi pedepseşte pe cei care lucrează, trimiţînd grindină asupra pămînturilor. Interesant este că această grindină este păstrată cu grijă într-un coş de nuiele.

 

 


Petrecere la iarbă verde

În lipsa muncii, este timpul petrece­ri­lor la iarbă verde şi a ritualurilor care să aducă bunăstare şi sănătate. “Se în­to­vărăşesc mai mulţi, iau cu ei mîncări (frip­turi de miel, pasăre), băuturi, ca vin (pelin), lăutari, se duc la pădure şi pe la verdeaţă, petrec bine, făcînd Armin­de­nul sau Maiul, ca să fie sănătoşi şi ve­seli şi peste ani.” (Th. Speranţia – “Răs­pun­suri la chestionarul de sărbători pă­gîneşti”) La această petrecere cîmpenească se mănîncă în special friptură din carne de miel şi se bea vin cu pelin. Acesta din urmă, odată pus în vin, îi păstrează calităţile pentru mai mult timp, fără să facă floare. De asemenea, în credinţa populară, consumul vinului are efecte benefice asupra organis­mu­lui, subţiind sîngele şi revigorând organismul.

 

 

Fetele şi femeile au şi ele parte de pe­trecere. Bănuţii de argint care au fost prinşi de şnuruleţ la 1 martie vor fi vîn­duţi, iar banii sînt folosiţi pentru cum­părarea vinului. Există credinţa că cele care nu fac întocmai vor fi urîte tot anul. Tot pentru a fi frumoase şi sănă­toase, femeile se spală pe faţă cu roua strînsă de pe flori în zori şi poartă la brîu crenguţe de pelin. De asemenea, caşul şi ouăle proaspete sînt în această zi alimente cu proprietăţi miraculoase, care îi protejează pe gospodari de multe boli.

 

 

Numai în ziua de Armindeni se culeg di­ferite crenguţe de copaci (de stejar, de fag, de salcie) şi se lasă în faţa casei fă­ră să se atingă cineva de ele. De-abia du­pă ce a fost culeasă prima recoltă şi este adus de la moară primul sac cu făi­nă, crenguţele vor fi luate de la poartă şi folosite pentru a face focul în vatră. Pri­­ma pîine, din prima recoltă, va aduce bu­năs­tare. Dacă însă pînă în prima zi din mai nu a fost încă semănat porumbul, es­te semn rău, spunîndu-se chiar că, “da­că nu se seamănă pînă la Armindeni, poţi să bagi mestecăul mămăligii în foc”.

 

 

 

 

Salată cu legume şi ou

 

Ingrediente: 100 g orez, 3 roşii, 50 g ro­şii cherry, două ouă, 100 g caşcaval, doi castraveţi, frunze de salată, mă­rar, un ar­dei gras roşu, ulei de măsline; pentru sos: 3 linguri de ulei, 50 g muştar, o lingură de apă, o lingură de suc de lămîie, sare, piper.

 

Preparare: Orezul se fierbe în apă cu sare în care s-au adăugat şi cîteva pică­turi de ulei de măsline. Cînd este fiert se scurge şi se pune într-un vas. Se adaugă roşiile tăiate felii, roşiile cherry întregi, ouăle tari feliate, caşcavalul ras, frunzele de salată, ar­de­iul gras tăiat ronde­le, castraveţii cu­ră­ţaţi de coajă şi tocaţi beţişoare, apoi şi mărarul. Pentru sos se omogenizează muş­tarul cu uleiul turnat puţin cîte puţin, su­cul de lămîie, apa, sarea şi piperul după gust. Se toarnă sosul peste salată şi se serveşte.

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...
Serviciul de email marketing furnizat de