x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Clubul nevestelor din Downing Street

Clubul nevestelor din Downing Street

de Sînziana Stancu    |    23 Mai 2010   •   00:00
Clubul nevestelor din Downing Street
Sursa foto: Neilson Barnard/Afp/Mediafax

Samantha Cameron, soţia noului prim-ministru britanic, şi Miriam Clegg, soţia noului vicepremier britanic, abia s-au înscris ca mem-bre cu drepturi depline în Clubul "Primelor Doamne" din Downing Street.

Încă din prima zi "de lucru", la reşedinţa din Downing Street rezervată premierilor britanici, Samantha Cameron, căreia englezii îi spun familiar SamCam, a făcut impresie bună în noua ei calitate de soţie de prim-ministru.

Tabloidele britanice, în frunte cu Daily Mail, i-au studiat fiecare pas, fiecare mişcare. Primul lucru pe care l-au remarcat la mămica de 39 de ani a fost faptul că şi-a mascat cu graţie pântecul din care, în septembrie, va ieşi al patrulea moştenitor al familiei. În privinţa asta, familia Cameron seamănă cu cea a lui Tony Blair, cel de-al patrulea copil al fostului premier britanic laburist născându-se tot în Downing Street.

ŞIC ÎN ROCHIE DE ÎMPRUMUT
După ce şi-a dus dis-de-dimineaţă copiii la şcoala din cartier, Samantha a revenit în reşedinţa din Downing Street. Purta o rochie albastru-închis pe care o împrumutase de la o prietenă, şi o jachetă gri - "Joseph" - asortată, balerini "Russel and Bromley" şi poşetă de la "Smythson", unde ea este director al departamentului de creaţie.
Stilista Ceril Campbell, care ţine workshop-uri online, a descris-o pe Samantha ca fiind o femeie înzestrată de natură cu simţul stilului şi al eleganţei, care "îi permite să arate bine şi fără ajutorul etichetelor designerului".

FĂRĂ CEREALE ÎNTRE DINŢIE
Primele fotografii ale Samanthei ca fotomodel, făcute mai demult de una dintre prietenele ei care este designer, au fost publicate acum două luni, cu ocazia campaniei electorale. Imaginile dezvăluiau o parte mai nonconformistă a soţiei noului premier britanic, ce a împins tabloidele să dea titluri îndrăzneţe ca, de pildă, "Uitaţi de Carla Bruni!". Într-una dintre imagini, Samantha apărea îmbrăcată într-o rochie din piele, încălţată cu cizme cu carâmb peste genunchi, întinsă pe podea, în timp ce mângâia o pisică.

Dar într-un interviu acordat publicaţiei Grazia, Samantha a recunoscut că nu poate să se îngrijească tot timpul să apară în ţinute "fermecătoare". "Categoric, e foarte stresant să duci copiii la şcoală şi să încerci să ajungi şi la timp la serviciu după ce petreci mult timp la oglindă ca să te machiezi (...) Dar cel mai important e să-ţi aduci aminte să-ţi cureţi resturile de cereale dintre dinţi înainte de a da ochii cu fotoreporterii care te aşteaptă afară", a mărturisit ea.

MIZERIA DIN CASĂ
La televiziune, Samantha a dat primul interviu în luna martie, lui Trevor McDonald de la ITV, călcând, la propriu, pe urmele soţiei fostului premier britanc Gordon Brown, Sarah, adică dezvăluind cât mai multe detalii de "suflet" despre soţul său, ştiind că asta are priză la electorat. Samantha a spus despre David că nu e "nici de departe bărbatul perfect" şi că are "o mulţime de obiceiuri enervante", între care şi cel de a face "multă mizerie în casă". Apoi, pe un ton drăgăstos, a spus: "Suntem de 18 ani împreună şi am avut şi unele momente grele, dar niciodată nu m-am gândit că ar fi în stare să mă părăsească".

TACE ŞI FACE
Samantha a învăţat să-şi impună părerea cu o autoritate blândă. Când era elevă la şcolile St. Helen şi St. Katerine din Oxfordshire, Samanthei i se spunea "Violet", pentru că era sfioasă şi retrasă. Când cineva o înfuria, singurele cuvinte pe care le rostea erau: "Cum îndrăzneşti?!". Aşa face şi acum, după cum au dezvăluit persoanele care o cunosc cel mai bine. Ea poate fi foarte distantă cu persoanele depre care îşi face o impresie proastă, precum şi abilitatea de a desluşi caracterul oamenilor, ce e bine, ce e rău şi ce e oportun în zilele noastre.

Ca soţie de politician, Samantha este una dintre cele mai discrete. Nu este o naivă în politică, dar nici nu va fi o soţie sufocantă de premier, aşa cum a fost, de pildă, Cherie Blair, care participa personal la şedinţele de cabinet ale soţului său. O interesează politica, dar "nu e măritată cu politica, ci cu Dave", a explicat o persoană din anturajul familiei, care a mai dezvăluit că ea "exercită asupra lui David o influenţă tăcută, permanentă, dar şi sprijin pe măsură", formându-şi "păreri precise despre oameni", mai ales asupra celor din jurul soţului său, iar toate astea "au un mare impact asupra deciziilor pe care le ia el".

Samantha a studiat arta la Bristol, iar la Smythson, unde este director de design, vinde genţi şi articole de papetărie de lux. Unul dintre modelele de genţi create de ea se numeşte Nancy, după numele fiicei sale, şi costă 1.000 de lire sterline. Prietenii au mai spus despre ea că "nu este o femeie de afaceri strălucită", dar este în schimb "o vizionară".

MIRIAM, SOŢIA AMBIŢIOASĂ
La polul opus se află Miriam Clegg, soţia noului vicepremier britanic Nick Clegg. În timp ce Samantha şi Sarah, soţia fostului premier Gordon Brown, au jucat roluri principale în campaniile electorale ale soţilor lor, Miriam, avocat de profesie, a preferat să fie o prezenţă mai discretă în campania soţului său. Ea a tranşat chestiunea chiar de la început. "Am o slujbă pe care nu pot să o părăsesc cinci săptămâni şi cred că acesta este un adevăr pe care mulţi oameni pot să-l înţeleagă", a declarat ea la începutul campaniei, în emisiunea televizată de ITV a lui Mary Nightingale, precizând că nu are de gând să-şi creeze "o imagine dulce" de dragul de a face impresie bună, dar mincinoasă, pe lângă soţul său.

Când a fost descrisă de presă ca fiind genul de "soţie politică", Miriam, care preferă să se prezinte pe numele spaniol de domnişoară, Miriam Gonzalez Durantez, ea a reacţionat dur: "Sunt doar soţia unui politician. Nu am nici un rol, sunt doar căsătorită cu el". În schimb, ea a declarat că este gata oricând să îl ajute pe Nick în munca sa şi să sprijine, din convingere, partidul din care el face parte, pentru că amândoi împărtăşesc aceleaşi idei politice.

Nick i-a respectat decizia şi chiar i-a luat apărarea în public: "Miriam are o slujbă. Nu poate să lipsească atâtea săptămâni. Nu e nici o problemă, vreau să se ştie foarte clar că ceea ce fac alţii (aluzie la contracandidaţii lui - n.r.) este problema lor. Mi-ar plăcea să fiu cu Miriam în orice minut din fiecare zi, dar ea îşi iubeşte profesia sa, iar eu pe-a mea".

Dimineaţa când a mers împreună cu Nick în Downing Street, cu ocazia instalării noului premier britanic, a fost singura excepţie când Miriam a lipsit câteva ore de la birou. A apărut nefardată, purtând ochelari de soare, un trenci bej, pantaloni negri şi pantofi fără toc.

NUME CIUNTITE
De credinţă romano-catolică, Miriam, care are 41 de ani, a mai dezvăluit că a refuzat propunerea soţului său de a le da nume englezeşti celor trei copii ai lor, pentru că ei nu-i plac "numele scurte".

"Mi-a spus foarte clar că, dacă tot va trebui ca ei să poarte o viaţă întreagă numele de familie anglo-saxon, care este scurt şi sună aspru, atunci va trebui să le dăm copiilor noştri prenume mai melodioase, mai exotice, care să preceadă acest nume", a explicat Nick. Aşa s-au ales cei trei băieţi ai cuplului cu numele Antonio (8 ani), Alberto (5 ani) şi Miguel (1 an).

Şi soţii Cameron vor avea tot trei copii, deşi Samantha se află la a patra sarcină, pentru că primul lor fiu, Ivan, a murit în luna februarie, suferind de epilepsie şi afecţiuni cerebrale grave. Au rămas cu Nancy (6 ani) şi Arthur (4 ani), în toamnă urmând să li se nască un alt copil.
După ce s-au văzut, în final, cu un premier, britanicii sunt foarte curioşi acum să vadă cum dacă în 10 Downing Street se va forma o "antantă" a soţiilor atât de diferite ale celor doi bărbaţi care vor conduce destinele naţiunii.

×
Subiecte în articol: viaţă şi stil