Dacă ar trebui să definim bucătăria thailandeză folosind un singur cuvînt, atunci acesta ar fi: perfecţiune. Atît din perspectiva estetică, cît şi din cea a gustului.
Dacă ar trebui să definim bucătăria thailandeză folosind un singur cuvînt, atunci acesta ar fi: perfecţiune. Atît din perspectiva estetică, cît şi din cea a gustului. Condimente şi ierburi cu proprietăţi diferite, uneori antagonice, combinîndu-se, creează un gust căruia nu-i poţi găsi nici un cusur. Este pur şi simplu perfect.
Usturoiul, ceapa eşalotă (hagima), ceapa de primăvară, frunzele şi rădăcinile de coriandru sînt ingredientele care se regăsesc în mai toate preparatele thailandeze. Bineînţeles că unele dintre ele sînt parte integrantă şi din bucătăria europeană. Ceea ce dă acea perfecţiune a gustului este combinarea ingredientelor specifice continentului asiatic: lemongrass, tamarind, lămîi kaffir, galangal, busuioc dulce, thai chilli, ghimbir. Supa Tom Yum Kung are "privilegiul" de a conţine o triadă de ingrediente despre care thailandezii spun că pot face minuni. Combinaţia de lemongrass, galangal şi frunze de lămîi kaffir revigorează organismul şi chiar previne cancerul de colon. Din această perspectivă, multe dintre preparatele thailandeze au efectele unor adevărate medicamente obţinute pe cale naturală. Nu întîmplător, bucătăria thai este considerată a fi o bucătărie extrem de sănătoasă şi prietenoasă pentru organismul uman.
Hot, hot, hot…
Thai chilli (phrik-khee-nuu), ardeii iuţi de culoare roşie, cu o pieliţă lucioasă şi foarte fină, conţin în interior seminţe mici de culoare galbenă. Sînt foarte iuţi, în special seminţele, şi pot fi folosiţi atît proaspeţi, cît şi uscaţi. Reprezintă ingredientul de bază în sosurile picante. După ce este pisat într-un mojar se adaugă în supe, iar dacă este tăiat felii poate fi presărat în salatele proaspete. Sosul de tamarind, cu gustul său atît de special, are printre ingrediente thai chilli uscaţi şi măcinaţi. Preparatele care conţin astfel de ardei au proprietăţi curative, putînd vindeca răceala şi durerile de stomac.
Galangalul (kha) are un gust care aduce oarecum cu cel al piperului. În bucătărie se foloseşte rizomul cu miez de culoare albă. Poate fi consumat atît proaspăt, cît şi fiert, el oferind o aromă inconfundabilă în preparate precum curry, supe de orez sau de peşte, salate. Compoziţia sa este bogată în fibre, fosfor, calciu, fier şi vitamina C.
Foarte aromat
Frunzele de coriandru (phak-chee) pot fi zdrobite şi folosite în salate sau pur şi simplu presărate peste supă. Rădăcina are o aromă foarte puternică şi, după ce este măcinată într-un mojar, se amestecă bine cu alte condimente şi este folosită în obţinerea sosurilor şi a soluţiilor de marinat. Şi seminţele de coriandru, de culoare maro, îşi găsesc loc în bucătărie. Ele oferă o aromă apetisantă fripturilor din carne de porc sau vită. Frunzele de coriandru conţin vitaminele A şi C, dar şi calciu, iar seminţele au proprietăţi de detoxifiere.
Lămîile kaffir se deosebesc de celelalte plante din familia citricelor prin frunzele gemene (frunzele sînt lipite două cîte două, una în continuarea celeilalte). Fructele au coaja de culoare verde, iar sîmburii sînt albi. Gustul este foarte acru, cu o tentă amăruie. Datorită gustului lor puternic sînt folosite în preparatele pe bază de carne (supe, salate, curry), pentru a echilibra aroma ingredientelor, astfel încît gustul cărnii să nu fie persistent. Coaja se rade sau se taie foarte subţire şi se adaugă în curry. Frunzele de lămîi kaffir conţin calciu, vitamina A şi beta-caroten, care previn cancerul.
Lemongrass (ta-khrai) se aseamănă, ca şi aspect, un pic cu ceapa verde. Este folosit în special în preparatele ce conţin peşte şi fructe de mare, pentru a le reduce aroma. Salatele, preparatele din orez, dar şi cele pe bază de carne capătă un gust mai delicat o dată ce sînt adăugate cîteva fire de lemongrass.
Darul mării
Thailanda este renumită pentru plajele exotice, de o frumuseţe aproape ireală. Marea care atrage an de an turişti din întreaga lume, este şi "izvorul" uneia dintre cele mai importante bogăţii ale Thailandei: crevetele. Carnea sa moale şi aromată este folosită în aproape toate specialităţile bucătăriei thai. Se regăseşte în supe, salate, preparate pe bază de orez sau curry. Gustul lor uşor spre dulce reprezintă de fapt unul dintre caracteristicile bucătăriei thai. Sînt foarte uşor de pregătit, bucătarii obişnuind să spună că "Imediat ce un crevete vede focul, este gata". Crevetele alb (kung chaebuai) este tipul cel mai întîlnit datorită carcasei sale moi care-l face ideal pentru fiert. Crevetele tigrat (kung kula dam) poate atinge lungimea de 30 de centimetri. Ceea ce îl face cu totul special este carnea sa fermă, dar cu un gust foarte plăcut, aromat.