Undeva, pe una din străzile din centrul Bucureştilor, o clădire-monument arhitectonic reprezentativă pentru secolul al XIX-lea, care găzduieşte un cochet restaurant, te face să te opreşti şi să-i treci pragul.
Undeva, pe una din străzile din centrul Bucureştilor, o clădire-monument arhitectonic reprezentativă pentru secolul al XIX-lea, care găzduieşte un cochet restaurant, te face să te opreşti şi să-i treci pragul. Poate nu intămplător, deoarece dacă intri şi răsfoieşti cartea de onoare a localului, constaţi că i-a avut oaspeţi pe celebrul pianist Richard Clayderman, renumitul tenor italian Andrea Bocelli, maeştrii Radu Beligan, Gheorge Dinică...Maestrul de ceremonii Alexandru Roman, un bun cunoscător in ale gastronomiei, şi bucătarul-şef Gabriel Năstase ne-au vorbit despre calităţile unui bucătar, preparatele specifice localului şi preferinţele oaspeţilor, dar şi despre unele schimbări ale meniului o dată cu venirea toamnei.
Mărturisiri
"Imi place această meserie şi am invăţat-o lucrănd la mai multe restaurante din Capitală", ne spune Gabriel Năstase. In bucătărie, dacă nu ai imaginaţie şi nu eşti creativ, nu poţi să faci nimic. Chiar dacă, in prezent, nu pot să mă laud cu reţete proprii, intotdeauna incerc să adaug vreun condiment sau vreun ingredient care, bineinţeles, se potriveşte preparatului pe care il pregătesc. "Din meniu nu lipsesc preparatele tradiţionale greceşti - salatele, musacaua, papoutsaki, cleftico, dar şi cele romăneşti - sărmăluţe cu mămăliguţă, «potpuriu romănesc» (cărnăciori de Pleşcoi, pastramă, mititei), saramură de crap ş.a." "O dată cu venirea toamnei, ne pregătim şi noi. Introducem in meniu unele preparate, păstrăndu-le, in general, pe cele pe care le avem. De exemplu, salatele de crudităţi, care sunt solicitate şi apreciate in tot timpul anului. Şi, bineinţeles, pregătim murături asortate; castraveciori, gogoşari, gogonele, iar după Sf. Dumitru, conform tradiţiei romăneşti, punem varză la butoi."  Â
Â
Papoutsaki
Se iau două vinete, se taie pe jumătate, se scobesc pe dinăuntru, după care se prăjesc un pic in ulei de măsline. Separat se prepară umplutura: carnea tocată (poate să fie amestec de vită cu porc) se trage in ulei de măsline cu ceapă şi condimente - sare, piper, oregano şi se lasă la foc mic. Se umplu jumătăţile de vănătă cu acest amestec, se acoperă cu sos Bechamel şi brănză Kefalotiri şi se gratinează la cuptor. Papoutsaki se serveşte alături de tradiţionalul tzatziki.
Â
Taina bucătarului
Inventivitatea şi creativitatea, dar şi calitatea ingredientelor pe care le foloseşti la prepararea măncărurilor constituie reuşita unui bucătar, după părerea lui Gabriel Năstase.Â